Sijainti: Helsinki, Suomenlinnan Kustaanmiekan saari. 60° 08,9' N 24° 59,4' E.


 

Rakennusvuosi 1929

Suomenlinnan majakka kartalla

 

Suomenlinnan kirkko on rakennettu 1854, ja otettu käyttöön majakkana 1929. Sen korkeus maanpinnasta on 41,8 m. Kaupungin edustalla oleva suosittu vihkikirkko on kohde, joka on kannattaa yhdistää Helsingissä käyntiin.

  

Suomenlinnan, silloisen Viaporin merilinnoituksen, kookas viljamylly oli Helsingin väylän tärkein merimerkki 1800-luvulle saakka. Lopulta 1830-luvun lopulla ehdotettiin, että Helsingin väylä tulisi valaista, ja että toinen väylälle tulevista majakoista rakennettaisiin Viaporiin Isolle Mustasaarelle. Tästä olisi suora näköyhteys Kustanmiekkaan ja Harmajalle asti. Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut, ja Krimin sodan levitessä myös mylly purettiin.

Vuonna 1854 Isolle Mustasaarelle rakennettiin kuitenkin ortodoksinen varuskuntakirkko. Se oli omistettu Venäjän sotasankarille ja pyhimykselle, Aleksanteri Nevskille. Viaporin kirkon kauas näkyvästä keskuskupolista tulikin tärkeä merimerkki. Suomen itsenäistyttyä kirkko päätettiin muuttaa länsimaiseen asuun – ja samalla kirkon torninhuippuun sijoitettiin yhdistetty meri- ja lentomajakka.

 

Tiesitkö tätä?  • Alusta asti automatisoidussa kirkkomajakassa tarvittu. Majakan huolto- ja tarkastusjkäynnit annettiin sivutoimiselle loistonhoitajalle

  • Kulkutie majakkaan on monivaiheinen: Se alkaa kirkon eteisestä, jatkuu porraskäytävän kautta 63 askelman kiviportaisiin ja päättyy ullakon kautta purettujen sipulitornien tiiliperustusten kautta lopulta puuportaiden kautta kirkon loivalle katolle. Sieltä pitää viedä oven kautta tyhjään onkaloon, josta alkaa raakalankuista nikkaroidut portaat, joita pitkin pääsee lopulta itse kupoliin, jossa lasilyhty sijaitsee.


 

Kuljetukset: Suomenlinnan lautta Kauppatorin rannasta ja Katajanokanrannasta.

Suomenlinnan kirkko

http://www.suomenlinna.fi/kavijalle/nahtavyydet/suomenlinnan-kirkko/

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content