Hei vaan uudelta talkooporukalta!

21.5. Lauantai

Tänään Märketille saapuivat Minna, Repa ja Jonna. Vaihto sujui mukavasti ja oli kiva vaihtaa muutama sana edellisten talkoolaisten kanssa (heille myös kiitos hyvistä kaurakekseistä joita olivat leiponeet!). Vielä aamulla oli melko tyyntä kun saavuimme tänne noin kahdeksan maissa, mutta nyt tuuli on jo noussut ja aallokkokin on hieman kovempi kuin aamulla.

Ensimmäiset kahvit Märketillä, värimaailma hivelee silmiä.

Tänään olemme asettuneet taloksi, vai pitäisikö sanoa majakaksi. Päivä on sujunut mukavasti, olemme bongailleet laivoja, pilviä ja lintuja. Hieno haloilmiökin koristi taivasta saapumispäivän kunniaksi.

Kaunis ja kirkas Halo Märketiltä katsottuna

Olemme tänään pällistelleet uutta kumivenettä ja odotamme innolla sen kokeilemista. Olemme tehneet pieniä päivän perusaskareita ja testailleet kuinka pitkälle voi kävellä ennen kuin tiirat hyökkäävät päälle (jättäen tietysti rauhaan sen osan tiirojen reviiristä saarella jossa ne pesivät). Vaihdoimme tänään myös lipputankoon uuden narun, sillä vanha alkoi olla jo melko rispaantunut.

Lipputangon naru-operaatio.

Repa otti mukaan lintuputkensa. Tässä (hieman vino) kuva Understenin majakasta Repan lintuputken läpi katsottuna.

Ennen tänne tuloamme olimme päivän seikkailemassa ympäri Ahvenanmaata. Haimme mm. 6 geokätköä sekä pyörimme siellä sun täällä katselemassa maisemia, kirkkoja ja hautausmaita.
Kaikki olivat hieman väsyneitä ja erittäin vähillä unilla liikenteessä, joten sinänsä melko hyvä saavutus.

Kävimme matkalla myös ostamassa uuden kulmahiomakoneen, lipputangon narun sekä muutamia lisävarusteita Märketille. Kolusimme läpi aika lailla kaikki Ahvenanmaan rautakaupat. Minna hoiti “bisnespuhelut” ja neuvottelut majakkaseuran kanssa, Repa valitsi laitteet ja allekirjoittanut tulkkasi nämä asiat ja kysymykset ruotsin kielelle. Oma kokemuksensa sekin oli että päivän aikana kysyy seitsemältä eri rautakaupan myyjältä ruotsiksi tietynlaista jakoavainta ja hiomakonetta.

Maisema yhden geokätkön lähistöltä katsottuna, taustalla Kastelholman linna.

 

Apina ja gorilla (sori Repa ja Minna), eivät kävelleet torilla vaan etsivät geokätköä.

Vaikka eilinen pööpöilymme olikin mukavaa, niin kyllä nyt on kiva olla taas Märketillä. Ei tarvitse lähteä ns. merta edemmäs kalaan. Vaikka tämä on jo minunkin seitsemäs talkooviikkoni täällä, niin edelleen Märket on aivan ihana.

Ajattelin kirjoittaa jokaisen päivän päätteeksi tänne jonkin asian josta olen kiitollinen, sillä se ilmeisesti tekee hyvää mielenterveydelle.
Tänään olen kiitollinen erityisesti omalle rakkaalle äidilleni, joka on suuri syy miksi minäkin täällä olen juuri nyt. Ensimmäinen majakkani jonka olen nähnyt on Tankar, jonne äiti vei minut pienenä retkelle, ja kyseisestä retkestä
on selvästikin jäänyt jokin päähänpinttymä majakoiden suhteen kun nyt täälläkin luuhaan. Haluan toivottaa hyvää syntymäpäivää äidilleni tätä kautta (koska en saanut hänelle soitettua tänään lainkaan koska yhteydet kännykässäni eivät toimineet). Hän on myös ahkera Märketin talkoopäiväkirjan lukija, joten tätä kautta viesti menee varmasti perille! Kiitos siis Äiti rakas ja hyvää syntymäpäivää, olet paras ihminen jonka tiedän.

Illan päätteeksi saunoimme ja grillasimme, ja nyt näin saunasta tulleena onkin mukava alkaa hiljalleen rauhoittumaan ja mennä kohta makuulle. Palataan asiaan siis huomenna!

 

21.5. Sunnuntai

Tänään päivä alkoi aamupalalla, jonka jälkeen tänne saapui yllätykseksemme kaksi vierasta. He olivat tulleet Kuopiosta ja olivat omalla veneellänsä  liikkeellä. Pohjoissatamaan he eivät päässeet rantautumaan aallokon suunnan vuoksi, joten Repa kävi hakemassa heidät kumiveneellä poijulta.
Minna keitti heille kahvit ja laittoi esille pientä tarjoiltavaa. Hetken rupattelun ja kahvittelun jälkeen pidimme Minnan kanssa heille yhdessä opastuksen.
Vieraat olivat täällä vajaa pari tuntia, ja olivat kovin tyytyväisiä vierailuunsa. Toinen heistä sanoi että on pitkään halunnut tulla käymään täällä.

Repa viemässä vieraita takaisin veneelleen

Vieraiden lähdettyä söimme ja aloimme tekemään päivän hommia. Repa avasi pisuaarin ja saunan viemärit, jotka vetivät huonosti. Nyt viemäri vetää taas hyvin!
Viemärin tukoksen avaamisen lisäksi tänään on mm. pesty alakerran huussin käytävän rallit.

Rallit kuivumassa. Viemärin avauksesta ei valitettavasti tullut otettua kuvia!

Putsasimme myös tiskaamisen yhteydessä nokeentuneita kattilan pohjia teräsvillalla.

Illan päätteeksi kävimme yhdessä kävelyllä ympäri Märketiä.

Tänään haluan kiittää aaltoja. Aaltojen katselu rauhoittaa ja pistää miettimään asioita.
Suosittelen että jos sinulla on mahdollisuus, niin mene joku päivä tuijottamaan aaltoja johonkin. (vaikka tänne Märketille!)
Pistä kaikki muu pois ja tee rauhassa havaintoja aalloista.
Miten ne liikkuu, miltä ne kuulostaa, miltä ne ehkä tuoksuu, miten valo heijastuu niistä. Käy koskemassa aaltoja jos se on mahdollista. Mieti miltä ne sinusta yleisesti tuntuu.
Aallot on mahtavia, eikä ainoastaan aallot vedessä vaan myös kaikki aallot joista meidän todellisuus koostuu ja joita me ei edes nähdä.
Kiitos siis aaltoliikkeelle!

(Ps. muille aaltojen arvostajille voin lämpimästi suositella kirjaa nimeltä aallontarkkailijan opas.)

Hyvää yötä!

 

23.5. Maanantai

Tänään heräsimme kauniiseen auringonpaisteeseen.

Aamu alkoi hieman erilaisella projektilla, nimittäin pisuaarin ja saunan viemärit eivät sittenkään alkaneet vetämään eilisestä yrityksestä huolimatta. Hetken aikaa eilen se vaikutti vetävän vähän paremmin, mutta myöhään eilen illalla huomasimme että se on jälleen tukossa, eikä se enää vetänyt juuri lainkaan.

Tänään heti aamusta Repa avasi viemäriputkiston yläosan tikkailta käsin. Hän taitteli metallitangosta kaapimen, jolla hän sai kaivettua putkia.
Ei tosiaankaan ihme että viemäri oli yhä tukossa, nimittäin sieltähän tulikin sitten ulos vaikka kuinka paljon tavaraa, pari ämpärillistä paksua, haisevaa ja painavaa mönjää joka oli tukkinut putkiston yläosan, ja useita ämpäreitä likaista jätevettä joka oli jäänyt tukkoon putkiin. Annoin Repalle vaihtoämpäreitä sitä mukaan kun aiemmat täyttyivät ja otin vastaan täydet ämpärit ja kävin välillä kaatamassa sekä pisuaareihin että saunan viemäriin vettä jotta putkisto hieman huuhtoutuisi, ja Repa oli ämpärin kanssa tikkailla ottamassa vastaan kaiken mitä putkista tuli huuhtomisen yhteydessä.

Repa-reipas, Märketin viemäriputkiston pelastaja.

Kun putki oli kaavittu puhtaaksi möhnästä niin hyvin kuin pystyi, olikin edessä iso pesuoperaatio. Mm tikkaat, seinä, alamakasiinin ovi ja ämpärit joihin möhnää oli roiskunut saivat kunnon pesun. Myös koko saunan lattia pestiin kuumalla vedellä.

Tämä koko viemäriputkiepisodi kesti melko pitkään, jonka jälkeen olikin mukavaa hieman syödä.

Syömisen jälkeen oli ulkona oleilun aika. Tänään on ollut lämmin päivä joten ulkona on ollut kiva vain möllötellä.

Seurasin mm. kotiloita ja muita pieniä otuksia, jotka mönkivät ja elivät omaa elämäänsä veden alla.

Täällä on näkynyt myös erilaisia lintuja, en ole kovin hyvä lintutunnistaja mutta tiirojen lisäksi täällä on näkynyt ainakin riskilöitä sekä pesivä haahka, joka oli täällä ainakin jo viime viikolla ellei kauemminkin. Olen tykästynyt pesivään haahkaan, se on jotenkin tosi hieno ja sympaattinen, ja sillä on hassun muotoinen pää. Se on yllättävän iso mötkäle. Olen käynyt aina välillä katsomassa sitä.

Super hieno mötkö hautomassa.

Tänään on myös tehty inventaario alamakasiinin kaikista tavaroista.

Minna leipoi tänään mm. sämpylöitä ja pullia, joka sai koko majakan tuoksumaan hyvältä. Ne olivat ihan tosi hyvän makuisia ja oli kivaa syödä lämmintä ja tuoretta suoraan uunista tullutta pullaa ja sämpylää.

Uunituoreet sämpylät ja pullat

Vaikka aamulla olikin melko tyyntä, ei tänään ole käynyt yhtään vieraita. Iltapäivän myötä tosin tuulikin jo nousi.

Tänään olen kiitollinen Auringosta. Ja oikeastaan tähdistä noin yleisestikin. Ihan jo senkin vuoksi että ilman Aurinkoa ei täällä tietenkään olisi elämää.
Viime yönä oli ensimmäinen selkeä yö talkooviikkomme aikana, ja olinkin puoli kahden aikaan ulkona taivaalle tuijottelemassa. Vaikka yöt alkaakin olla melko valoisia, niin tähtiä kuitenkin näkyi.
Niitä samoja tähtiä, joita meidän esi-isätkin ovat katselleet ja ihmetelleet. Mietin välillä että mitä kaikkea ihmiset ovat kauan aikaa sitten ajatelleet niitä katsellessa.
Tähtitaivas on muovannut koko ihmiskunnan kehitystä, ja siihen on aina liittynyt mm. erilaisia uskomuksia. Tähtitaivas on määrittänyt monta asiaa ihmisten historiassa.
Hieman surullista kuitenkin on, että vaikka ihmiset tietävät tähdistä nykyään enemmän kuin koskaan ennen ja tähtitiede on kehittynyt valtavasti (joka toki on hieno juttu), niin silti ihmiset kuitenkin katsovat tähtiä vähemmän kuin koskaan ennen. Se johtuu varmasti isoksi osaksi myös siitä että nykyään on niin paljon enemmän valosaastetta kuin ennen, että joissain suurissa kaupungeissa ei välttämättä näe tähtiä lainkaan. Onneksi täällä näkee, ja Suomesta muutenkin löytyy vielä paljon pimeitä paikkoja.
Tähtitaivas yhdistää meitä kaikkia ihmisiä jollain erittäin syvällä tasolla. Jopa pienet osaset josta kehomme koostuvat ovat pääasiassa peräisin räjähtäneistä tähdistä. Olemme aika lailla kirjaimellisesti siis tähtien lapsia.

Kiitos siis tähdet, te upeat avaruuden pallerot!

24.5. Tiistai

Tänään on ollut melko rauhallinen päivä. Koska mm. sekä inventointi ja viemärin avaus hoidettiin jo eilen, niin olemme tänään pääasiassa hoitaneet majakan päivittäisiä perusaskareita.

Kaikki meistä ovat myös tänään ottaneet päikkärit ulkona. Tosin Repa ei tainnut ihan unessa asti käydä, vaikka nojailikin aallonmurtajaa vasten jonkin aikaa.

Päikkäri-Minna keittiön ikkunasta katsottuna

Söimme tänään päivällä Minnan tekemää makaronilaatikkoa joka kyllä maistui kaikille. Illalla söimme kalakeittoa.

Olemme jutelleet yhdessä vähän kaikenlaista, mm. 60-luvulla Suomessa tapahtuneesta margariiniskandaalista.

Suunnittelimme päivällä että olisimme tänään lähteneet kumiveneajelulle, mutta päätimme että emme vielä tänään lähde sillä kruisailemaan, sillä aallokko on ollut juuri eteläsataman suunnalla kovempi ja aallokko onkin vain yltynyt iltaa myöten. Tuulen suunta on ollut käytännössä koko päivän ajan etelästä päin.

Tänään on paistanut aurinko koko päivän, mutta on myös tuullut kovempaa. Lämpötila on kieppunut yhdeksän asteen tuntumassa, mutta tuulen vuoksi täytyi kyllä pitää lämmintä vaatetta päällä ulkona ollessa auringonpaisteesta huolimatta.

Vierailijoita ei tänäänkään ole käynyt. Seurasimme kylläkin pitkään erästä venettä joka norkoili Märketin edustalla. Se oli kuitenkin kalastusvene eikä se sitten tänne tullut vaan lipui vaan hitaasti ohi.

Eilisiltana otettu tunnelmakuva

Tänään olen kiitollinen siitä että lusikat on keksitty, sillä niillä voi esimerkiksi syödä nestemäistä ruokaa, kuten tänään esimerkiksi Minnan tekemää kalakeittoa. Se olisi ollut paljon vaikeampaa ilman lusikkaa. Nehän ovat vähän kuin pieniä kulhoja joissa on varsi. Sanoisin että erittäin kätevää.

Päiväkirjan kirjoittaja pohtimassa lusikoiden merkitystä. (Nyt alkaa jo höperöitymistasot olla korkeammalla kuin tullessa.)

Tämän päivityksen sekä iltakaakaon myötä onkin hyvä siirtyä vähän rauhoittumaan. Ehkä huomenna kirjoitan sitten haarukoista, kuka tietää.

25.5. Keskiviikko

Tämä päivä onkin ollut hyvin erinäköinen sään puolesta kuin aiemmat.

Heräsin aamulla ja kävin katsomassa auringonnousua ensimmäistä kertaa tällä talkooviikolla, aurinko kun nousee täällä jo kovin aikaisin tähän aikaan vuodesta.

Kaunis auringonnousu kello viiden maissa

Menin vielä pötköttelemään pariksi tunniksi auringonnousun jälkeen, ja kun nousin jo toista kertaa ylös tälle päivälle, olikin Märketin ympäröinyt sankka sumu.

Sumu näytti todella kauniilta, ja ryntäsinkin ottamaan siitä kuvia. Ei kyllä olisi tarvinut rynnätä, sillä sumuisuus kesti iltaan asti.

Aamun sumumaisemaa

Yksinäinen riskilä tuijottamassa merelle.

Lisäksi tänään tuli bongattua leppäkerttu! Se tuli kävelemään housuilleni kun istun ulkona tuijottelemassa maisemia.

 

Tänään olemme tehneet pientä siivousta jo valmiiksi, pilkkoneet isompia klapeja pienemmäksi sekä tyhjentäneet toista huussia. Lisäksi teimme tarkemman syynäyksen pelastusliiveistä, että mitä kokoa ja montako mitäkin löytyy, sillä niitä ollaan tilaamassa tänne lisää.

Huussin tyhjennystä

Löysin lilla Märketistä tänään tällaisen huussitontun

Näiden yllä mainittujen asioiden lisäksi olemme tietty tehneet perusjuttuja, kuten tiskausta.

Muuten päivä on sujunut melko rauhallisesti, eikä taaskaan käynyt vieraita. Eipä vieraat varmaan tänne olisi ihan äkkiseltään löytänytkään sankan sumun läpi. Muutaman tunnin ajan majakan juurelta ei nähnyt edes Märketin luodon itäpäätä.

Olemme tänään taas syöneet hyvin. Iltapalaksi saimme Minnan tekemiä herkullisia lättyjä!

Tänään olen kiitollinen siitä että me näemme unia. Unet ovat mielestäni erikoinen ja jännä juttu. Minusta tuntuu että aina täällä ollessa unet ovat erityisen villejä ja omituisia. Muistan että ensimmäisenä yönäni täällä vuonna 2019 näin unta missä seisoin luodolla ja katselin majakalle päin, ja näin kun minä itse olin majakan tornissa seisomassa lyhtyhuoneen tasanteella. Yhtäkkiä hyppäsin unessa alas tasanteelta, mikä oli aika hirvittävää, mutta uni oli samalla kuitenkin jotenkin todella kaunis. Taas yksi sellainen uni jota ei herkästi pääse unohtamaan.

Unet ovatkin melkein kuin outoja pieniä elokuvia, tai oikeastaan tapahtumia, joita koemme yön aikana emmekä koskaan etukäteen tiedä mitä odottaa.
Eipä ihme että unetkin ovat aina “herättäneet” ihmisissä vaikka minkälaisia uskomuksia ja ajatuksia.

Kiitos unet!

Seuraavaksi menenkin tämän unenomaisen sumukuvan saattelemana katsomaan millaisen kokemuksen aivoni päättävät tänä yönä tarjota. Kauniita unia sinullekin joka tätä luet!

26.5. Torstai

Tänään on ollut taas melko aurinkoinen päivä. Minna on inventoinut keittiötä seuraavaa porukkaa varten ja muuten olemme lähinnä tehneet perusaskareita. Olemme käyneet ruoka-asioiden lisäksi läpi mitä muuta olisi hyvä hankkia lisää majakalle.

Olen muuten unohtanut mainita aiempina päivinä sen, että viemäri on vetänyt tosi hyvin sen jälkeen kun putsasimme putket, eikä sen kanssa ole enää ollut mitään ongelmia!

Seurasimme päivällä paria venettä kiikareilla ja olimme jo valmiina ottamaan heitä vastaan, mutta eipä kukaan tänne sitten tullutkaan vaan menivät ohi. Joku sukeltajaporukka kävi myös pyörimässä veneellänsä Märketin lähistöllä.

Sukeltajaporukan vene Märketin lähellä

Olemme tänään myös jutelleet eri majakoista sekä katselleet eri majakoiden kuvia. Minna esimerkiksi näytti ottamiaan kuvia Lågskärin majakan reissulta. Kyllä majakat vaan on upeita!

Myös laivabongailua on tänään harrastettu, kuten muinakin päivinä

Vaikka kirjoitin eilen että menen nukkumaan, niin enpä mennytkään sillä tuli vielä kiire ulos. Illalla näkyi nimittäin upeita kangastuksia vielä sen jälkeen kun olin päivittänyt päiväkirjan. Olen suuri kangastusten ystävä, sekä majakoiden ystävä, joten olen todella iloinen että sain kuvattua Understenin majakkasaaren kangastuksen, ja laivakin sattui vielä menemään ohi kuvaushetkellä. Meinasi tällä tytöllä melkein housut revetä, kun näin ja sain kuvattua Understenin majakan kangastuksen. (Kesti oma aikansa rauhoittua kangastusten jäljiltä.)

Seuraavaksi päivitänkin tänne useamman kuvan eilisillan kangastuksista, koska voin:

 

Ylimmässä kuvassa se miltä Understenin majakkasaari näyttää normaalisti, muissa kuvissa saari on “hieman” vääntynyt.

Päiväkirja päivittäminen menikin tänään melko myöhään, sillä olin taas päivystämässä ulkona kangastuksia. Muutamia näkyikin, mutta ne eivät olleet niin hurjan näköisiä kuin eilen.

Tänään olen kiitollinen ilmakehästämme, jonka vuoksi pystymme mm. nähdä tällaisia hienouksia. Ilmakehällä on toki tärkeämpiäkin tarkoituksia, mutta en nyt ala asiasta sen kummemmin tässä vaiheessa iltaa luennoimaan etten ainakaan kirjoita liikaa höperöyksiä kun aivotkin ovat jo käytännössä valmiit nukkumaanmenoon. Lyhyt ja ytimekäs kiitos siis ilmakehälle!

27.5. Perjantai

Saimme tiedon aamupäivällä että talkooporukan vaihto tapahtuukin jo tänään, sillä tänään on ennusteiden mukaan paljon parempi keli kuin huomenna. Lähden tästä nyt siis siivoilemaan ja pakkailemaan että ehdimme saada kaiken valmiiksi ennen lähtöä, enkä kirjoita tänne tämän enempää.

Viimeinen kiitokseni on majakkaseuralle. Kiitos majakkaseuralle siis hyvästä työstä, ja siitä että se on mahdollistanut sen että sai olla taas täällä ihanalla Märketillä viikon verran. Hei hei Märket ja nähdään taas!

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content