29.-30.5.2021

Matkamme alkoi muutoksilla jo torstaina ollessamme kukin vielä tukevasti arkisissa touhuissamme mantereella. Majakkaseuralaisia kuljettaa yleensä Märketille Fredrik Holmström M/S Sefyr-aluksellaan. Saimme kuitenkin kuulla, että Sefyr on joutunut korjattavaksi ja meidät veisikin Märketille korvaava alus, ei tavanomaiseen vaihtoaikaan klo 0830 launtaiaamuna, vaan vasta launtaina 1930. Tästä alkoikin sitten varsin aktiivinen WhatsApp-viestittely ryhmämme kesken ja näkemystä oli suuntaan ja toiseen. Lopulta päädyimme siihen, että osa siirtyi Turusta Maarinhaminaan alkuperäisen suunnitelman mukaan perjntaina aamulaivalla ja osa varasi itselleen pikaisesti uudet laivamatkat lauantaille. Kohtaisimme siis lauantaina iltapäivällä Maarianhaminassa ja siirtyisimme siitä kohti Käringsundia – mikä olikin sitten tapahtuma.

Aurinko paistoi lauantaina, kun kaksi porukkaamme kohtasi Maarianhaminassa. Otimme suunnaksi ensin Hugon kaupan, josta haimme aiemmin tilatut tavarat. Koska meillä oli aikaa runsaasti, päätimmme käydä myös Eckerön Posti- ja Tullitalossa, joka olikin yllätyksemme vielä auki! Post och Tullhusin ilmainen näyttely Från och Till Åland kiinnosti seuruettamme vaihtelevalle menestyksellä: osa ei tullut edes katsomaan näyttelyä, osa “pakeni” huomattuun näyttelyn teeman ja osa meistä katsasti sen loppuun asti. Näyttelyssä oli esillä erilaisilla tekniikoilla (kudonta, painanta, jne.) käsitöitä. Yhteinen nimittäjä oli Ahvenanmaa, eli taiteilijat joko ovat kotoisin Ahvenanmaalta tai työskentelevät täällä nykyisin. Näyttelyn jälkeen kävimme vielä kurkkaamassa Postilaiturin ja arvuuttelimme tuulen voimakkuutta siihen nähden, että pääsisimmekö tänään Märketille. Ilmatieteenlaitoksen havainnoissa tuuli oli ollut noin 6 m/s kokopäivän, mutta tiukasti pohjoisesta.

Post-och Tullhusin näyttelystä Från och till Åland

Postilaiturilta suuntasimme kauiiseen Bodeganiin syömään. Ruokailun lomassa saimme, siinä vaiheessa pettymykseksemme soiton Fredrikiltä, ettei siirtyminen luodolle onnistuisi tuulen vuoksi tänään, mutta uusi lähtöaika olisi sunnuntaiaamuna klo 07. Tästä alkoikin sitten jälleen yksi säätö, ja ruostuneen ruotsin kielitaidon elvyttäminen, majapaikan metsästämiseksi, mutta onneksemme majakkaseuralaisia pitkään majoittaneella Granbergs Gästhemillä oli tilaa meille! Tenkkapoo tuli vain siitä, että maksu piti suorittaa käteisellä ja seurueellamme oli käteistä noin vajaaseen yhteen huoneeseen:) Saimme siis lähteä ilta-ajelulle takaisin Maarianhaminaan etsiskelemään kunkin arjessa eksoottiseksi käynyttä aparaattia, pankkiautomaattia. Helsinkiläiset olivat startanneet matkanneet jo 04 ja seuruetta alkoi jo väsy painaa, joten meno oli välillä sen mukaista. Loppu hyvin, kaikki hyvin,  tälläkin kertaa kuitenkin! Saimme rahat nostettua ja tehtyä myös unohtuneet ostokset, ja lopulta vietimme mukavan iltahetken Granbergs Gästhemissä. Alkukesän vehreydessä kerrassaan idyllinen paikka! Vaikka tässä vaiheessa suurin osa oli meistä toisilleenkin vielä vieraita, saimme Gästhemissä lisää uusia tuttavuuksia, sillä majatalossa yöpyi kanssamme nuori kalastusopasyrittäjä Saimaalta. Osa keskittyi Suomi-Saksa jääkiekkomatsin katsomiseen ja osa kalastusmatkayrittäjän haastatteluun. Aikaisesta herätyksestä (ja ehkä osalle myöhäisestä nukkumaamenosta johtuen edellisenä iltana) johtuen kaikki taisivat painaa pään tyynyyn verrattain aikaisin. Ja olisiha meillä startti taas huomenna heti 06 jälkeen.

Tällaisella aluksella saavuttiin tällä kertaa Märketille

Sunnuntaiaamuna heräsimme jälleen aurinkoiseen aamuun. Iloksemme Märketin tuulihavainnot olivat varsin lupaavia merimatkan kannalta: 1-2 metriä sekunnissa. Lähdimme Bodeganille, jossa tapaisimme meidät luodolle vievän Peter Selanderin. Kuuden hengen seurueessamme oli 4 ensikertalaista ja niin ensikertalaisia kuin kokeneempia taisi hieman jännittää, että millaisella aluksella meitä kyydittäisiin, ja ennen kaikkea, mahtuisivatko kaikki tavaramme kyytiin! Kohtasimme Peterin satamassa, pakkasimme aluksen ja starttasimme. Ja voi todeta, että eilinen hienoinen pettymys lähdön siirtymisestä vaihtui suureen tyytyväisyyteen! Pääsimme lähtemään uskomattomana kauniiseen aamuun tyynelle merelle, kaikki tavarat aluksessa ja Peter kuljetti meidät tasaista merta pitkin huimaa vauhtia Märketille. Rantautumispaikkakin löytyi hyvin ja nyt oli viimeinenkin jännitysmomentti ohi, sillä saimme kaikki tavaramme luodolle, yhdenkään esineen, tai ihmisen, lipsahtamatta, mereen! Mieli uteliaana lähdimme kohti majakkaa. Tavaroiden roudaus majakalle sujui yhteispelillä hyvin, ja vaikkei nostovinssi ole tällä hetkellä käytössä, saimme kaikki tavarat ylös. Päivä sujui oletukseni mukaan tavanomaissa avauspuuhissa: lämmitimme majakkaa (kyllä, melko savuisasti), “taistelimme” nettiyhteyden kanssa (kiitos Markukselle avusta!) ja tutustuimme majakkaelämän käytäntöihin. Etenkin aamupäivä oli tosi tuuleton ja oli mukava nautiskella kallioilla kävelystä (taisipa joku ottaa siellä minitorkutkin). Monen kaipaama hyljehavaintokin saatiin heti, sillä hylje köllötteli varsin pitkään lähiluodolla. Tuuli nousi päivän mittaan noin kahdeksaan metriin etelä-lounaasta etelä-kaakkoon. Auringosta saimme nauttia koko päivän!

Saimme nauttia koko sunnuntain auringosta ja etenkin aamupäivän tyvenestä

Veckan 22 började med många förändringar: vi fick veta redan på torsdag, att vi kan åka lördag först kl 1930 till Märket. Fredriks m/s Sefyr var sönder, men han hade tagit hand om att vi skulle köras till Märket. Just när njutade vår middag i vacker Bodegan fick vi besked från Fredrik, att pga. norrlig vind, var det omögligt att åka i dag till Märket. Vi hade tur och Granbergs Gästhem tog emot oss och vi övernattade i jätteidyllisk miljön. Tidigt i söndag morgon tog Peter oss til Märket. Vinden var svag och resan gick jätte fort. Vi hade en solig dag på Märket, men vinden stärkade småningom och på eftermiddag/kvällen var vinden 8-9 m/s SSE. Förstås badade vi i Finlands västligaste bastu med supervyer!

Ma 31.5.2021

Maanantaina heräsimme hieman pilviseen päivään. Aamupäivällä tuuli noin 7-8 m/s etelän suunnalta, mutta tuuli kääntyi hiljalleen pohjoiseen ja vaimeni noin viiteen, mutta nousi jälleen päivän mittaan. Iltaa kohden myös aurinko tuli esiin! Suoritimme päivän mittaan arkisia askareita: kannoimme puita, tyhjensimme tuhkia, hieman siivoskelimme, asensimme pelastusrenkaan paikoilleen, inventoimme ison ensiapulaukun ja ensiapukaapin ja aloitimme kaupan myyntiartikkeleiden inventoinnin. Myös kumivene täytettiin ilmalla, jotta nähdään, onko se kunnossa. Sadevesitynnyreille rakennettiin jo eilen telineet ja asennettiin suojaverkot – vaikkakin näyttää siltä, että meidän viikolla ei tynnyreihin taida täytettä herua. Vuorovastaava Outi leipoi meille raparperipiirakkaa sekä sämpylöitä! Keittiövastaavamme Eini tarjoili meille mm. herkullista sitruuna-kanarisottoa.

Ilkka, Pekka ja Reijo asentamassa palovaroitinta.
Keittiövastaava Eini nostamassa vettä ja Ilkka liki yhtä tärkeässä tehtävässä, eli hätistämässä tiiroja.
Pekka ja Reijo kumiveneen täytössä, Eini ja Ilkka tiiravahteina.
Solnedgång var jättevacker i går och nu ska vi bara vänta, om den är lika vacker i dag (och hur många av oss kommer att hålla sig vaken tills dess!)

Ti 1.6.2021

Helt otroligt att man kan vakna upp med sådana utsikter!

Ja jälleen heräsimme upeaan aurinkoiseen aamuun! Minusta on uskomatonta, että meillä on ollut näin kauniit kelit! Tuuli on ollut tänäänkin pohjoisesta ja parhaillaan voimakkuus on noin 5-7 m/s, aiemmin päivän mittaan tuuli tosin voimakkaammin. Huomenna pitäisi olla varsin leutoja tuulia, joten saapi nähdä, pääsemmekö testaamaan kumivenettä, jossa ilmat on pysynyt sisällä ja perämoottorikin “asennettu” veneeseen.

Killarna fixade gummibåten i dag!

Tiirat ovat valloittaneet “niemen” makasiinilta etelään ja myös hieman muutenkien etelänpuoleisia rantoja, joten emme ole päässeet tutkimaan luotoa kaikkia rantoja myöten. Oma lintututkimukseni on heikko, joten tutkailin asiaa wikipediasta. Haudonta kestänee vielä ainakin kesäkuun ensimmäisen viikon ja poikaset tulevat lentokyisiksi ilmeisesti noi 4 viikon ikäisinä. Jäin miettimään, että poistuvatkohan ne luodolta tässä vaiheessa… Kertokaapa joku myöhemmässä vaiheessa, missä vaiheessa tiirat poistuvat luodolta. Yksinäinen haahkaemo pesii terassin alapuolella ja osa bongasi merikihupariskunnan!

Härifrån börjar tärnornas rike!
Päivän oppi: ruotsiksi kuulemma ejderhona eller åda!

Olemme ennakoineet, että harmiksemme emme saane vieraita juurikaan tällä viikolla, koska mantereella koulutkin ovat vielä käynnissä, eikä lomakausi vielä käynnistynyt. Tänään saimme kuitenkin kiikaroitavaa oikein kaksin kappalein. KSSS:n alus pyöri suhteellisen lähellä luotoa ja myöhemmin vielä ilmeisimmin RIB-alukselta suoritettiin sukellusta. RIB:iä ei näkynyt MarineTrafficikissä, joten siitä jäi tarkemmat tiedot saamatta.

Kisastudio käynnissä! (Suomi-Kanada)

Ruoan suhteen meitä on jälleen hemmoteltu tänään: aamu alkoi jo luksusaamiasella, kun oli puuroa, kananmunia ja paahdettua leipää. Lounaaksi saimme tomaattijauhelihakastiketta höystettynä pekonill ja illalliseksi herkullisia kasvispihjä. Kokkiparkamme sai täksi päiväksi apukokin Pekasta, joten kiitos Eini ja Pekka herkullisesta muonasta!

Ahkera apukokkimme Pekka!

 

Nu är butiken färdig att välkomna gäster! Outi städade butiken i dag.

 

Vår konstnärlig insats!

 

Outi fick sin pelargoni.

 

Ett klassiskt foto, men trots det, så vackert!

 

Ilkka och Pekka hälsar er från Lilla Märket!
Och det är jag Petra, som uppdaterar de här texterna! Förstås är jag inte nöjd med foto , men det får nu passa!

Ke 2.6.

Keskiviikkona koitti kesä! Villavaatteista uskalsi viluisimmatkin luopua ja tyytyä vain yhteen vaatekerrokseen. Muurin suojassa olisi voinut viettää aikaa jopa ihan sortseissa! Tuuli oli laantunut selvästi ja päivän mittaan tuuli vaihteli noin 2-4 m/s välillä.

Eilinen ennuste vierailijoiden puutteesta kävi heti tänään vääräksi. Ahkeran kiikaroinnin ja “hälytysvalmiuden” jälkeen kaksi sukeltajaseuruetta pääsivät rantautumaan Märketille. Ja me pääsimme myös toteuttamaan pestejämme! Reijo veti opastuksen ansiokkaasti ja lunkisti ja kauppavastaavamme Ilkka kerrytti seuran kassaa! Tosin vieraamme taisivat olla pääosin meitä kokeneempiä Märketin kävijöitä, sillä moni heistä oli käynyt täällä useasti, jopa vuosittain, mutta olipa joku ensi kertaa sisällä majakkarakennuksessa. Ja tietysti jälleen haastattelimme heitä sukelluksesta, laji kun ei tuntunut meistä kenellekään olevan kovin tuttu. Muutenkin sukeltajista oli meille ajanvietettä pitkään, sillä vierailun lisäksi tiirailimme heitä Einin erinomaisilla kiikareilla pitkään, kun sukeltajat jäivät etsimään hylkyjä aivan Märketin välittömään läheisyyteen!

Som våra gäster sade “Suomen paras sukellusvene”.
Den här båten hade 2 dykarna med sig. Dykarna övernattade på närliggande Enskär.
Efter besöket på Märket, försökte dykarna hitta nya skeppsvrake!

 

Yksi sukeltajista oli palkittu luontokuvaaja Pekka Tuuri, joka kuvaa erityisesti vedenalaista luontoa.

 

Vår grillmästare var igen i dag Pekka!

 

Nu har vi ätit redan två gånger ute, söndag och i dag! Petra, Ilkka, Eini, Outi och Pekka i foto.

 

En effektiv diskmaskin!

 

Meilläkin on mukana todella taitava kuvaaja, Ilkka!

To 3.6.

Märketin alienit!

Eilisen jälkeen olimme jo toiveikkaita, että saisimme vieraita tänäänkin, kun torstaistakin oli tulossa vähätuulinen päivä. Toiveemme vieraista ei kuitenkaan käynyt toteen, mutta saimme nauttia oikein kesäisestä päivästä Märketillä. Lämpötila nousi jopa yli 15 asteen ja kuten viikon teemaan kuului, aurinko helotti koko päivän! Outi leipoi meille sekä perunarieskoja että rapaperipiirakkaa! Allekirjoittanut tapasi myös murisevan hylkeen, sillä hylje bongasi minut ennen kuin minä sen ja ilmeisesti arveli minut uhaksi. Vielä pentukarvainen hylje viihtyi tuntikausia kalliolla lekotellen. Haluaisin kyllä nähdä, miten hylje kipuaa reilusti yli 10 metriäkin rantaviivan yläpuolelle. Tavanomaisten päiväaskareidne lisäksi viikkoaskareista suoritimme lyhtykojun vedenpoistoputkien putsaamisen.

Viikon lähestyessä loppuaan, lienee paikallaan myös esitellä joukkiomme:

Outi
Olen vuorovastaavamme Outi Helsingistä ja neljättä kertaa Märketillä. Olen liikkunut purjehtien merellä yli 30 vuotta, mutta nyttemmin olen joutunut luopumaan veneestä. Merellinen ympäristö on minulle kuitenkin tärkeää ja haluan yhä nauttia siitä. Märket on minusta kertakaikkisen lumoavan paikka! Talkoohommissa kiinnostaa myös itsensä haastaminen toisilleen uusien ja vieraiden ihmisten kanssa ja hyvin on pärjätty tälläkin kertaa!

Outi bakade också i dag åt oss!


Eini

Moikka, olen Eini Helsingistä ja ensimmäistä kertaa majakkaretkellä. Viihdyn metsässä ja saaristoissa ja tykkään retkipyöräilystä. Märketillä parasta on ollut hylkeet, katkaravut ja lintujen seurailu.

Eini och en räka! Försöka hitta den!

Ilkka
Olen Ilkka, 56 v., Helsingistä. Tämä on kolmas kertani Märketillä. Harrastan valokuvausta (toim. huom.: upeita kuvia!) ja tulinkin alunperin Märketille kuvaamisen innoittamana. Pidän karuista maisemista. Minua viehättää myös haaste olla viikko pienellä luodolla 5-6 vieraan ihmisen kanssa.

Pekka
Olen Pekka, 58-v., perheellinen isukki Itä-Helsingistä ja olen kiinnostunut majakoiden historiasta. Liityin tänä vuonna Majakkaseuraan ja arpaonni suosi heti, että pääsin tänne viikoksi.

Petra
Olen joukkiomme turkulaisvahvistus. Liityin majakkaseuraan uskoakseni edellisvuonna toiveenani osallistua majakkaseuran upeilta kuulostaville retkille. Pitkäaikainen haaveeni oli kuitenkin ollut osallistua Märketin talkoisiin ja tänä vuonna sitten innostuinkin ilmoittautumaan ensi kertaa Märketille. Ilmoittauduin varsin myöhään ja olin ihan varma, etten pääse mukaan, mutta mattimyöhäisenä sain “peruutuspaikan”. Saaristoluonto on minulle rakasta, mutta Märketillä en ole koskaan aiemmin edes käynyt, joten tämä on ollut upea kokemus! Jag är också vår dagbogansvarig (men det finns också många foton från andra). Jag har alltid gillat svenska språket, men måste säga, att mina svenska kunskaper är så rostade, att det har varit jättesvårt (nästan hemskt!) att skriva på svenska! Hur kan man glömma speciellt grammmatiken, frågar jag bara 🙂

Reijo
Eläkkeelle jäätyäni aloitin muutaman eri vapaaehtoistoiminnan. Yhdessä oli mukana Seppo Laurell ja Sepon ansiosta liityin Majakkaseuraan 5 vuotta sitten. Yksi syy oli nyt jo 31 vuotta jatkunut veneilyharrastus. Märketin talkoissa kiinnosti tietenkin itse majakka ja sen ympäristö, mutta myös uusi kokemus viettää viikko uusien ihmisten kanssa suljetussa ympäristössä.

Kärlek i luften!

 

Sälen stannade hela dagen med oss.

 

Pekka ja Reijo Märketin askareissa

Pe 4.6.

Viimeinen päivämme oli viikkomme mittapuulla jopa varsin vilkas! Saimme vieraita, kun ahvenanmaalainen perhekunta tuli Märketille! Tyyni ja aurinkoinen sää salli saapumisen avoveneellä. Perhe vietti piknikiä herkkujen merkeissä kalliolla, sillä seurueen yhdellä jäsenellä oli 60-vuotispäivä! Hänkin pääsi nyt ensi kertaa Märketille, sillä aiemmalla yrityksellä tuuli liikaa.

60-årsdagfirandet på Märket! Vi gratulerar!

Saimme myös kumiveneen tänään vesille ja jokainen harjoitteli veneen ajamista, osa ensimmäistä tai liki ensimmäistä kertaa! Ajoharjoituksista oli hupia itse kullekin, kuten kuvatkin kertonevat! Kiersimme Märketin ja näin pääsimme näkemään luodon uudesta perspektiivistä.

Ihan normaalit varusteet kumiveneajelulle? 🙂

 

Vad spännande!

 

Outi o. Reijo

 

Hittar du en ejderhona? Det finns åtminstone två pä Märket.

 

Vår nya kamrat

 

Ny synvinkel på Märket. Snart är det dags att säga adjö!

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content