Sunnuntai 5.6.2022

Yksi ylimääräinen päivä kannatti odottaa, odotus palkittiin kun päästiin perille Märketille! Pikaiset kuulumiset edellisen ryhmän kanssa, tervetuliaiskaffet, tutustumiskierros meille uusille talkoolaisille ja ensimmäiset vieraat (Helsingin ladun ryhmä) jo ehtivätkin saapua. Pääsimme siis heti tuoreeltaan testaamaan opastustaitojamme.
Vierasryhmä sekä rohkea uimari.

Neljältä aamulla kun olimme nousseet Käringsundbyssä, tuntui puoliltapäivin, että olimme olleet täällä kauankin. Pojat (Paavo, Pekka, Säntti) ryhtyivät heti hommiin, vaihtoivat vesipumpun letkun koska se oli melkein poikki ja päästi ilmaa letkuun. Itse pumppu toimii hyvin.
Vanhan letkun tutkimista ja vian etsimistä

Timo loihti herkullisen kalakeiton lounaaksi, ensimmäinen ateriamme täällä majakalla.
Tiirat teki tuttavuutta.

Olemme tehneet tuttavuutta majakan lintukantaan, tiira tulee lähelle, riskilä antoi upean shown, pikkutyllit kävivät pikaisesti tervehtimässä; muita mm laulujoutsen, västäräkki, pääskynen. Ja hyljekin kävi tervehtimässä.

Maanantai 6.6.2022

Ensimmäinen aamu alkoi upealla auringonnousulla, meri täysin tyyni. Pohjoissatamakin näytti niin helpolta lähestyä verrattuna edellisen päivän tuuleen.  Jokainen kävi vuorollaan ihastelemassa luonnon kauneutta.

Roskien poltto on hyvin haastellinen homma, Tarvitaan “tiirojen hätistäjä” sekä kypärät turvavarusteeksi jotta saadaan työ tehtyä rauhassa.

Tiirat on kyllä ehdottomasti tämän viikon pomoja, pesimäaika kun parhaimmillaan.  Vahtivat reviiriään tiukasti.  Todella lähelle tuli yksi jo terassillakin.  Jännityksellä seurattiin porukalla  päivän jännitysnäytelmää kun pesässään hautovan haahkan vieressä oli tiiran muna vain muutaman nokallisen päässä.  Tiirat yrittivät hyökkäyksillään ajaa haahkaa pois siinä kuitenkaan onnistumatta.  Haahka ei ollut moksiskaan!

Pojat saivat useamman isosimpun ja yhden niistä itse kalastajat paistoivat.  Aika pienet fileet kalasta tuli, mutta hyvää kuulemma oli.

tiistai 7.6.2022

Pojat piikkasivat vesiputken päältä vanhat betonit pois ja valoivat uudet päälle. Vanha vesiputki korvattiin uudella vesiputkella. He myös korjasivat kaksi kottikärryväylän lohkeamaa betonilla.  Hienoa työtä!

Tässä pilkotaan porkkanoita “lentävät porkkanat” päivän herkulliseen kasviskeittoon.  Mukavaa puuhaa ulkosalla.

Tarmo pyöräytti herkulliset korvapuustit päiväkaffelle, mahtava tuoksu keittiössä, kaasuhella hieman haasteelinen paistamiseen.

Iltapäivän tyynikirkas keli houkutteli pojat testaamaan kumivenettä.  Muut seurasimme luodolta heidän retkeään.

Jälleen todella mukava työntäyteinen, aurinkoinen, mutta vilpoinen päivä täällä Märketin luodolla.

Keskiviikko 8.6.2022

Pahoittelen, että päiväkirja postaus tulee näin vasta seuraavana päivänä, olisikohan eilinen keli aiheuttanut yhteysongelmia? Tänään lähes koko päivän saimme tuntea miltä olo luodolla on kovassa tuulessa ja koko talkooporukka pyrkikin hakemaan tuulensuojaa milloin mistäkin. Rakennusten välisellä sillalla piti pitää kiinni kaiteesta ettei tuuli heitellyt.

Pojat olivat silti ahkeria, tekivät mm. tiskipöydälle uudet jatkojalat tiiliskivien sijasta, pallin, mittailivat uusien airojen tekemistä, tutkailivat varaston sisältöä ja tekivät muita pieniä korjaushommia.

Tiskaus hoituu tuulisemmallakin kelillä suojaisassa nurkkauksessa, Tarmolle mieluista puuhaa.

Ämpäreitä on helpompi kantaa kun kahvoissa on naruista sidotut pehmikkeet.

Tässä Märket Gym, pojat pääsivät testaamaan tekemiään laitteita.

Päivään kuului tottakai myös tiirojen ja muiden lintujen loputtoman näytelmän seuraaminen.  Joutsenia oli vain 1 ensimmäisenä päivänä, tänään niitä oli jo 11!  Oli mielenkiintoista seurata miten ne kiersivät luotoa hakiessaan hieman suojaisempaa paikkaa tuulelta.

Päivään mahtui myös “kuninkaalliset” juhlat; yllätyssellaiset kun vietimme yhden talkoolaisen 60v juhlia. Ohjelmaan kuului mm. kruunaaminen tiaralla, herkullinen mustikkakakku.  Torstain opaskierros pitääkin sitten hoitaa tiara päässä.

(Kuvia on lisäilty tuonne alkupäiviinkin sitä mukaan kun niitä on saatu ladattua koneelle)

Torstai 9.6.2022

Aamu menikin valmistautuessa päivän vieraisiin: 17 hengen crossposting -ryhmä saapui kahdella veneellä vähän ennen kymmentä aamulla.  Päästiin hyvin pitämään opastukset kahdessa ryhmässä koska veneet tulivat hieman eri aikaan.  Muutenkin on opastukset hoidettu niin, että pojat kierrättävät majakan sisällä ja hoitavat kapeissa rapuissa kierrättämisen ja me naiset hoidetaan ulkona tiirojen seassa opastukset.   Paavo on loistavasti hoitanut kaupan pitämisen ja tänään menikin harrastajille runsaasti postikortteja.

Tänään saatiin otettua ryhmäkuva meidän koko talkooporukastakin!

Itäkalliolta löytyi numerosarja jonka maalasimme perunajauhoilla jotta saimme siitä hyvän kuvan..Jos jollain teistä lukijoista on tietoa mistä numerosarjassa on kyse, niin lähettäkää tietoa majakkaseuralle.

.

illan auringonlaskua odotellessa …..

Perjantai 10.6.2022

Eilen illalla poijuun kiinnittyi vieras vene, mutta aamulla jo jatkoivat matkaa joten vain yöpyivät poijulla, eivät tulleet luodolle saakka.

Viimeinen täysi päivä majakalla lähes takana.  Päivä käytetty paikkoja siivotessa, kamoja pakatessa huomisen aamun aikaiseen lähtöön valmistautuen.  Pojat kävivät vielä kumiveneellä kiertämässä hyljesaaren,  aamulla sieltä kuuluikin melkoinen ujelluskonsertti!

Nyt viimeisen illan makkaranpaistoon!

Kiitos mahtavasta viikosta koko talkooporukalle ja majakkaseuralle tästä mahdollisuudesta luodolla oleiluun!

Tack hela talkoogänget för en mycket trevlig vecka!  Vi kommer no alla hit igen!