29.6. lauantai


Uutta porukkaa kehiin. Tällä kertaa mukana vanhat konkarit Jake ja Veera, sekä ensikertalainen Sakari. Veneilemme perille pienessä tihkussa. Eikun sitten paistaakin. Eikun tihkuttaakin. Eikun.
Majakalla vierailee jo heti yhteysveneen mukana ensimmäiset vierailijat, sitten hetken päästä heidän lähdettyä ja auringon kuivattua sateen askelia liukastamasta, saapuvat toiset vieraat ja vielä kolmannetkin. Vieraat vaikuttuivat seuran majakalle tekemistä töistä.

Viileää merta lämmittävä aurinko loi hienot kangastukset vesistön ylle. Tuntui että näimme valtavan kauas, paljon kauemmas kuin yleensä.

Eräs tiira oli ottanut vahtisektorikseen majakan ulko-oven viereisen terassin. Sen kaiteelta käsin se tarkkaili meitä ja alkoi hätyyttelemään pois heti jos meni liian lähelle.
Tähysimme veneitä, kun vaikutti siltä että sää houkuttelee vierailijoita.

Vierailijoita oli tosiaan kolmen porukan verran, ja kaikki halusivat opastetun kierroksen, ja saivatkin. Ja kirjaimellisesti myös kakkaa niskaan tiirojen antaessa palautetta tunkeilijoille.

30.6. sunnuntai

Aamu alkoi kahvilla ja, sitten mietittiin mitä kaikkea vois tehdä. Jake pyyhki aurinkopaneeleista likaisimmat osat puhtaaksi. Katseltiin vähän, missä kaikkialla on pääskysten pesiä ja että onko niissä asukkaita vai ei. Samalla jynssättiin terassin viereistä kattoa ja putsattiin katon ja kulkuväylän välinen ränni töhkästä. Veera laittoi opastekylttiä (millä vedellä on tarkoitus pestä käsiä ja millä ei) ja myöskin saunaan ohjeistusta. Päivällä tarkeni syödä ulkona, mutta iltaa kohden tuuli yltyi.

Terassin katto putsautui Sakarin ja Jaken toimesta.
Aamun tiskailuhetki. "Tuolta voi tulla vene." mietti Veera.

1.7. maanantai

Vaikka päiväksi oli luvattu sateita, aamulla oli tyyntä ja lämmintä. Kävimme hyljeluodolla katsomassa hylkeitä ja uteliaat hylkeet katselivat meitä.
Eräs pikkuinen ei kaikonnut mihinkään, vaikka katselimme sitä läheltä. Tuijotteli vain ympäriinsä ja välillä meinasi silmät ummistua.

Sade kuitenkin yllätti talkoolaiset hyljereissun jälkeen ja tuuli puhalsi puuskissa 13 m/s etelästä, joten talkoolaiset siirtyivät sisätiloihin, jyrisipä ukkonenkin muutamaan otteeseen. Lounaaksi paistettiin banaanilettuja ja turistiin mukavia. Keittiössä asuu iso hämähäkki; koskaan ei ole noin jättiläistä nähty majakallamme. Tunnistaako joku hämähäkkilajin?

Lintuja on kuitenkin tullut paljon seurattua; haahka pesii takapihalla terassin alapuolella ja ilmeisimmin myös tiiralla on pesä lähistöllä, sillä uskollinen isä säksättää liikkeillemme varoittavasti aina ohikulkiessamme. Pääskyset ovat löytäneet jälleen räystään alle ja venevajan pariskuntakin saanee jälkikasvunsa pian lentoharjoituksiin.

Ikäviäkin löytöjä on Märketin karulta luodolta tullut tehtyä; hylättyjä pesiä halkopinon päällä ja yksinäinen muna kiven kolossa. Lokit sen sijaan asuvat lähiluodolla; tiirat eivät niitä saarellemme päästä.

2.7. tiistai

Aamu valkeni tuulisena, ellei jopa myrskyisenä. Tuuli puhalsi pohjoisesta puuskissa 17 metriä sekunnissa aaltojen pyyhkiessä Ruotsin yli. Aamutoimien jälkeen Sakari puki kunnolla päälleen ja lähti vangitsemaan myrskyisiä aaltoja kameraansa. Aaltoja voit ihastella myös täällä.Myös Jake ja Veera innostuivat aalloista.Tapansa mukaan Jake ja Veera olivat tuoneet lammaspaistin mukanaan herkuteltavaksi. Aluksi Jake hoiti vessan tyhjennystä ja siirtyi sen jälkeen  Veeran kanssa lammaspadan kimppuun, joka muhisi juuri päivälliseksi.

Päiväaskareisiin tuulesta huolimatta kuului uusien fenderirenkaiden tekeminen ja Sakari ilmoittautui halukkaaksi rälläköimään renkaita. Iltapäivän kuluessa aallot löivät jo melkein helikopterikentälle asti. Veera ja Jake järjestelivät myös kaupan.3.7. keskiviikko

Aamu näytti siltä, että saataisiin vieraita, joten nopeasti talkooryhmä suoritti aamupuuhat ja sen jälkeen oli aika siivota hieman tupaa ja keittiötä. Veera päätti jopa pestä saunankin. Edellispäivänä soitellut veneilijä ei kuitenkaan päässyt tulemaan vielä tänään, joten Sefyrin mukana tulevien 11 vierailijan lisäksi torstaina olisi luvassa myös yksi venekunta lisää. Torstai sattuu  olemaan muutenkin juhlava päivä; Jaken ja Veeran hääpäivä sattui somasti heidän talkooviikolleen torstaille.

Sakari ja Veera pesivät myös vaatteensa ja ripustivat ne tuuleen kuivumaan.Päivä jatkui puhdetöillä ja tiirojen ihmettelyllä.Olivatpa tiirat lahjoittaneet myös pari kalaa; kivinilkkoja, joista toinen tosin kuivui nopeasti suolakalaksi tuulessa ja pilvien lomasta pilkistävässä auringossa.Päivällisohjelmana oli grillausta, koska torstaille ja perjantaille oli luvattu sadetta. Muutama karvainen ystäväkin kömpi luodollemme loikoilemaan iltauringossa.Terassilla päivystänyt tiirakin antoi periksi vahdiltaan, ehkä me kaksijalkaiset emme olekaan ihan niin pelottavia. Kaksi untuvaista vauvaa leikki vesilammikossa isätiiran valvovan silmän alla. Tiirat siis väitteistä poiketen tottuvat nopeasti, kun jaksaa vaan vähän aikaa äkäistä säksätystä. Hassuja otuksia.


Hyvää yötä Märketiltä. Muiden mennessä nukkumaan Sakari vielä kuvaili auringonlaskun kuullottamia pärskeitä.


4.7. torstai

Aamu alkoi tohinalla, sillä Fredrik oli tulossa ruotsalaisten vieraiden kanssa ja myös aiemmin soitellut suomalaisvene ilmestyi 9.00 maissa saareen. Jake vei heidät kierrokselle sillä välin kun Sakari ja Veera vastaanottivat Sefyrin mukana tulleen ryhmän. Ruotsalaiset ihastelivat kovasti makasiinin vieressä kivien suojassa köllivää kuuttia, joka ei halunnut vielä lähteä väljemmille vesille.Lounaan aikaan majakan pihalle ilmestyi outo näky; koira ja nainen. Tietenkin lounas loppui siihen ja Veera kiiruhti aurinkoisen aamupäivän pilanneen sateen saattelemana sadetakissa ulos. Sukeltajia oli tullut pohjoissatamaan. Kaksi heistä oli vieraillut majakassa aiemmin, kaksi muuta eivät halunneet kierrosta, mutta kupposen kuumaa kahvia mukaansa. Kahvi järjestettiin ilman muuta sukeltajien kertoillessa sukelluksistaan. Sade senkuin yltyi ja sadevesi valui solkenaan rännistä; se piti ottaa talteen saunalle. Niinpä kekseliäs ryhmä kaiveli varastosta jatkorännin ja valutti sadeveden talteen.

Päivä jatkui Fredrikin toisen ryhmän vierailulla alkuillasta. Ruotsalaisia rouvia sekä perhe Suomesta vierailivat majakassa. Pikkupoikien mielestä tornissa oli kivointa ja majakan hella oli jännä.

Ilta jatkui sateisena, joten talkoolaiset lämmittivät saunan ja siirtyivät sisätiloihin.

5.7. perjantai

Myrskybongarin unelmapäivä! Aamuyöllä tuuli yltyi ja puhalsi kello: 9.00 aikaan puuskissa yli 25 m /s pohjoisesta. Sen sijaan ennuste näytti vaatimatonta 16 m/s. Aallot löivät saaren eteläpään yli ja muodostivat pieniä koskia kivien päälle. Jake puki ylleen kahluusaappaat ja sadetakin, Veeran pysytellessä kuivemmilla mailla.


Pohjoissataman pärsky pomppasi kivien yli onneksi Jaken takaa eikä kastellut koko miestä, mutta hienon kuvan siitä sai.


Eilen illalla vielä oli mukavan rauhallista, mutta yöllä luontoäiti päätti näyttää parhaimpansa. Ennuste oli reaaliaikainen aamulla kello 9.45, mutta seinän on-site-mittari kertoi totuuden.
Katso eilisiltainen video pohjoissatamasta tästä. Tervetuloa vieraat! Tänään tilanne olikin reaaliajassa täysin toinen, video tässä. Kukaan ei pääse tällä myrskyllä merelle saatika lähestymään Märketiä. Myrskyvideo on kuvattu asianmukaisin suojavarustein suojatuneena, älä yritä tätä siis kotona.

Haahkat ovat hassuja lintuja; ne kelluvat myrskyaalloilla kuin kylpyankat. Myös vauvat osaavat aaltosurffauksen. Sen sijaan pikkuiset västäräkit eivät pysyneet emon mukana kovassa tuulessa. Toinen pieni väsähtikin lopullisesti makasiinin taakse ja toinenkin istuksi venevajan suojissa halkopinon päällä.

Päivä jatkui Jaken ja Veeran suunnitteleman kenkätelineen viimeistelyllä; nyt saisi tupaan tulla radioamatöörejä vaikka 20 ja kengät pysyisivät pois tieltä kun tulee ovesta sisään.


Tuuli ujelsi kovaa koko päivän ja talkoolaiset hoitivat sisällä askariaan loppuillan. Illan kruunasi Risto rupisammakko, video tässä, joka asui kanssamme viime kesänä makasiinissa. Nyt Risto oli löytänyt uuden kodin venevajasta. Oli kiva nähdä Risto!


6.7. lauantai

Edellispäivän myrskytuulien johdosta vuorovaihto suoritettaisiin vasta alkuillasta. Jake ja Sakari menivät treenaamaan poijulleajoa ja Veera ryhtyi siivoamaan kerroksia.

Majakka jätettäisiin edustuskuntoon, jotta seuraava talkooryhmä pääsisi helpommalla, sillä mukana on myös kansainvälisiä radioamatöörejä ja tekemistä sekä porukkaa riittäisi.

Elämä luodolla on ankaraa ja kuolleita lintuja löytyy usein. Poikaset jatkavat elämän kiertokulkua. Myrsky taisi viedä voiton näistä kahdesta.

Kuuttikin oli palannut saarelle köllimään pulleana odottamaan seuraavia talkoolaisia. Sama kuutti on viihtynyt ympäristössä koko viikon. Myös kuutin ystävät kömpivät paistattelemaan läheiselle pikkuluodolle. Nyt olisi luvassa hyljesafaria Märketillä ulkomaalaisille vieraillemme.

Vahdinvaihto tapahtui poijulta viiden aikaan. Mukana menossa ainakin Kirsi, Henri, Anne-Mari ja K-P sekä radioamatöörit.Viikko 27 kuittaa ja kiittää, tapaamisiin jälleen Märket!

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content