Lauantai 31.7.2021: Majakanvartijoiden vuoronvaihtopäivä 

Tänään on majakanvartiojiden vuoronvaihtopäivä! Märketistä pitävät huolen seuraavan viikon ajan majakkakonkarit Anne, Jori ja Kirsi sekä ensikertalaiset Heini, Minna ja Noora. Matkassa ovat mukana myös Marcus ja Johan, jotka muun muassa päivittävät viikon aikana majakan akut.

Jo tulomatka otti talkoolaisista luulot pois. Meitä Käringsundista kuljettamaan lähteneelle Sefyrille tuli jo alkumatkasta ongelmia ja pääsimme lähtemään matkaan Bengtin kuljetustuurauksen turvin. Täydet juomavesikanisterit haettiin matkalla Fredrikin mökiltä. Pääsimme matkaan tuuliselle merelle noin tunnin myöhässä normaalista vuoronvaihtoaikatalusta.Tuuli voimistui sitä enemmän, mitä lähemmäs majakkaa saavuimme, ja me matkustajat saimme totisesti tuntea, miltä tuntuu, kun meri tyrskyää ja vene hakkaa aaltoja vasten. Sisäelimet saivat kyytiä, mutta kyllä vaan näytti aikuisiakin naurattavan, kun kunnolla penkissä pomppii! Eniten matkalla pohditutti, etteivät perunat, tomaatit ja muut Hugon kaupasta haetut ruuat lennä tärinässä veneen kannelta mereen.Eivät lentäneet, sillä Bengt toi meidät rauhallisesti ja vakaasti läpi tyrskivien aaltojen aurinkoiselle Märketille ja ehtipä hän näyttää meille valtavan suuren merikotkan pesänkin matkalla. Koska merenkäynti oli myös majakkasaaren ympärillä niin kova, nousimme maihin saaren itäpäädyn kallioilta. Edes poijuvaihto ja kumivene eivät tuulen takia olleet hyvä vaihtoehto. Itäpäätyyn rantautuminen on kuulemma Bengtin erikoisuus, ja kauniisti veneen keula rantakallion viereen solahtikin. Aallot eivät häirinneet tavaroiden lastausta lainkaan.Koska kuljetuksen aikataulu oli tiukka ja Bengtillä oli vain yksi ohje tavaroiden lastaamiseen ("Full fart!"), vuoronvaihto kuluvan viikon majakanvartijoiden kanssa tapahtui lennosta ja hupsis vain, olimme saman tien Märketillä keskenämme. Vastaanottajina meillä olivat päittemme yllä varoituslentoja tekevät tiirat sekä venevajassa pesivät, poikasiaan lentämään kannustavat pääskyt.Vieraita ei majakalle ole tuulen takia tänään uskaltautunut, joten olemme käyttäneet päivän majoittumiseen, tulevan viikon tehtäviin orientoitumiseen, seuraavan viikon yhteisen kotimme yleiseen ihasteluun, lintujen valokuvaamiseen, lettujen syömiseen ja yön yli matkustaneiden paljon odottamiin päiväuniin.Kirjoitan tätä tekstiä radioamatöörien huoneessa ja katselen merelle, jonka ylle alkaa kertyä tummia pilviä. Horisontissa jo hieman jyrähtelee ja näyttää siellä jokunen salamakin välkkyvän. Vesipisaroita ropisee ikkunalasiin. Meistä uuden viikon majakanvartioista moni toivoo edes pientä myrskyn poikasta, jota voisimme ihailla Märketin paksujen seinien suojista. Ehkä saamme senkin näytöksen jo piakkoin!Idag var det dags att byta fyrvakter vid Märket. Skiftet skedde snabbt eftersom vi var efter i tidtabllen på grund av båtproblem. Havet har varit hårt under dagen och inga besökare har kommit till fyren idag. Vi har spenderat dagen med att hitta sovplatser, beundra fyren, fotografera fåglar, äta pannkakor, ta en tupplur och orientera oss inför kommande veckas uppgifter.

Sunnuntai 1.8.2021: Märket, melojien kokoontumispaikka

Majakalla herättiin aurinkoon ja vieraiden odotukseen. Saimme illalla tiedon kuntoon saadun Sefyrin kyydissä aamupäivällä tulevasta 10 vieraasta. Kirsi leipoi heille omenapiirakkaa, Minna harjasi kallioleiman tiirojen jätöksistä, Noora harjoitteli opastusta ja Jori tarkkaili tulijoiden saapumista kiikarin kanssa majakan sillalta. Aamupäivän puuhat synnyttivät myös uusia arvonimiä talkoolaisille. Pisuaariprinsessana ja majakkajärjestelijänä siivous sujuu ihan uudella mallilla!
Tervetuloa meille kaffelle! Tänään tarjolla Kirsin ihanaa omenapiirakkaa.


Märketin kalliokaiverrus esiin. Ainakin melkein.


Noora tutustuu opasmatskuun, Jori kiikaroi merelle.


Iloisia ja innokkaita olivat myös vieraat. Nuori Majakkaseuran jäsen oli tuonut vanhempansa ja siskonsa Märketille, koska "majakat ovat niin hyviä uimapaikkoja", ja kävipä saarella myös pieni 11-kuinen, joka pitää hallussaan Märketin nuorimman vierailijan titteliä. Ainakin tämän viikon nuorimman!

Nooran ensimmäinen opastus.


Märketin nuorin vieras matkusti saarelle Mäntsälästä.


Saimme lounaan jälkeen myös meloen saapuneita vieraita. Märket oli toiselle melontaporukoista pysähdyspaikka matkalla Emskäristä eteenpäin, ja toinen ryhmä pysähtyi meille kahvittelemaan matkalla Understenistä Ahvenanmaan kierrokselle. Majakka kiehtovine historioineen ja pienine majakanvartijaporukoineen teki vaikutuksen vieraisiin, ja saimmekin muun muassa kuulla, että Märketin vierailu oli melontareissun highlight. Märketille tultiin tänään pääaiassa eri puolilta Suomea, mutta kerroimme majakan tarinaa myös englanniksi alun perin Filippiineiltä, Saksasta ja Venäjältä lähteneille retkeilijöille.

Melojavieraita Understenistä.


Eläinvieraina saarta kävi kurkistelemassa myös muutama hylje. Maihin ne eivät vielä uskaltautuneet, kelluivat vain majakalle katsellen ja köllöttelivät lähiluodolla. Mutta ehkäpä huomenna pääsemme tutustumaan myös niihin!

Idag kom en hel del gäster till ön, både med båt och med kanot. Både gäster och fyrvaktare var glada för besöket! Några sälar simmade runt omkring ön men kom inte närmare. Kanske de ännu vågar komma lite närmare under de kommande dagarna!

Tervetuloa! Välkommen! Welcome!Maanantai 2.8.2021: Eikö aika käy autiolla saarella pitkäksi?


Tänään heräsimme tuuliseen aamuun, ja tuuli on vain päivän mittaan yltynyt. Tänne ei siis ole tänään pääsyä, eikä täältä pääse tänään lähtemään. Vietämme päivän keskenämme, ja yksi tehtävistämme, vieraiden isännöinti, jää tältä päivältä pois.

Meidän satamassa on tänään vähän tuulista. Nähdään joku toinen kerta!


Meiltä kysyttiin eilen: "Eikö teidän aika käy täällä pitkäksi?" Ei käy.

Vaikka tänään ei tule vieraita, osa meidän henkilökohtaisista vastuutehtävistä - ruokahuolto ja siinä avustaminen, päiväkirjan pitäminen ja koko porukan työnjohto - hoidetaan. Lisäksi majakalla on yhteisiä talonpitoon kuuluvia päivittäistehtäviä kuten tiskaamista, siivousta, yleistä järjestelyä ja pieniä huoltotöitä. Marcuksella ja Johanilla on omat tehtävänsä majakan sähköhuollossa.

Konehuoneessa on näinä päivinä tapahtunut!


Moni sinänsä pikkuhomma - vaikkapa tiskaus - vie täällä enemmän aikaa kuin normaalioloissa. Ja toisinaan aikaa kuluu myös muiden tekemisen tarkkailuun. Kun Heini teroittaa keittiöveitsiä, Jori kuvaa Heiniä, Minna kuvaa Joria kuvaamassa Heiniä ja Kirsi tarkkailee Minnan kuvaamista. Nooralla on puolestaan ollut keskeinen vahtirooli Minnan perunateatterissa.

1/4 majakansisäisestä tarkkailuketjusta.
Tarkkailemme jatkuvasti myös luontoa. Merta ja sen elämää kiikaroidaan ja kuvataan aina, kun muilta hommilta joutaa. Ja välillä kiikaroidaan, vaikkei joutaisikaan. Horisontissa kulkee rahtilaivoja, ja linnusto saarella on monipuolinen. Pulleamahaisia hämähäkkejäkin on kiitettävästi. Etenkin yöllä otsalampun valossa niihin saa kattavaa näkymää, tietää Kirsi. Eilen ihastelimme yksinäistä perhosta. Keskeistä ajankulua on myös kallioilla makoilu.

Meren tarkkailua #358.


Tänään on seurattu herkeämättä etenkin tuulen nopeutta ("Mikäs on tuulen tilanne nyt?" Tätä kirjoittaessa puuskissa 20 m/s, tuuli vielä vain 18 m/s). Kallioon tyrskyäviä komeita vaahtopäitä ja saaren yli aina vain enemmän ja enemmän ulottuvaa vesimassaa käydään ihastelemassa ja kuvaamassa, ja hommaan kutsutaan nekin, jotka eivät juuri samalla hetkellä ole aaltojen tarkkailuasemissa. Ehkäpä tänään toteutuu meidän kaikkien ensimmäisen illan toive myrskystä majakalla? Ainakin Jori jo aamupäivällä pohti, että "Nyt alkaa näyttää ihan asialliselta!"

Heini ja Anne tarkkailevat aaltoja.


Ja tokihan me olemme saaneet tänne lähtiessämme vastata käytännön tasolla myös klassiseen kysymykseen: mitä ottaisit mukaan autiolle saarelle? Meidän yhteinen vastauksemme on lyhyt ja ytimekäs: kirjoja ja kameroita!

Anne, Heini, Minna ja Noora ottivat autiosaarelle kirjoja. Ihan vain muutaman.


Kirsi ja Jori ottivat kamerat.


Vi planerade att fika i Sverige idag, koska Kirsi oli leiponut aamulla korvapuusteja, mutta retki naapurimaahan jääkin väliin (Ruotsin puoli saaresta on jo veden peitossa) ja joimme kahvit majakan suojassa. Märket tuntuu kuitenkin vastaavan kaikkiin meidän toiveisiimme, joten eiköhän pikniksuunitelmakin tällä viikolla vielä toteudu!Idag har det blåst och blåst och blåst. Och vi har tittat och tittat och tittat ut över havet. Och lite läst böcker. Och ätit kanelbullar.

Tiistai 3.8.2021: Kuuminta majakkamuotia Märketiltä!

Tänään on ollut tuulenlaantumispäivä. Tuulilukemat ovat pudonneet 10 m/s tuntumaan, mutta vaahtopäät riehuvat ympäri saarta edelleen sen verran, ettei tänne voi vieläkään rantautua. Meillä on siis ollut hyvin aikaa keskittyä muun muassa majakkamuotiin. Hyvät naiset ja herrat, suoraan Märketiltä: majakkakauden viimeisimmät trendit!

Kaikkien merihenkisten pukeutujien ikiklassikko, sinivalkoinen raitapaita on muodissa myös Märketillä. Muitakaan värejä ei ylenkatsota.
Raitaa käytetään vuorokauden ympäri. Toisilleen entuudestaan tuntemattomat majankanvartijat luottavat samisyöpukuihin. Molemmat ovat myös huonounisia, joten asuun kuuluu luonnollisesti silmälaput. Great minds think alike!
Viikon 31 muodikkain Märket-look syntyy shortsien ja villasukkien yhdistelmästä. Yläosa on vapaavalintainen.

Yleensä yläosana on villapaita. Sitä käytetään myös pitkälahkeisten housujen kanssa. Villapaidan ohella kuuminta muotia on pipo. Se suojaa tuulelta, mutta mikä tärkeintä, se pitää hiukset kurissa, jotta ne eivät lennä kasvojen tai kameran eteen. Meillä joudutaan kovimmissa puuskatuulissa pitämään pipostakin kiinni, koska se ei ole kireällä.
Vierailupäivinä majakalla näkyy useita Member of the Märket Crew -t-paitoja. Crew-trendsetteri ja majakkamuodin edelläkävijä on helppo erottaa tyylikkääseen pukeutumiseen myöhemmin havahtuneesta.Edelläkävijät pukeutuvat myös henkilökohtaisiin työhaalareihinsa. Kuvan haalari ja sen kantaja ovat keskeinen osa majakan kunnostus- ja remontointihistoriaa. Tällä kertaa haalarimuotia esiteltiin keittiön ruostepilkkuisen katon puhdistus- ja maalaustöissä.
Märketillä seurataan maailman muotivirtauksia, joten myös jooga on täällä kuuminta hottia.

Lopuksi aaltopäivän hajamiete: Märketiltä ei saisi pullopostia lähtemään, koska merivirrat ja tuuli kiertävät saarta niin, että aallot lyövät rantaan joka puolelta.

*******
Mina damer och herrar, senaste modet direkt från fyren: randiga skjortor och nattkläder, shorts och yllesockor, ylletröjor och mössor, Member of the Märket Crew t-skjortor och arbetsoveraller. Och naturligtvis vi yogar här. Ta del av de hetaste fyrtrenderna just nu!

Keskiviikko 4.8.2021: Keittiön maalauspäivä

Meidän talkooviikkomme erityistehtäväksi on valikoitunut keittiön rapistuneiden ulkoseinien kunnostus. Ryhdyimme hommiin heti aamutuimaan, ja kun työkalujen varressa ei ollut mitään turhia tyyppejä, työ sujui joutuisasti ja lopputuloksesta aivan erityisen hyvä. Vai mitä olette mieltä?

Keittiö suojattiin hyvin.


Luomuhernekeitosta on moneksi. Ensin se toimii muovisuojan painona, sitten majankavartijoiden illallisena.


"Laitetaan kahvi tulemaan heti, kun keitin löytyy!"


Majakkaidylliä kai tämäkin!


Maalipensseleitä heiluttelivat Noora ja Anne.


Valmis!


Vieraana meillä on tänään käynyt Fredrikin kanssa saarelle tulleiden kalastajien lisäksi ainoastaan yksinäinen hylje, joka sekin on vain kurkkinut poijulta saareen. Sen sijaan aktiiviset ja touhukkaat linnut pitävät tarkkailijansa kiireisenä ja tuovat konkretiaksi Laura Ruohosen runon Ruokki, räyskä ja riskilä:

Ruokki, räyskä ja riskilä
tanssivat luodolla twistiä:
räpylät läppää däpädipadäppää dii!


Ruokki, räyskä ja riskilä
ahmivat merestä fiskiä:
nokat ne kläppää däpädipadäppää
nokat ne kläppää däpädipadäppää diiiiii!


Ruokki räyskä ja riskilä
koko yön tanssivat twistiä
räpylät läppää däpädipadäppää
räpylät läppää dä pä di pa däp pää
räpylät läppää dä pä di pa däp pää
diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!
Riskilän luototwisti.


Pääskynpojat ovat siirtyneet pesästä riviin sähköjohdolle, siitä riviin kalliolle ja nyt ne liitävät kuin vanhat tekijät!


Haahkavauva kylpee.


Pikkulepinkäinen.


Karikukko.


Pulmussirri.


Meriharakka ahmii fiskiä.


Lokit hyökyaallossa.


Joutsenet eivät paljon myrskyävästä merestä piitanneet.


Idag målade vi fyrets kök. Det ser fint ut eller hur?

Torstai 5.8.2021: Märketillä eletään kuin viimeistä päivää

Märketin aamu on ollut aurinkoinen kuten kaikkina muinakin päivinä. Tämän päivän erottaa muista kuitenkin se, että kun Fredrik toi meille aamulla 11 vierasta, puhuimme hänen kanssaan jo poislähtökuljetuksesta. Tuuli on taas nousemassa ja vaikuttaa siltä, että lauantaina ja sunnuntaina merenkäynti on niin kova, että jollemme tee vuoronaihtoa jo huomenna lauantain sijaan, poislähtö siirtyy liian pitkälle. Tätä päivää leimaa siis vahvasti tunnelma "Elä niin kuin tämä olisi viimeinen päiväsi (Märketillä)!"

Meidän viimeiset vieraamme.


Suomen läntisintä kaupankäyntiä.


Me kaikki otamme täältä mukaamme valtavan määrän hienoja muistoja talvella tunnelmoitavaksi. Saari ja majakka ovat valloittava kokonaisuus, ja alueen jokainen kolkka henkii majakkaromantiikkaa ja -idylliä. Esimerkiksi saaren pohjoispuolen venesatama on hieno erityisesti tuulen noustessa. Aallot lyövät siellä rantaan upeasti, ja satamassa jos jossain kannattaa tarkastella merenkäynnin yltymistä. Maanantaina myrskyä odotellessamme ja tuulta tarkkaillessamme vietimmekin sataman kallioilla useammankin hetken, ja aaltojen bongailuista ja tyrskyjen väistelyistä jää meille jokaiselle hienoja muistoja.

Anne pinkaisee satamaan iskevää tyrskyä pakoon.


Jokaiselle on syntynyt tänne myös henkilökohtainen suosikkipaikka, jonne kukin on aika ajoin vetäynyt päivälevolle, lukemaan, kutomaan, katsomaan maisemaa, kuvaamaan luontoa, asettelemaan ajatuksiaan tai vain viettämään aikaa. Avaamme suosikkipaikkojamme myös teille päiväkirjan seuraajille.

Anne vetäytyy lukemaan ja katsomaan aaltoja mieluiten majakkasaaren länsiosan pieneen kalliopoukamaan. Erityisesti iltapäivällä aurinko kääntyy sinne niin, että vaahtopäät muuttuvat kauniin vihreiksi.

Kirsi ja Minna ovat ihastuneet makasiinin päätyyn, jonka portailla jompi kumpi usein istuu. Kirsillä on yleensä mukanaan kamera, Minnalla kudin. Majakan portailta voi seurata, kuinka haahkanpoikanen harjoittelee sukeltamista, tiirat paimentavat poikasiaan ja sirrit kipittävät etsimässä ruokaa.


Maisema makasiinin portailta.


Jorin löytää useimmin majakan sillalta, ja yleensä hänellä on kiikarit mukanaan. Sillalta näkee hyvin joka puolelle saarta, ja sieltä bongaa parhaiten kahvittelemaan tulevat vieraat sekä eläimet ja luonnonilmiöt.

Heinin sielua on ravinnut Märketin sauna, jonka ikkunasta voi seurata, kun aurinko painuu mailleen meren taa.

Nooran lempipaikka saarella on laguuni, jossa hän käy uimassa aamutuimaan. Nooran uimapaikkaan ovat ihastuneet myös muut. Tänä aamuna uimaseuraksi oli pujahtanut myös hylje sillä aikaa, kun Noora ui laguunin suulla. Ja vilvoittelemaan Noora pulahtaa usein muulloinkin - esimerkiksi sen jälkeen, kun hän Marcuksen ja Johanin kanssa oli urakoinut konehuoneeesta 18 kappaletta 70-kiloisia vanhoja akkuja poiskuljetusta odottamaan.Etsi Noora kuvasta. Ja huomaa samalla 1900-luvun alussa aloitettu mittaus maanpinnan kohoamisesta.


Johan viihtyy majakan sisäpihalla, joka on aurinkoinen ja tyyni paikka muuten yleensä tuulisella saarella.
Marcuksen kohtaa yleensä konehuoneen tietämillä. Onko hänen lempipaikkansa Märketillä konehuone vai joku muu? Se jää salaisuudeksi!

Pdämme tänään läksiäisjuhlat. Kirsi on tehnyt juhlaillalliseksi grillattua makkaraa ja  vihersalaattia. Myös coleslawta tarjoillaan jälleen (koska kaalia oli varattu meille täksi viikoksi 6,8 kg). Jälkiruokaakin tarjoillaan. Teemme myös viimeisiä kierroksia saarella. Luulen, että ennen kaikkea Märketillä keskustelu pulppuaa ja nauru raikaa myös tänä iltana. Koska sellaista meillä on ollut täällä joka päivä: iloista tunnelmaa ja yhtä juhlaa!

Meidän porukka ensimmäisenä päivänä. Heti kiva meininki!


Meidän porukka viimeisenä päivänä. Edelleen kiva meno!


Fint väder har det varit idag! Vår båtchaufför Fredrik tog med sig 11 gäster som kom för att njuta av vädret och beundra fyren. Till helgen lovas dock hårdare vindar, så eventuellt så far vi hem redan imorgon så att vi inte tvingas stanna kvar i fyren en vecka extra. Så vi passar på att få alla veckans arbeten och fester avklarade redan ikväll.

Vi har fått Märkets alla 18 ackumulatorer utbytta under veckan. Kapaciteten i systemet testades genom att vi körde alla eldrivna köksmaskiner samtidigt. Elektriciteten räckte alldeles fint till! Kanske nästa veckas grupp ännu tar med sig en mikrovågsugn, så får vi testat kapaciteten ännu bättre?

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content