Perjantai 2.8.

Tuuli Märketillä tyyntyi perjantaiksi ja lauantaiksi oli odotettavissa navakkaa pohjoistuulta. Matkamme majakalle aikaistui ja pääsimme suoraan Turun laivalta Eckerön kautta saarelle. Käringsundissa pakkasimme vedet, ruoat ja tavarat veneen kyyntiin.

Ryhmäämme kuului kolme ensikertalaista Marja, Hessu ja Vespi sekä  talkoovastaava Teppo.

Käringsundin laiturilta Fredrikin kyytiin


 

 

Matkan varrella ulkomerelle lähes tyynellä merellä hylkeet kävivät veneen vierellä tervehtimässä.  Reilun puolen tunnin matkan jälkeen horisontissa alkoi saari jo näkyä.

 

Hessu ja Marja Märketin edustalla


 

Vuoron vaihto kävi ripeästi ja pääsimme nauttimaan saaren rauhasta. Kiitos Paul, Lena ja Pasi, paikat olivat kunnossa.

Jäähyväiset


 

Illalla saari hiljeni  ja auringonlaskua vasten muutama hylje lepäili läntisillä luodoilla. Sauna horisonttinäkymällä ja uinnit ahdinparran täyttämissä altaissa olivat ensikertalaisille huikea kokemus.

Illan kierros saaren ympäri


 

Lauantai 3.8.Aamulla tuuli oli noussut  ja eilen niin rauhallinen pohjoissatama oli tyrskyjen vallassa. Edessä oli päivä ilman vieraita. Aamiaisen jälkeen saarta kiertäessä jo lentoon päässeet tiiranpoikaiset yrittivät ajaa kävelijät tiehensä. Tyllit huutelivat rantakallioilla.

Hopeinen meri


 

Keittiövastaava Hessun gourmeeta: parsaa, halloumipihvejä ja limekastiketta


 

Marja opastaa


Vierailijoiden puuttuessa kävimme keskenämme opastuskierroksen läpi Tepon asiantuntevilla lisäyksillä.

Suomen läntisin tiskikone toimii moitteettomasti


 

Sunnuntai 4.8

Aamu valkeni kuulaana ja 10 m/s pohjoistuulella. Aallot nostattivat taas tyrskyjä pohjoissatamaan.Aamiaisen jälkeen edessä oli rispaantuneen lipputangonnarun korjaus. Tanko irroitettiin ja naru vaihdettiin uuteen. Lipun asennon kanssa meni tovi, mutta pian Majakkaseuran lippu liehui taas Märketillä.

Tangon nostoa


Pudonnut kiila
Sunnuntain kunniaksi oli leipomispäivä. Korvapuustit nautittiin perinteisesti kahvin tai maidon kanssa.

Taikina


 

Kumivene oli päässyt tyhjenemään, joten Teppo ja Vespi pumppasivat veneen ja tarkastivat moottorin. Päivän mittaan Marja vielä siivosi pisuaarit ja saunan.Päivä oli vierailijoista hiljainen. Merikotka vain piipahti saarella, koska äkäiset tiirat ajoivat kotkan kohti Ahvenamaata. Jokunen hylje käväisi rantavedessä uteliaana katselemassa.Tyyni ilta ja auringonlasku


 

Maanantai 5.8Tuuli oli kääntynyt yön aikana etelään. Riskilät ja koskelot istuivat aamuauringossa länsiluodoilla.

Pitkään odotetut ensimmäiset vieraat tulivat Fredrikin kyydillä aamupäivällä. Joukko maarianhaminalaisia ja raumalaisperhe kiersivät saarta Marjan suomenkielisen ja Hessun ruotsinkielisen opastuksen mukana.Puolenpäivän aikaan purjevene kiinnittyi pojuun. Suomalaisporukka haettiin kumiveneellä saarelle. Mukana oli myös majakkaseuran jäsen. Kierroksen jälkeen juttua riitti kahvipöydän ääressä.Kaksi purjevenetta kävivät kääntymässä pohjoissatamassa, mutta eivät kuitenkaan rantautuneet talkooporukan innokkaista kutsuista huolimatta.

Masterchef


Päivän aikana Hessu soitti seuraavan viikon keittiövastaavalle ja sopi tulevan viikon kauppalistasta.

Illalla päivän lähes helteinen sää vaihtui Ruotsin puolelta lähestyvään sateeseen ja ukkoseen. 

Tiistai 6.8.

Aamukahville kantautui hylkeiden laulua lähiluodoilta. Ääni, jota on sitä ennenkuulemattoman vaikea tunnistaa, on kuin sekoitus tuulen ulinaa ja sanatonta kuorolaulua. Hylkeiden lauluun sekoittuivat rahtilaivojen ääneet, jotka lähes tyynessä säässä kantautuivat kaukaa saarelle.

Understen Ruotsin puolella


Heikon etelätuulen mukana Marja, Vespi ja Hessu lähtivät  kumiveneellä Märketshällanille.  Matkalla luodolle kumiveneen ympärillä useat hylkeenpäät ponnahtelivat uteliaana esiin.  Kiersimme luodon, jota kahlaajat ja merimetsot asuttivat. 

Märketin kierroksen jälkeen  palasimme eteläsatamaan. Matkalla käytiin myös ensikertalaisten kumivenekoulutus.Päivälle osui yksi vierailu. Fredrikin tuoma Larssonin perhe Jönköpingistä kiersi Hessun opastuksella saaren ympäri.

Larssonit


Iltapäivällä ukkospilvet ilmaantuvat taas länsihorisonttiin. Lähestyvästä jylinästä huolimatta ukkonen ei tullut saaren päälle. 

Päivan töihin kuului Lilla Märketin oven maalaus


 

Iltapäivällä Taisto rantautui makasiinin taakse. Se pysyi itsepäisesti  suojaisella auringonottopaikallaan  kuvaajista huolimatta. Taisto viipyi seuranamme koko illan.

Taisto


...ja kuvaaja


Auringonlasku terassilla


 

Keskiviikko 7.8Saimme yllätysvieraita. Aamupäivällä pohjoissatamaan rantautui merivartioston vene ja ryhmä biologeja Husön tukimusasemalta Ahvenanmaalta.

Åbo Akademin sukeltajat tekivät kaksi tunnin sukellusta saaren itäpäässä. Neljä sukeltajaa tutkivat merilevien kasvuvyöhykkeitä ja esiintymissyvyyksiä. Mukana oli myös hollantilainen tutkija, joka teki väitöskirjaa itämeren leväesiintyimistä.

Varusteet


 Tutkimusaseman amanuenssi Tony Cederberg taltioi sukellukset dronella. Hän kuvasi myös Märketin saarta ilmasta käsin sekä majakan ympärilennon. Hänen mukaansa Ahvenanmeren kunto vastaa tilannetta 1980-luvun alussa.

Marja teki päivän aikana opastuskierroksen saarella mervartioston uudelle työntekijälle.


 

Huom! kuva on otettu Suomen puolella..


Lähtömatkalla tutkijat vielä kuvasivat näytteitä merenpohjasta vedealaisella kameralla.Taisto on asettunut ilmeisesti pysyvästi Märketille. Se lekotteli koko päivän omalla paikallaan välillä kuvaajille poseeraten. Vierailleiden biologien mukaan kyseessä on luutavasti  naarashylje....

 

 

Torstai 8.8.

 

Tiettävästi viimeinen kuva Taistosta


 

Aamun sateisella kalliolla ei enää näkynyt tuttua hahmoa. Taisto ilmeisesti oli jättänyt Märketin.Painostavan päivän säätilat  vaihtelivat tyynestä auringonpaisteesta iltapäivän sateen harmauteen.

Itähorisontti


Pilvet kaasantuivat itähorisonttiin Eckerön ylle. Jylinä kuului koko päivän ajan. Ukkonen oli ilmeisesti karkoittanut veneilijät ja vietimme päivän keskenämme.Marja ja Vespi löysivät etelän puolen kallioihin hakatut majakan arkkitehdin Georg Schreckin nimikirjaimet.

Marja saunaa siivoamassa


Hessu ja Teppo asennustöissä


Päivälle osui kunnostustöitä kuten keittiön veitsitelineen asennus, saunan pesu, Lilla Märketin oven pintamaalaus ja majakkatornin vesiputkien puhdistus hyönteisistä. Myös pissakanisterit oli vaihdettava ja kaupan paitavarasto inventoitava.

Tony Cederbergin dronekuva Märketistä


 

Perjantai 9.8.Generaattori oli käynnistynyt aamun tunteina. Pilvisenä ja sateisena aamuna aurinkopaneelien virta ei enää riittänyt.

Teppo terassilla


Pohjoisen puolelta Märketiä viistäneet ukkoset nostattivat puuskissa vaahtopäät merelle.

Ukkonen pohjoisessa


Viimeisen päivän töitä saarella. Hessu siivosi ja inventoi keittiön perusteellisesti. Tilat imuroitiin ja keittiö sekä ruokasalin lattiat pestiin. Vanha kiuas ja kuivavessojen jätepussit valmisteltiin vietäväksi mantereen jäteasemalle.

 Marja leipoi illalla huomisen uusille talkoolaisille tervetuliaisiksi suklaakakun.

Karikukkopariskunta rantavedessä


Tuntemattomaksi jäänyt vieras


Alakerran asukkaat


Saarella oli hiljaista. Vieraina oli vain lintuja ja sulkasääskiä. Saaren itäpää täyttyi päivän  mittaan merimetsoista, lokinpoikasista, tiiroista, koskeloista ja  muuttomatkalla olevista kahlaajista.

Vieras makasiinin takana


 

Sauna lämpeni auringon laskessa meille viimeistä kertaa.

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content