Lauantai 22.8.


Klo 6:22


Aamu valkenee. Kolme kahdeksasta ryhmän ”35” jäsenestä nukkuvat makuupusseissa Käringsundin parkkipaikalla. Kolme muuta ryhmän jäsentä ovat sulloutuneet viereisiin autoihin. Yksi jäsenistä nukkuu onnellisena omassa kodissaan Maarianhaminassa. Viimeisin ryhmän jäsenistä on sullottu matkalaukkuun. Taivaalta vihmoo vettä.

Klo 6:23


Yksi kolmesta parkkipaikalla nukkuvista ”35”:n jäsenestä oikoo koipiaan ja toteaa vallitsevan asiaintilan: tuuli näyttää tyyntyneen. Näin ollen saattaa olla, että aluksi epävarmalta näyttävä lähtö Märketille kovan tuulen vuoksi saattaakin onnistua.

 


Klo 7:20


Tekstiviesti tärähtää ryhmän jäsenille: Lähtö Märketille on onnistuva! Kuhina alkaa. Kaikki Käringsundin venesatamassa yöpyneistä ”35”:n jäsenistä karistavat unihiekat silmistään – ja alkaa vimmattu pakkaaminen, siirtyminen veneelle, vesitonkkien nostelu ja tavaroiden siirtely. Viimeiseksi, mutta ei vähimmäksi: m/s Sefyrin ulkokannelle nostellaan 8 kappaletta 25 kilon painoisia sementtisäkkejä.
Klo 9:30


Märketillä alkaa vahdinvaihto. Majakkaseuralaiset ovat toimeliasta sakkia, ja äkkiä on asettauduttu letkaan, jonka avulla veneen purku ja lastaus sujuu kuin tanssi. Eipä aikaakaan, kun viikon 34 majakanvartijat näkyvät saarelta käsin enää pienenä pisteenä horisontissa.
Klo 11:18


On juotu aamukaffet, syöty herkullista kasvissosekeittoa, natusteltu valmiiksi ryhmälle tehdyt huippuhyvät voileivät – ja jäsenet ovat aloittaneet vuodepaikkojensa petaamisen. Ulkona on alkanut sataa ripsottaa, ja tuulikin on yltynyt liki 11:een metriin sekunnissa. Ennen kuin voi heittäytyä lyhyttä yötä korvaaville aamupäiväunille on kuitenkin käytävä kantamassa suojaan vielä kaikki kahdeksan sementtisäkkiä.
Klo 14:07


Jussi ahertaa majakkaluodon Pohjoissatamaan uusia paremmin vettä kestäviä lepuuttajia rälläkän avulla. Kumi savuaa – mutta Jussi on voittaja!
Klo 15:30


Keittiössä sihisee, kun päivällinen tirisee eri pannuilla ja kattiloissa. Puolen tunnin sisällä on maittava ateria valmis. Ryhmän opas tutustuu ruokaa odotellessaan Märket-materiaaliin.

 

  

Klo 17:45


Ensimmäinen päivä saarella päättyy. Sauna lämpiää. Suunnitelmat tulevan viikon työtehtävistä muhivat työnjohtajan päässä. Laastin kohtalo alkaa olla sinetöity.

 

 

Sunnuntai


 

Klo 3:55


Ensimmäinen majakkaseuralainen on jo hereillä. Hän käy sytyttämässä tulet pataan, jolla lämmitetään Märketin tiskivesi.

 


Klo 8:45


Tuuli on yltynyt: 13,1 metriä sekunnissa ja puuskissa jo 15. Terassilla sijaitsevat tyhjät kukkalaatikot ovat kaatuneet jo useaan otteeseen. Ne onkin päätetty yhteistuumin jättää makuuasentoon myräkän ajaksi.

 

Klo 10:00


Ryhmän ”35” virallinen tiskimestari on aloittanut päivän työnsä. Hän osoittautuu tiskaustaitojensa lisäksi myös pelastajaksi, ja käy työnsä ohessa noutamassa mereen lentäneen lippalakin, joka on sinkoutunut sinne terassilla olleen päiväkirjavastaavan päästä kovan tuulen vuoksi.

 Klo 11:00


Ryhmän matkaopas käy läpi koko turistikierroksen Märketin ympäri, ja muistelee vuorosanojaan.

 

 
Klo 11:03


Kaksi majakkasaarelaista tutustuvat koneeseen, jonka öljyt on tarkoitus vaihtaa ”tässä jossain vaiheessa”.

 


Klo 11:56


Alimman kerroksen huoneen ulkoikkuna on irrotettu terassille. Se ei sulkeutunut lainkaan edellisenä yönä, koska kostea meri on turvottanut ikkunanpuitteita kesän aikana. Kaksi majakkaseuralaista suorittaa laaduntarkkailua yhden tehdessä korjaustyötä: huippuajassa ikkuna on taas entistä ehommassa kunnossa.

 

 Klo 12:30


On lounaan ja maailman parhaan omenapiirakan aika. Ryhmä ”35” tuhoaa kaiken ruokapöydälle sijainneen ruuan – eikä kukaan huomaa ruokailutilaan ilmestynyttä uutta ujoa majakkaseuralaista.

 

Kukaan ei huomannut ikkunan vieressä istuvaa uutta majakkaseuralaista


Klo 14:00


Jussi ja päiväkirjavastaava ovat aloittaneet kasaamaan tellinkien osia makasiinirakennuksen ulkopuolelle. He yrittävät pähkäillä, että miten Märketin työtelineet rakennetaan makasiinin länsipuolen ulkoseinän eteen mahdollisimman turvallisesti.

 

Klo 17:00


Ryhmä ”35” on lopettanut työtehtävänsä: uusi majakkaseuralainen on rohkaistunut kainosti esille. Käy ilmi, että hänen puheentuottamiskykynsä on vajavainen, eikä muu ryhmä ei saa selkoa hänen nimestään. Ryhmä ”35” saa kuitenkin pantomiimin keinoin selvitettyä, että majakkaseuralainen on saapunut luodolle matkalaukussa, ja hän on ollut reissussa jo pidemmän aikaa. Lisäksi pitkän rupeaman jälkeen selviää, että hänen nimensä on Pär-Erik

  

Klo 17:30


On päätetty, että Pär-Erik ansaitsee arvoisensa nimijuhlan, jotta hän kokee itsensä tervetulleeksi mukaan ryhmään ”35”. Haltijakummeiksi valikoituu työnjohtaja, opas sekä päiväkirja- ja keittiövastaavat.

 

Loppuilta kuluukin tutustuessa puolin ja toisin uusiin ystäviin.

 

 

Maanantai


 

Klo 05:00


Aamu valkenee harmaana, ja on odotettavissa pientä ripotusta taivaalta. Tuuli on kääntynyt hieman kohti pohjoista, mutta samalla laskenut yhdeksään metriin sekunnissa.

 

Jussi kantaa aamuisin vedet tiskipaikalle.


 Klo 11:00


Ryhmän ”35” jäsenet ovat kukin singonneet maittavan aamupalan jälkeen omiin päivän tehtäviinsä. Sade lähestyy Märketiä vääjäämättä Ruotsin puolelta, ja Understenin majakka peittyy täysin harmaiden pilvien taakse. Pär-Erik osoittautuu aamu-uniseksi, ja löytyy pilttuun puolelta kuorsaamasta.

 

     

 

Klo 15:00


Ryhmän ”35” on alkanut kasata tellinkejä, joiden osat on pinottu edellispäivänä makasiinirakennuksen länsipuolelle. Käytössä on vatupassi sekä seitsemän käsiparia raakaa voimaa. Palapeli kasautuu valmiiksi yllättävän reippaasti, ja muutama ryhmäläinen tempautuu kolkuttelemaan vielä hetken irti seinän rappauksia.

 

Klo 17:00


On tapahtunut jotain ennen kuulumatonta: Pär-Erik on saapunut rakennustelineille, ja haluaa osallistua mukaan projektiin. Koska hänen fysiikkansa on itse rappausta ajatellen vajanainen, on hänet päätetty vaihtaa rappausprojektin vastaavaksi johtajaksi. Muu ryhmä ”35” alkaa tomerassa komennossa naputtaa vuoroissa länsipuolen vaurioitunutta ulkopintaa, ja luottamuksen synnyttyä ruokavastaava taluttaa Pär-Erikin, Pärren, natustamaan saaren vähäisiä ruohomättäitä.

 

Pär-Erik lähtee illalliselle keittiövastaavan kanssa.


 

Tiistai


Jussi tutustuu rappauksen raamattuun, Talotohtorin oppeihin.Klo 09:00


Kop kop kop kop kop

 
Klo 10.32


Kop kop kop kop kopKlo 11.24


Kop kop kop kop kop

Vanha rappaus on kestänyt noin kymmenen vuoden ajan. Nyt länsipuolen päällysteen voi kuoria miltei koputtamalla irti. Joissain kohdissa tarvitaan sorkkarautaa tai tylsää kirvestä avuksi.


14:25


Wikström, vuoden 1954 malli, on toiminut Märketillä aina vuoden 1976 majakan automatisointiin asti. Se on neljäkoneinen sähköntuottaja - ja käynnistetään nyt konehuoneessa testauksen ajaksi. "Wikke" lähtee käyntiin oikein mallikkaasti. 
15:00


Kop kop kop kop kopMuuta päivän aikana tapahtunutta:


Keittiövastaava Mirka loihtii lounaspöytään maailman parasta makaronilaatikkoa.Jussi tarkastaa makasiinin katolla olevien läpivientien tilan, ja paikkaa muutaman vuotokohdan.

Marcus korjaa jotain – jää epäselväksi että mitä.Pär-Erik intoutuu tiskaamaan kauppavastaava Ninan kanssa. 


Klo 22:30


Saaren itäpuolelle lipuu isohko katamaraani. On jo täysin hämärää, ja ryhmä ”35” arpoo, pitääkö vierailijat käydä ottamassa yön pimeydessä ja liukkailla kalliolla vastaan. Hetken päästä veneestä nousee maihin useampi miehistön jäsen otsalamput loistaen. He etsivät selkeästi kiinnittäytymiseen soveltuvia renkaita tai paikkaa kiinnittymiskiiloille. Ei kulu kovinkaan pitkää aikaa, kun miehistön jäsenet ovat kivunneet takaisin veneeseen, ja kaikki sen valot sammuvat. Miehistö lienee mennyt nukkumaan.


Keskiviikko


 
Klo 8:00


Vieraita!!! Viikon ensimmäiset vieraat – yöllä luodolle saapuneet latvialaiset purjehtijat, huhuilevat majakan edustalla. Oppaamme Pia käy toivottamassa heidät tervetulleiksi ja kohta viisi latvialaista sekä yksi suomalainen käyskentelevät läpi luodon tärkeitä paikkoja. Lopuksi vieraat viedään vielä lyhtytorniin ihastelemaan majakan valoa. Pär-Erik ujostelee vieraita, ja pysyttelee pilttuussaan koko vierailun ajan.

 

Klo 10:03


Kop kop kop kop kop
Klo 11:30


Kop kop kop kop kop

 


Klo 12:03


Porrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr - uusi työvaihe on alkanut!

Seuraava vaihe rappauksessa: ennen laastin levittämistä on vanhan pinnan päälle kiinnitettävä kanaverkko, joka pitää laastin paremmin paikoillaan.


Klo 13:00


Porrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr14:21


Opas ja päiväkirjavastaava käyvät vastaanottamassa ruotsalaisen yksinveneilijän, joka saapuu luodon eteläsatamaan. Hän haluaa tutustua ainoastaan ruotsin puoleen luotoa, ja tekeekin ainoastaan lyhyen kierroksen maissa.

 

Tämä kuva ei ole kyseisestä hetkestä.


15:00-18:00


Porrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Ryhmä "35" käsittelee ensin länsipuolen rappauksen vasemmanpuoleisen osan. Oikeapuoleinen osa jää tehtäväksi, kun telineet saadaan siirrettyä sen kohdalle. On huomattavissa, että rappauksen yläosa on erityisesti kärsinyt kosteudesta ja sään vaihteluista. Siitä kosteus on alkanut levitä myös alaosaan. Rappauksen alta on paljastunut pitkin matkaa pieniä siirayhdyskuntia.


 

Jussit tällingeillä. Päivä alkaa olla pulkassa.


 

Torstai


 

Klo 09:01


Ei mitään raportoitavaa. Kukin ryhmän jäsen tietää jo tehtävänsä, päivät kuluvat toistensa kanssa limittäin ja lomittain, aika sekoittuu pienellä luodolla. Oliko se keskiviikkona vai tiistaina? Milloin Pär-Erik esittäytyi? Mikä päivä onkaan nyt? Apua – onko meillä enää kaksi päivää jäljellä?

 

Klo 11:23


On alettu valmistautua grillilounaaseen, koska tuulen suunta on epäsuotuisa poraustyölle rappausseinällä. Märketillä on elettävä sään ehdoilla.

  

Klo 17:00


Länsipuolen seinän kanaverkko on porattu kiinni seinään sen alaosastaan aina niin pitkälle, kun se on nykyisellä tellingillä mahdollista. Rakennetaan siis vielä yksi ylimääräinen kerros tellinkejä, jotta poraus voi jatkua.

 

Klo 18:00


Mitä ihmettä tapahtuu? Pär-Erik on temmannut koko ryhmän mukaan vesileikkeihin Itämeripäivän kunniaksi. Itämeripäivä on juhlapäivä, jonka johdosta on jo aiemmin iltapäiväkahveilla nautittu myös mustikkakakkua. Tasan kello kuusi pulahtaa viisi vapaaehtoista ryhmäläistä Itämereen, Märketin majakan omaan uima-altaaseen, joka sijaitsee Ruotsin puolella saarta.

#itämeripäivä

#pulahdus 

 

Perjantai


 

Klo 8:00


On satanut liki koko yön. Sama tilanne on myös aamulla: Märketillä vihmoo, ja koko luoto on täynnä pieniä lammikoita. Tuuli sen sijaan on laantunut ja kääntynyt koilliseen, ja sääennusteet näyttävät toistaiseksi siltä, että lauantain vahdinvaihto tulee sujumaan onnistuneesti pohjoissataman kautta.

 

Klo 9:00


Porausprojekti makasiinin länsipuolella on vaihtunut sään vuoksi siivoustuokioon. Opas imuroi keittiötä. Päiväkirjavastaava odottaa vuoroaan, että pääsee kuuraamaan lattioita. Kauppavastaava on perinteiseen tapaansa tekemässä selvää tiskivuoresta. Marcus vaihtaa lamppua majakkatornin rappusissa. Jussi ja Jussi siivoavat pois isoimpia rappausjätteitä makasiinin länsipuolen seinän juurelta.

 

Klo 10:12


Keittiövastaava ja opas katoavat äkkiä ylös majakkaan Pär-Erikin kanssa: Pär-Erik on saanut viestin morsiameltaan Ruotsista, läheiseltä Understenin majakalta. Pärreä kaivataan jo uusiin seikkailuihin.

 

 

Pärre, keittiövastaava ja majakan lyhty


Klo 10:32


On aika jättää jäähyväiset Pär-Erikille. Ryhmä kokoontuu haikeana uuden ystävän ympärille, ja kohta Pär-Erik suuntaa kohti Ruotsia. 

Klo 11:01


Por por por por por – viimeiset poraukset länsiseinällä saadaan päätökseen. Samaan aikaan vieressä suihkitaan jo vettä valmiiseen osaan seinää, koska halutaan pestä pois tiilipöly tulevan rappauksen alta.

 

12:14


Mitsu -kone käynnistetään. MItsu saapui tänne 2010 kesällä sähkön tuottamista varten. Se oli silloisen tuulivoimalan parina. Tuulivoimala poistettiin Märketiltä muutamia vuosia sitten, ja nyt parina toimii aurinkovoimala.

Pakoputki pörisee


14:05


Alkaa sataa kaatamalla, ja kaikki työt keskeytetään hetkeksi.

Osa talkoolaisista tuulettaa ensimmäisen vaiheen valmistumista

Klo 15:00


On siirrytty seuraavaan rappausvaiheeseen – ja ensimmäinen kahdeksasta 25:n kilon laastipussista on aukaistu. Jussi kertoo kauppavastaavalle ja päiväkirjavastaavalle, miten ”yhdellä kertaa lyödään oikaisu” – eli miten viskotaan laastia kanaverkon taakse niin, että se pysyy siellä.

Jussi & Jussi - mainio parivaljakko
 


Klo 18:00


Rappaus jatkuu virallisen työpäivän päätyttyäkin, koska ryhmä innostuu laastin heittelystä. Uusi sementtipussi on avattu. Keittiövastaava on alkanut koko päivän kestäneen siivousurakan jälkeen valmistaa porukalle lämpimiä voileipiä. Saunaa ryhdytään lämmittämään hiukan tuonnempana. Ryhmä 35 alkaa olla lähtökuopissaan, ja on aika alkaa luovuttaa majakan vartijan tehtävät uudelle innokkaalle joukolle heti lauantaiaamuna. Ihana viikko Märketillä alkaa tulla vääjäämättä takanapäin.

 

Valokuvat: koko ryhmä

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content