Lauantai 24.8.


04:07


On synkkä ja myrskyinen yö. Kuusi mahdollisesti vielä unessa olevaa majakkaseuralaista kömpii ulos autokannen alla sijaitsevista hyteistään. He matelevat kauniissa ja poikkeuksellisesti täysin hiljaisessa jonomuodostelmassa portaat ylös ja sukeltavat autokannelle numero 3.1. Hetken päästä kaksi autoa alkaa lipua ulos Mariellasta, ja ottaa kurssin kohti Maarianhaminan ainoaa auki olevaa bensa-asemaa.

04:50


Kuusi yhä unessa olevaa majakkaseuralaista hörppii bensa-aseman sisällä kuka mitäkin: kahvia, vishyä, teetä – ja erästä nimeltä mainitsematonta kolajuomaa. Ryystäessään he odottavat myös kello 07:00 puhelua, jonka on määrä päättää päivän suunta: lähtevätkö odottajat likipitäen saman tien kohti Märketiä vai onko tuuli majakalla yltynyt liian kovaksi vaihtoa ajatellen. Kahvihetken jälkeen ryhmän parviäly alkaa toimia: lienee parasta suunnata nokka kohti Eckerötä ja tehdä kaikki valmiiksi ennen mahdollista lähtöä.

07:00


Tulee puhelu: lähtö Märketille tapahtuu heti, kun ruokatavarat Hugosta on noudettu. Samaan aikaan ryhmä  majakkaseuralaisia tajuaa, että yksi talkoolainen puuttuu vielä joukosta. Alkaa kiivas soittelu, jonka ansiosta kaikki seitsemän huojentunutta majakkaseuralaista, vene ja sen kuljettaja pääsevät lopulta vajaan tunnin sisällä kohti varsinaista määränpäätään.

Nina ja Mirka lukevat Märket - Majakkasaari kahden maan rajalla -teosta matkalla Märketille


Pääsemmekö lainkaan perille vielä tänään?


Kiihkeää soittelua Märketille: onnistuuko vaihto-operaatio? Ovatko mainingit liian korkeat?

11:10


Kaksi tuntia on kulunut kuin siivillä: vaihto tehdään tuulen suunnasta johtuen poijulta. Seitsemän nyt jo täynnään energiaa olevaa uutta majakanvartijaa korvaavat Märketin kansainvälisen majakkaryhmän, joka on uurastanut Märketillä edellisen viikon ajan. Operaatio onnistuu täydellisesti ilman takaiskuja.

Kiitos Pasin, turvallisen ja vakaan vaihtopäällikkömme, pääsimme kaikki perille onnellisesti.


Henri ja Mirka juttelevat


Kaksi ryhmää yhdessä
Ryhmä numero 35 on saarella vihdoin yksin. VIimeiset ryhmäläiset saapuvat perille.


12:00


Turvallisuuskierros on takana. Majakanvartijat ovat valmiina kaikkiin mahdollisiin vaaratilanteisiin. Yläkerran majakanvartijanhuoneessa majoittautuva osaa avata ikkunan ulkopuolella sijaitsevat turvatikkaat. Ryhmä, josta kolme on ensikertalaista ja neljä konkaria, tietää kaikkien jauhesammuttimien paikat ja ymmärtää, että Majakalla ei sovi aiheuttaa vaaratilanteita.

Turvallisuuskierros ulottui myös kaupan puolelle. Kuvassa koko ryhmä päiväkirjavastaavaa lukuunottamatta


Kierros ulottui aina majakan ylimpään pisteeseen asti. Kuvassa Nina.


Perhoset ovat vallanneet myös majakan sisätilat


 

Turvallisuuskierros jatkui myös saaren ympäri.12:08


Näyttää siltä, että saarta lähestyvät ensimmäiset vieraat. Alkaa säntäily: yksi keittää kahvia, kaksi opasta opettelee kiivaasti ulkoa pienimpiäkin yksityiskohtia majakan rakentamisen vaiheista. Useampi ryhmäläinen lähtee alusta vastaan. Päiväkirjavastaava lataa puhelintaan, jotta sen kamera ei pettäisi ratkaisevalla hetkellä. Kun kaikki on valmista – alus ajaa saaren ohi, ja heittää ankkurin veteen. Veneen sisältä astuu kannelle sukeltajia, jotka yksitellen hyppäävät tutkimaan merenalaista elämää.

Sukeltajat eivät tulleet kahville, vaan keskittyivät sukeltamiseen.


 

 

 

13:39


Päivän tärkein tapahtuma on käsillä. 23 kappaletta Ruotsin Majakkaseuralaista kahden veneen kanssa on lähestymässä saarta. Tätä tapahtumaa varten on leivottu omenapiirakka ja keitetty pumpputermarit täyteen kahvia. Majakkaseuralaiset odottavat innokkaasti samanheimoisten ruotsalaisten tapaamista. Veneet kiinnittyvät poijuihin – mutta iäisyydeltä tuntuvan pohdinnan jälkeen kääntyvät takaisin merelle. Tärkeä vierailu näyttää epäonnistuneen yhä kiihkeän tuulen ja kovan aallokon vuoksi. Ruotsin Majakkaseuralaiset pääsevät tutustumaan Märketin sijaan Enskärin majakkaan.

Siellä ne ovat, Ruotsin Majakkaseuralaiset, Niin lähellä, mutta niin kaukana.


 


17.10


Yksi kanootti lipuu rantaan. Käy ilmi, että kaksi saksalaista turistia Rostockista ovat meloneet luoksemme Grisslehamnista, Eckeröstä asti. He eivät tosin tienneet, että Märketillä on elämää vaan luulivat tulevansa autiosaarelle viettämään taukoa. Oppaat kierrättävät heidät saaren ympäri ja saavat teekupposet janojuomaksi. Sen jälkeen melojat vetäytyvät omaan suojaisaan paikkaan, ja valmistavat itselleen maukkaan ruuan.

Turisteja!!! Ruotsin Majakkaseura ei perille päässyt, mutta melomalla pääsee,


 


 19:45


Ryhmä majakkaseuralaisia ruokailee pitkän päivän lopuksi. Päivällinen on herkullinen ja autuaat hymyt koristavat majakkaseuralaisten autuaita kasvoja. Ilta alkaa kääntyä kohti loppuaan.

Hymyä huuleen, Jussi!


Illallinen alkamassa, päivä pulkassa.


 

 

Lempipaikka Märketillä, Mirka


Talkoo- ja keittiövastaavamme Mirkan lempipaikka Märketillä: saaren kaukaisin kärki, jossa voi nauttia ristiaallokon tyrskyistä ja täydellisestä rauhasta nopeatahtisen päivän jälkeen

Mirka haaveilee ja katselee merelle


 


Sunnuntai 25.8.


 

5:48


Yksi majakkaseuralaisista on herännyt epätavallisen aikaisin. Hän kuljeksii kauniilla yksinäisellä saarella ja dokumentoi auringon liikkeitä kamerallaan. Muualta majakan uumenista kuuluu tasaista korinaa, muminaa ja hengitystä.

 

Majakka aamuvalossa
 

10:37


Ensimmäinen tärkeä tehtävä on miltei suoritettu. Yksi majakkaseuralaisista saapuu ruokailutilaan laturin kanssa ja työntää töpselin huolellisesti jakorasiaan. Tämän majakkaseuralaisen alkuperäinen tehtävä viikolla 35 oli toimia työnjohtajana makasiinirakennuksen rappaustöissä. Poijuvaihdosta johtuen laastiaines ei saapunut kuitenkaan perille saarelle. Huolimatta tästä takapakista työnjohtaja on määrätietoinen. Hän on päättänyt tehdä viikon aikana makasiinin rappauksen kuntotarkastuksen, joka on helpottava merkittävästi tulevaa urakkaa – tapahtui se sitten tällä kaudella tai kokonaisuudessaan ensi vuonna.

Jussi valmistautuu tekemään rappauksen tarkistamiseen tarkoitetun apuvälineen: kepin, jonka päässä on vasaramainen puusta tehty lisäosa. Sillä voi knaputella rappauksen läpi, ja päätellä äänestä missä kohtaa rappaus on irtoamassa.


Oppipoika ja kisälli verstaan edustalla. Kopikone työnjohtajan vasemmassa kädessä.


12:22


Astiat on pesty ja osa ryhmästä pilkkoo aineksia lounaaseen. Valmisteilla on jo useammalla retkellä megahitiksi noussut ”Soupe de poisson á la Mirka”. Ryhmä majakkaseuralaisia osaa toimia yhteistyössä toistensa kanssa kuin ajatuksen voimalla. He tietävät, että majakalla yhteistyön tekemisen taito on miltei tärkein ominaisuus, jotta elo sujuu muun yhteiskunnan poissa ollessa.

Pia, Mirka ja Nina ovat tänään keittiövuorossa


 

13.31


Ruoka on valmis. Se on, tietenkin, taivaallista.

 

14.31


Miltei koko ryhmä 35 on yhteistuumin ihmetellyt kiveä, joka on irronnut majakan takana sijaitsevasta aallonmurtajasta. Samalla on keskusteltu myös työnjohtajan tarpeesta löytää joukosta sopivin henkilö, joka auttaa häntä makasiinin rappaussuunnitelman tekemisessä piirroksen muodossa.

"Tuossa se on - ja tuolta aallonmurtajalta se tuli"


 

15:34


Tuuli saarella yltyy. On varsin luultavaa, ettei saarelle saada tämän päivän aikana vierailijoita. Vaahtopäät leikittelevät aallonharjoilla ja koko saaren yllä käy kova ujellus. Ryhmä päätyy tekemään yhteisen kävelylenkin saaren ympäri, jotta sen kaikki salaisuudet avautuisivat majakkaharrastajille.

Marcus haaveilee
 

20:59


Illallinen on syöty. Pyhäpäivä majakalla on päättymässä.  Ryhmä majakkaseuralaisia valmistautuu tulevan viikon työrupeamaan ja painuvat kuka mihinkin. Pian tasainen hengitys, tuttu kuorsaus ja tuhina alkaa pian kuulua majakan kolkoista seinistä kaikkialle heijastuen.

Ennen nukkumaanmenoa on mahdollisuus ihailla auringonlasku terassilta käsin


 Ryhmäesittely, Jussi


Oulusta kotoisin olevan majakkaseuralaisen Jussin lempipaikka sijaitsee Märketin takana: ”Pohjoisesta tulevat tykkäävät aina siitä, että matka katkeaa aallonmurtajaan.”

Jussin lempipaikka majakalla


 


Maanantai


Tältä näyttää majakka aamuyöstä elokuussa.


4:57


Ensimmäinen ryhmäläinen on herännyt tekemään havainnon kauniista auringonnoususta. Tuulensuunta on muuttunut ja nopeus laskenut lupsakaksi kesätuuleksi. Tämän jälkeen pitkin aamua, ennen aamuherätystä, käy miltei kaikki jäsenet yksitellen tai peräkanaa työntämässä päänsä ulos majakan ulko-ovesta ja heräämässä uuteen päivään.


10:10


Jotain tapahtuu. Yht´äkkiä koko ryhmä 35 on kuin tulessa ja sen jäsenet lähtevät kaikki sinkoilemaan eri suuntiin. Päiväkirjavastaava juoksee hikikarpalot otsaltaan valuen ympäri saarta yrittäen dokumentoida kaikkien työtehtäviä: Pia ja Juha ovat Märketin perustamistolpalla, jossa he käyvät läpi puoli kolmen aikaan tapahtuvaa opastuskierrosta ja hiovat viimeisiä lauseitaan ollakseen päteviä oppaita. Jussi löytyy verstaalta, jossa hän mallailee soveltuvinta poraa ja kiviporanterää päivän aikana käynnistettävän urakan aloittamiseen. Marcus juoksee tietokoneen ja konehuoneen väliä omissa työ- ja huoltotehtävissään. Mirka huhkii keittiössä ja valmistaa tulevalle turistiryhmälle suussa sulavaa mustikkapiirakkaa. Nina tiskaa edellisen päivän astioita kädet syvällä tiskivedessä, nenä miltei auringon polttamana. Erityisesti Jussi tuntuu löytyvän useasta paikasta samaan aikaan: ryhmäläiset ovat tavanneet hänet ainakin imuroimasta majakan alinta asuinkerrosta sekä korjaamasta majakan porraskäytävän huonokuntoista porrasta.

Oppaat harjoittelevat kierrosta varten ja käyvät läpi paikkoja saarella
 


"Samaan aikaan toisaalla"


11.00


Työnjohtaja on siirtynyt siistimään aikoinaan majakkasaaren kallioon porattua reikää. Hän lausuu juhlavasti: ”Vuosikymmenten mullat ja liejut pitää puhdistaa pois, että saa kalliorenkaan upotettua tukevasti paikoilleen”

 

14:15


Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta – ja horisontissa alkaa näkyä pienenä pisteenä saarta lähestyvä alus. Ryhmä 35 alkaa taas säntäillä. Eräs jäsenistä pesee hampaitaan, yksi hakee juomavettä. Yksi jäsenistä ymmärtää, että alus on saapuva saaren pohjoisrannalle, ja alkaa valmistautua rantautumisprosessiin kuljettamalla sinne vanhoja autonrengasfendareita aluksen kiinnittäytymistä varten. Kahvi pistetään valumaan ja keittiö sekä ruokailuhuone siistitään. Vieraat ovat tervetulleita! 

14:35


Koko turistiryhmä on saatu avustettua turvallisesti saarelle. Ensimmäinen opaskierros ryhmän 35 talkoovuoron aikana voi alkaa. Vieraat ovat saapuneet Märketille Ruotsista, Ruotsin Majakkaseurasta, Ahvenanmaalta ja Turusta. Käy ilmi, että yksi ryhmän jäsenistä on käynyt saarella kerran aiemminkin – 65 vuotta sitten. Kaksi opastamme sekä muutama muu ryhmän 35 jäsentä kierrättävät ihastuneita vieraita saaren ympäri, ja johdattavat vieraat lopuksi majakan uumeniin, jossa uudet majakkaystävät saavat maistella tuoretta kaffetta, pullaa ja itse tehtyä mustikkapiirakkaa. Kauppavastaava esittelee vieraille Suomen Majakkaseuran tukituotteita, ja miltei kaikki turistit uskaltautuvat käymään myös ylhäällä majakkatornissa.

Pia vaihtaa suomenkielen lennosta ruotsiin. Marcus komppaa taustalla.


Kierros Märketillä on käynnistynyt
 

16:06


Yksi vieraista käy uimassa majakkasaarella sijaitsevassa luonnonvesialtaassa.

 

Noin 18:00


Tyytyväiset ja iloiset vieraat lähtevät takaisin mantereelle ja kohti uusia seikkailuja. Ryhmä 35:n jäsenet vilkuttavat ja vetävät henkeä. Päivän tärkein askare on suoritettu. 


Ryhmäesittely, Marcus


Märketin vakiokasvon, Marcuksen, lempipaikka sijaitsee makasiinirakennuksen katolla. Kuvanottohetkellä ei täysin selviä, että miksi. Selvää on kuitenkin se, että katolle ei ole asiaa ilman turvavaljaita ja vedenpitävää syytä. 

 

Tiistai


 

10:00


Eräs saarella kierrosta tekevä ryhmäläinen tapaa kalliolla loikoilevan hylkeen. Kohtaaminen tapahtuu hyvässä yhteishengessä. Hylje päätyy kuitenkin sukeltamaan takaisin mereen, ja ryhmäläinen jatkaa tähystyskierrostaan omassa uljaassa seurassaan.

 

10:08


Eräs ryhmäläisistä käyskentelee saaren kallioilla. Hän toivoo saavansa valokuvan Märketistä aamupäivän lempeässä auringossa. Äkkiä Eckerön suunnalta lähestyy pieni vene. Ryhmän jäsen lähtee kävelemään kohti pohjoissatamaa ja lähestyy venettä – joka jatkaa matkaansa saaren ohi.


11:08


Päiväkirjavastaava hyppii saarta peittävien lohjenneiden ja jään sekä veden hiomien kivenmurikoiden ylitse kauemmas saaren kärkeen. Kohta hän todistaa, miten majakka muistuttaa kaukaa katsottuna pientä muurahaispesää: Märketin ulko-ovesta astelee ryhmä 35:n jäseniä kuka minnekin jatkuvassa tahdissa. Yksi ryhmäläisistä tiskaa astioita näköalapaikalla. Kaksi jäsentä pyörii aallonmurtajasta irronneen kiven ympärillä. Toisillakin ryhmäläisistä vaikuttaa olevan askelista päätellen selkeät tehtävät. Vaikuttaa siltä, että ryhmä on tottunut saaren aikatauluihin ja majakanvartijan tehtäviin.

Märket muurahaiskulmasta
16:09


Ryhmä 35 on syönyt jälleen kerran maittavan lounaan ja tehnyt joka talkooviikkoon kuuluvan pelastusharjoituksen kumiveneen kanssa. Marcus vihkii ryhmäläiset M/V Titanicin saloihin: miten vene lasketaan, miten moottori käynnistetään ja missä kohtaa satamassa venettä kuuluu ohjata, ettei perämoottori osu kivenlohkareisiin. Ryhmän koko pysyy samana kuin ennen harjoitusta, joten se onnistuu tehtävässä varsin mallikkaasti. Mirka eläytyy rooliinsa pelastettavana?


 

17:01


Pohjoissatamaan kiinnittyy moottorialus. Sen kyydissä on kolme ruotsia puhuvaa vierasta! Oppaat kiiruhtavat vastaanottamaan heidät – ja kierros saarella voi alkaa. Käy ilmi, että yksi Öregrundista saapuvista turisteista on saaren vakituinen kävijä, joka tuo majakalle joka kesä jonkun ystävistään. Vieraat ovat saarella lopulta kaksi tuntia. Tunnelma äityy lopulta niin tuttavalliseksi ja lämminhenkiseksi, että heille levitetään vierailun lopuksi, Ruotsin puolelle sentään, joogamatot. Seuraa eittämättä koko Märketin historian ajan ensimmäinen Yinjoogatunti turisteille meren kohinaa kuunnellen. 

Yinjooga lesson for the lovely Swedish Lighthouse fans. Thank you for visiting us! Hope to see you next summer!21:01


Sunset Camping Sverigen kallio täyttyy auringonlaskua ihailevista majakkaseuran jäsenistä. Auringonlaskut ovat Märketillä joka ikinen ilta omannäköisiään, ja ne voittavat parhaimmatkin elokuvat mennen tullen. Ryhmäesittely, Ellu


Päiväkirjavastaava Ellu on majakoiden lisäksi suuri auringonnousujen ja -laskujen rakastaja. Ei olekaan yllätys, että hänen lempipaikkansa löytyy joka ilta ja aamu majakan ulkopuolelta. Karu, matala majakkasaari on paras mahdollinen paikka, jossa voi haltioitua taivaankannen 360-värinäytelmästä.

Auringonlasku Märketillä. Voiko olla sen parempaa? Majakkavahdeille vinkki: kävele saarta ympäri samaan aikaan kun aurinko laskee. Ellu (vai onko se valas?) fiilistelee.


 

 

Keskiviikko


 

06:01


Auringonnousu kahden kuvaajan silmin


Ryhmä 35:n päivät Märketillä alkavat muistuttaa toinen toisiaan. Aamulla joku jäsenistä nähdään jossain päin auringonnousun puolella saarta kameran linssi tanassa. Aamiaisen aikaan saaren ulko-osissa viihtyvät ainoastaan hajanaiset lintuparvet ja hylkeet. Aamupalan jälkeen alkaa säntäily ja erilaiset työprojektit kunkin ryhmän jäsenen vastuualueen mukaisesti, hyvästä säästä johtuen pääosin ulkona. Lounas syödään yhdessä, jonka jälkeen ryhmäläiset palaavat työtehtäviinsä. Koska koko viikon ajan tuuli on puhaltanut eteläsuunnasta, on koko ajan mahdollista, että pohjoissatamaan rantautuu vene täynnä turisteja. Nämä vierailut katkaisevat päivän muut työtehtävät ainakin oppailta ja päiväkirjavastaavalta. Työtehtävät loppuvat päivällisen jälkeen, ja joinain päivinä ryhmäläiset nauttivat koko Suomen läntisimmän saunan lempeistä löylyistä illan päätteeksi.

 

11:28


Mitä mitä mitä! Nyt se tapahtuu! Tätä varten on tehty sekä fyysistä, että henkistä työtä jo muutama päivä! Aallonmurtajasta kovassa myrskyssä irronnut kivi saadaan kolmen työläisen avulla pyöräytettyä ulos kourusta. Tämä on juhlallinen hetki, ja sen vuoksi on syytä keittää harjakaiskahvit.

Kivenpyörittäjäryhmän kärsivällistä työskentelyä on ollut ilo seurata kuluneen viikon aikana.
12.58


Nälkä kasvaa syödessä. Kivenpyörittäjäryhmä alkaa suunnitella toisen kiven nostamista samasta kourusta, jossa ensimmäinenkin murikka sijaitsi. Ryhmäläiset pohtivat myös sitä, mihin murikat kannattaa pyörittää seuraavaksi; jatkuuko aallonmurtajan rakentaminen myöhemmin tällä kaudella vai siirtyykö se ensi kevääseen? Kannattaako kivet jättää nykyiselle paikalleen, ettei syysmyrsky kuljeta niitä takaisin kouruun? 

13:42


Pihvit on grillattu. Salaatti on valmis. Perunat ja vihannekset on keitetty. Marcus näpyttelee tietokonetta omalla paikallaan.13:57


Ruoka on kokonaisuudessaan valmis, ja ruokailu voi alkaa.

17:50


Kivenpyörittäjäryhmä on ylittänyt kaikki odotukset. Se saa revittyä vinssijärjestelmänsä sekä raa´an voiman avulla toisenkin oliviinidiabaasimöhkäleen (ominaispaino 3000 kg / kuutio) pois kourusta. Ryhmä laskee, että he ovat uhmanneet luonnonvoimia yhteensä noin 2 150 kilon edestä.

 

19:50


Märket Spa kokeilee uutta kahvinpuruhoitoa innokkaille asiakkailleen. Hoito sisältää kahvikuorinnan lisäksi ihotyyppiin soveltuvan naamion sekä saunaosaston ylellisyystuotteet. 

Ryhmäesittely, Pia


Märketopas Pian lempipaikka Märketillä sijaitsee saaren koilliskärjessä. Saaren kärjessä aistii meren suuruuden ja vahvuuden. Lempipaikka on samaan aikaan kiehtova, että pelottava.

Pia rakastaa merta ja aaltoja


 

 

Torstai


 

6:20


Aamu valkenee edellisiä pilvisempänä – ja entistäkin tuulisempana. Aamun sääennusteet povaavat illaksi ja yöksi ukkosta.

10:36


Aamiaisen jälkeen on alkanut tapahtua. Ryhmä 35:n tapa toimia tuntuu olevan sykäyksittäinen: hetken ässehtimisen jälkeen alkaa tapahtua. Keittiössä revitään kaasuhellan osia irti, kun keittiövastaava on päättänyt jynssätä polttimien viereen palaneet inhat ruuantähteet irti sijoiltaan. Toinen oppaista saa siivouskohtauksen, joka alkaa kaupan ikkunoista ja jatkuu ruokailutilan kokonaisvaltaiseen järjestelyyn. Hän ajaa jopa Marcuksen ja hänen tietokoneensa pois ikkunan lännenpuoleiselta penkiltä. Talkootyöjohtaja työstää puhtaaksi grillinosia, kauppavastaava on vakiopaikallaan tiskipöydän ääressä.

Hella puhdistuu varmin ottein


Pia pesee ikkunoita kaupassa


Marcus häädettiin pois vakipaikaltaan


Tiskipaikalla tapahtuu


11:30


On torstai, ja hernekeittopäivä. Talkoolaiset ahmivat maukkaan keiton nopeasti suihinsa, sillä lopuksi palkintona seuraa plättyjä ja hilloa. Erityisesti ryhmän gluteenitonta ruokaa syövä jäsen on liikuttunut ja haltioissaan: hän saa maistaa gluteenittomia lettuja elämänsä ensimmäistä kertaa.

 

14:53


Tuulen voimakkuus vain kasvaa. Nyt se on ylittänyt 11 metriä sekunnissa. Mainingit alkavat olla jo kohtuullisen kookkaita saaren eteläpuolella. Ja niitähän on pakko mennä kuvaamaan. 

 

15:05


Kiviprojekti nytkähtää eteenpäin: on päätetty siirtää kourusta irrotetut kivet makasiinin länsiseinän viereen suojaan talven ajaksi. Niinpä on keksittävä mahdollisimman järkevä keino raahata kivet kourun reunalta uuteen paikkaansa: Paikalle tuodaan oranssi manuaalikäyttöinen voimakone vetotalja.

 

 

16:27


Järjestyksessä neljäs kivenjärkäle on nostettu kourun reunalle. Päiväkirjavastaava sai osallistua projektiin liikuttelemalla vetotaljan nostinta.

16:28


Neljännen kivenjärkäleen alla on ollut sammakon asuinsija. Se ei vaikuta kovinkaan tyytyväiseltä tilanteeseen, ja yrittää maastoutua kourun pohjalla sijaitsevan ojan pohjalle. 

18:23


Kiviprojekti päättyy päivän osalta jatkuakseen taas seuraavana päivänä. Alkaa lepoaika, jonka kruunaa keittiöryhmän Pasta Bolognese.

 

Ryhmäesittely, Juha


Toinen oppaistamme, Juha, on omimmillaan siellä, missä on merimaisema – ja paistaa aurinko. Oli se sitten Märketin ulkoterassi tai saaren kaakkoiskärki.

Meri, aurinko, kesä, lämpö, auringonlasku.


 

 

Valokuvat: koko ryhmä

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content