Lauantai 31.8.

Talkooviikolle 36 lähti tehokaksikko M&M perjantai-iltana Turusta Viking Gracen kyydillä. Yhdeltä yöllä kaksikko hurauttivat Gracen uumenista säkkipimeän Ahvenanmaan syliin ja Maarianhaminan 24h Shellille yötä pitelemään.

Autossa torkutun tovin jälkeen, aamun sarastaessa, suuntana oli Eckerö. Keli näytti aurinkoiselta ja tyyneltä, mutta meren oikeat kasvot paljastuivat heti kun venekyyti irtosi laiturista: Meno olikin kovasti möykkyistä.

Märketillä pohjoissatama otti meidät vastaan ja vei viikon 35 talkoolaiset mennessään. M&M jäi luodolle ihmettelemään yltyvää tuulta yllättävän lämpimässä auringonpaisteessa. Mieli asettui Märketille kun saari oli kierretty ja makuupussi levitetty sopivalle pedille. Päivä vierähti iltaan jääkaappiin valmiiksi keitetyn makkarakeiton sekä saunan lämmityksen myötä ja unettoman yön tuntuessa takavasemmalla oli mukava painaa pää tyynyyn kun Märketin ylle levittäytyi käsittämättömän upea tähtitaivas.

Käringsundin satamassa meri oli tyyni...


Ensimmäisen talkooillan tärkein tehtävä on tietysti saunan lämmitys. Matti irrottelee kuorta sytytystä varten.


 

Sunnuntai 1.9.

Toinen talkoopäivä oli vielä tuulisempi kuin ensimmäinen. Tuuli yltyi pitkin päivää ja puhalsi illalla 16 m/s, puuskittain 19 m/s. Illalla myös sade yllätti. Aallot nousivat huikean korkuisiksi (ainakin näin maakravun silmissä...) Märketin poijut olivat kuin tennispallot Wimbledonin turnauksessa - sen verran kovaa ryöpytystä ne saivat!

Matin valmistaessa prototyyppiä uuteen polttopuiden kantotelineeseen, paistoi Maarit lettuja.

Huikeat aallot nousivat


Lettuja!


Matti ja majakka


Heinät kumartavat tuulelle


 

Maanantai 2.9.

Sadepilvet väistyivät mantereen puolelle ja tuuli rauhoittui hitusen. Talkooviikon ensimmäiset hyljehavainnot tehtiin kun pari hyljettä asettui hetkiseksi lepäämään läheiselle pikkuluodolle. Myös merikotkapari suoritti komean ylilennon. Toki heidän arvoonsa ei sopinut poseerata satunnaisille turistille, vaan he karistivat Märketin pölyt kannoiltaan lyhyen välilaskun jälkeen.

Matti jatkoi puunkantotelineiden parissa ja Maarit piti järjestystä yllä. Yhä vellova meri piti vierailijat kaukana tänäänkin. Auringon ansiosta vesi pysyi vielä yllättävän lämpimänä ja Maarit kävikin pikaisella dippauksella toisessa luodon omista uima-altaista. Radion merisää on muodostunut päivän kohokohdaksi :)

Matti puuhommien kimpussa


Prototyyppi valmis testattavaksi


Teline ja lätsä


Tunnelmakuva "olohuoneen" ikkunalta


Illalla taivas oli pilvetön...


... ja auringonlasku kaunis!


 

Tiistai 3.9.

Aamusella puhelin soi ja venekuski kertoi tuovansa pari Ilmatieteenlaitoksen heppua laitteiden asennushommiin. Kahvinkeitin ladattiin pikaisesti ja pohjoissatamaan asennettiin autonrenkaat lepuuttajiksi. Miehet saapuivat huikean tavaramäärän kanssa ja kahvien jälkeen kiipesivät ylös majakan huipulle asentamaan uusia aurinkopaneeleja. Kekseliäisyyttä ja näppäryyttäkin oli kaiveltava esiin majakkaolosuhteissa puuttuvien työkalujen korvaamiseksi, mutta iltamyöhään uudet paneelit olivat paikoillaan ja miehen kömpivät väsyneinä ullakkokamariin yöunille. Tuuli nousi iltaa kohden navakaksi ja työskentely korkealla majakan katolla taisi olla varsin raikasta.

Vieraat saapuvat


Yhä ylös yrittää....


... katolle hän kiipeää


Huipulla tuulee


Kaasuhella ja naula korvaa hätätilanteessa kolvin


Matti parantelee puunkantotelineitä


Hyvältä näyttää!


Auringossa


Auringonlasku antoi jälleen parastaan


 

Keskiviikko 4.9.

Aamulla tuuli oli jo hieman laskenut ja iltapäivään mennessä se tyyntyi lähes olemattomiin (saariolosuhteisiin nähden). Tuulen nostattamat mainingit sen sijaan jatkoivat vellomistaan ja pohjoissatama mylläsi kuin pesukone! Aallot nousivat korkealle kallion päälle eri puolilla luotoa ja koilliskärjessä kohtasi kahdesta eri suunnasta saapuvat aallot törmäten toisiinsa komeina tyrskyinä.

Ilmatieteenlaitoksen heppujen saaminen turvallisesti venekyydin turviin aiheutti pientä pohdintaa. Lopulta Sefyr saapui poijujen viereen ja pieni kumiveneemme kuljetti hurjan näköisessä aallokossa heput tarvikkeineen kohti uusia tuulia.

Merivesi oli edelleen jopa 18 asteista ja testasimme sitä - Matti kengät ja housut jalassa kumiveneestä käsin ja Maarit hallitusti uimamontussa :)

Kumivene vs. aallokko


Tyrskyjä päin!


Turvallisesti tyrskyt voitettu!


 

Torstai 5.9.

Mainingit olivat rauhoittuneet aamulla. Aurinkokin näyttäytyi, muttei juurikaan lämmittänyt navakkana puhaltavan tuulen seuralaisena. Lenkkeily saarella rajoittui kun Modersmagenille majoittuneen tunnistamattomat sorsalinnut asettuivat aloilleen niin lokoisasti, ettei talkoolaiset halunneet heitä häiritä.

Matti sai valmiiksi kaksi kasvatuslaatikkoa ensi kauden viherpeukaloille:

Illalla Märketin taivaan värit olivat huumaavat

Sadepilviä kaukaisuudessa


Auringonlasku


 

Perjantai 6.9.

Viimeinen talkoopäivä oli kaunis ja aurinkoinen. Loppusiivousten ja pakkaamisten jälkeen oli aika tehdä viimeinen saarikierros ja pulahdus raikkaaseen meriveteen. Aamulla edessä on hyvin varhainen vaihto nousevan tuulen vuoksi. Talkooviikko 36 kiittää, kuittaa ja antaa tilaa uudelle porukalle ja uusille kujeille.

M&M ja saariselfie

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content