Lauantai 18.9.2021

Moi!

Tämän vapaaehtoisviikon blogissa teitä viihdyttää mä, Kaija Papu. Mä oon Tamperelainen tatuoija ja oon täällä ensi kertaa. Valtaisan lukijakysymysten tulvan takia vastaan nyt teidän lähettämiin kysymyksiin. Lisää kysymyksiä voi laittaa osoitteeseen kaija(at)kaijapapu.com.

Ketä majakalla on nyt?

Täällä on mä Kaija, majakkakonkari Johanna, koiraisovanhempi A-K ja tiskimestari Esa.

Miten majakalle päästään?
Me ollaan tultu Turusta Maarianhaminaan Viking Linen laivalla perjantaina. Sieltä kurvattiin Eckeröön liepeille Esan autolla vuokramökille yheksi yöksi. Tänään aamulla hypättiin Fredrikin (majakkaseuran luottokippari) Sefyr veneeseen joka vei meidät majakalle ja toi edellisen viikon vapaaehtoiset takas Eckeröön.


Mistä te saatte ruoan majakalla?

Ruoka tilataan sataman lähellä sijaitsevasta Hugon kyläkaupasta. Sitten tilatut ruoat haetaan just ennen lähtöä ja lastataan Sefyriin.

Tässä Esa ja A-K nostaa ruokia majakalle.

Entä onko teillä siellä vedentekolaite?
Ei oo vedentekolaitetta, me roudataan juomavedetkin mukana.

Tiskaaminen ja peseytyminen tapahtuu merivedellä.

Mikä sää siellä on nytten?
Tässä päivän sääasematietoja :) Ei satanut koko päivänä


Miltä Märket majakka näyttää?


Mitä oot Kaija tänään piitäny?


Tässä kaikki tältä erää, huomiseen!

18.9.2021 First day at the lighthouse/Första dag på fyr

We have just arrived to Märket today. In this week's bunch we have the blog writer Kaija, regular lighthouse visitor Johanna, dog grandparent A-K and a mad dishwasher Esa. We bring all our food and drinking water with us to the Island. We travel here by a boat which was shown in one of the pictures.

Lite info med enkla och kanske dåligt svenska :) Så här vi är på fyret! Jag är Kaija from Tammerfors och jag är här på förstä gången. Johanna har varir här många gånger. A-K har just blevit en storföräldran till parsson russel terrier och Esa är här at diska varje dag. Vad gul!

Sunnuntai 19.9.2021

Täällä taas teidän kysymyksien kera!

Mihin teidän kakka menee?
Lyhyt vastaus: Märketillä kaikki isot asiat päätyy lopulta pikku Märketiin, eli tänne! :)

Pitkä vastaus: Täällä on erikseen vessa pissaamiseen ja kakkaamiseen. Pissa ja kaikki harmaa vesi menee semmoseen jätevedenkäsittelypönttöön, missä vesi suodattuu tarpeeks puhtaaksi että sen voi laskee mereen. Kakkavessa on perus huussi josta saadaan kuivaa lähes mullan kaltaista kamaa, joka viedään lopulta jätesäkeissä maihin.

Ennen majakkaseuraa ja majakan automatisointia vuosina 1885-1976 majakan vessa oli semmonen, että se oli rakennettu matalien kallioiden päälle paaluille, mistä jätökset tippuivat paljaalle kalliolle. Sitten odotettiin vähän kovempia tuulia jolloin aallot huuhtoivat vessan jätökset mereen.

Mites tän päivän sää?
Tänään on ollut upean aurinkoista!! Tässä A-K paistattelee päivää ja sen alla tarkempia tuulitietoja.Moni oli kysynyt myös A-K:n koiraisovanhammuudesta, minkälainen koira? Kuinka monta pentua jne.
Hilda on kaks vuotias koira, joka sai tasan viikko sitten 5 pentua. Kaikki oli terveitä ja synnytys meni hyvin. Pennut on parssonrusselterrierejä, vaikka ne näyttää tällä hetkellä vähän enemmän pieniltä possuilta tai marsuilta!


Missä Esa tiskaa?
Sillä on tosi upea tiskipaikka ulkona keskimmäisen rakennuksen edessä.


Miten iso majakan saari on?
Mä kävelin tänään saaren ympäri mahdollisimman lähellä vettä ja sain kierroksen pituudeksi 1,39km (2312 askelta).


Lisää kysymyksiä voi laittaa mulle osotteeseen kaija(at)kaijapapu.com

Sunday 19th of September 2021/Söndag 19 september 2021
Hello, hello! The weather is treating us nicely today with sunshine and NE winds.

Allt är bra här på fyret. Solen är här och vi tar det lungt!

Maanantai 20.9.2021

Missä te nukutte siellä?
Me nukutaan kaikki isossa majakkarakennuksessa, eli siinä raitasessa paikassa.
A-K ja Kaija nukkuu ekassa kerroksessa.

Esa keskikerroksessa, eli niin sanotussa radioamatöörihuoneessa.

Johanna nukkuu kolmannessa kerroksessa.


Voiko veneellä jäädä tarvittaessa majakalle yöksi vai onko siellä vain semmonen tiputuspaikka ja vene lähtee aina pois?
Hyvä kysymys Jaakolta! Tänne majakalle ei saa jäädä yöksi turistit. Pelkästään majakkaseuralaiset ja radioamatöörit, mutta nekin voi olla yötä vain sovittuna aikana.

Täällä on yks poiju eteläpuolella saarta johon voi laittaa veneen lastauksen ajaksi ja sitten kamat ja ihmiset haetaan majakkasaareen kumiveneellä. Täällä on pohjoispuolella myös pari rantautumispaikkaa, mutta tuulen pitää olla sillon suoraan etelästä tai lähes olematon.

Tänään on tuullu vaan 3ms ja silti täällä on paha swelli joka puolella saarta, joten vaikka tänne sais tulla veneellä niin ite en omaa venettä jättäis poijuunkaan yöksi.
Tarkennukseksi vielä, että majakkasaareessa voi yöpyä esim teltalla tai muuten noudattaen jokamiehen oikeuksia. Tänne on ihmisiä tullut esim kanootilla ja ollut yötä teltassa.

Mitä kirjaa luet?


Kuka majakan saaren omistaa?
Tämä on puoliksi Suomen ja puoliksi Ruotsin ja rajaviiva on todella hämärän mallinen.


Taas joutuu siirtää kelloa kun vaihtu aikavyöhyke!

Kasvaako siellä mitään?
Joo, täällä yleisin kasvi on varmaankin tämmönen maailman ihanimman värinen ruosteenkeltainen jäkälä. Ah, mä rakastan tätä väriä!Sit täällä kasvaa maksaruohoa, kaislaa tuppo ja kivenkolois jotain tuntematonta.

Voitko piirtää majakan?

Aina!

Monday 20th September 2021/ Mondag 20th september 2021

We had a bigger operation today cleaning the grey water tank, because it had been glogged. I can say the smell was pretty horrendous and the water was truly grey. The sky was not completely grey since we got some sun here and there.

Vi ätade linssoppa idag och eftersom det var från igår hade våra köksmästaren tid att laga efterrätt och det var så jävla gott!! Jag är fortfarande mätt.

Tiistai 21.9.2021

Tunsitteko toisianne etukäteen?
A-K ja Kaija on tuntenut toisensa vuosikausia, ellei jopa -kymmeniä tällä hetkellä. Majakkaviikkoa hakiessa voi laittaa toiveisiin, että pääsee kaverin tai puolison kanssa samaan aikaan.

Ei tunnettu, mutta hyvin tullaan toimeen :)

Puhutaanko siellä suomea?
Joo, tässä porukassa kaikkien äidinkieli on suomi ja muutenkin taitaa suurin osa majakkaseuralaisista puhua suomea. Kun tänne tulee turisteja, niin niiden kanssa puhutaan englantia, ruotsia, saksaa, mitä nyt sattuu osaamaan.

Mitä vapaaehtoisten velvollisuuksiin kuuluu?
Tärkeimpänä on varmaan turisteista hyvän huolen pitäminen! Mutta jostain syystä tää porukka on hakeutunu tänne myöhään syksyllä jolloin turisteja tulee luultavasti paikalle nolla.
Sitten kaikille on jaettu omat vastuualueet. Mun tehtävä on päivittää blogia, Johanna on vuorovastaava, A-K ruokavastaava ja Esa jokapaikanhöylä. Mutta yhessä tehään kun tulee jotain tehtävää ja kaikki auttaa sapuskan kanssa ja ottaa omia lisätehtäviä. Mä otin pissavessojen siivoomisen kontolleni. Esa haluaa tiskata kaiken. Johanna on yhteyksissä maihin ja pitää huolen turvallisuudesta. A-K hoitaa ruuan lisäksi majakan lämmittämisen.
Tässä kaikki yhdessä mietitään miten tämä harmaavesisäiliö putsataan.

Pitääkö majakalla aina olla joku ihminen?
Ei tartte, majakan valo ja ilmatieteenlaitoksen sääasema on täysin automatisoitu, joten tämä majakalla olo on ihan harrastustoimintaa.

Kuka majakan omistaa?
Tää on valtion omistama ja majakkaseura vuokraa tätä valtiolta ja vuokramaksuna on majakan huoltaminen ja kunnostaminen.

Mikä on hienoin kuva mitä ootte ottanut tähän mennessä tällä reissulla?
Mun hienoin:
Johannan hienoin:
A-K:n hienoin:
Esan hienoin:

Miltä majakka ja siellä olo tuntuu suhteessa odotuksiin?
Aika paljon odotukset kohtas todellisuuden. Oon tosiaan täällä eka kertaa, mutta oon purjehtinu elämäni aikana paljon niin merielämä on tuttua ja osasin odottaa mitä se on kun ei pääse mantereelle viikkoon. Yllätyksenä tuli se miten lämmin ja tilava tää majakkarakennus on! Meidän huoneessa on ollu koko ajan jotain 17-20 astetta. Majakkaluodon koko yllätti positiivisesti, täällä voi oikeesti mennä kävelylle, eikä vaan jalottelemaan niin kuin veneen sitloodassa. Yllättävää on se miten nopeesti aika menee vaan johonkin, en tajuu mihin ja sit en ookkaan ehtinyt lukemaan kirjaa ja kirjottelemaan kortteja mitäkuvittelin. Tilavat sisä- ja ulkotilat on mahdollistanut sen myös, että omaa rauhaa saa samantien kun sitä haluaa. Se oli ehkä jotain mikä mua huoletti etukäteen.

Johanna ylhäisessä yksinäisyydessä.

Miks Esa haluu vaan tiskata koko ajan?
Kävin tänään seuraamassa Esan tiskausrutiineja ja ne on suurin piirtein tämmöset: 8:00 alkaa halkojen hakkaaminen pienemmäksi ja meriveden keittäminen lämpimäksi. Aamupalan jälkeen noin 9:40 Esa tiskaa ekan kerran ja toisen kerran sitten kolmen maissa kun lounas on syöty ja iltapäiväkahvit juotu ja merivesi padassa vielä lämmintä.Sit kysyin miks hän haluaa aina tiskata niin vastaus meni suurin piirtein näin:
"Tää on katos helppo homma. Mä oon vähän tämmönen pölö, ni ei mua voi mittää vaikeeta laittaa tekeen. Tietokone menee vaan hajalle ku mä kattosis sinne päin. Ja katto mikkä maisemat täsä kans. Mitä, halusitsä tiskata kans?"
NO EN
"Mä voin myydä sulle jonku sadepäivän tiskivuoron jos oikke haluut."

Mikä oli Esan ohje venekoulutukseen?
Kaasut kaakkoon ja karille!

Tuesday 21.9.2021/Tisdag 21.9.2021

We tried to have some kind of motorboat education, but the water was SO LOW that it was impossible without a little damage to the bottom of the boat and a huge damage to my selfesteem. During my sailing years I hated everything to do with motors and now I hate it even more if possible!

Vi har ju så låg vatten här att det känns att våra harbour kan inte änvänds just nu. 1900 vatten var 1 meter högre och ja tänker att det kommer kanske tid att vi måste byta plats att komma till ön.

Keskiviikko 22.9.2021

Mahtavaa miten paljon jengi lähettelee kysymyksiä! Lisää voi laittaa kaija(at)kaijapapu.com.

Mitä eläimiä ootte bongannu?
Paljon erilaisia lintuja (tunnistettu hippiäinen, punarinta, merikotka, tunnistamattomia tosi paljon). Tässä yhet tuntemattomat: Sitten sisällä ja ulkona kaiken näkösiä hämähäkkejä. Yks hylje. Kärpäsiä pari ja sit jotain pienempiä lentäviä pihalla, joista ei tietoo mitä. Pikkukaloi ja siiroja.
Tänäänkin bongasin taas yhden hippiäisen muurilta!


Kumpi painaa enemmän Hippiäinen vai laivakoon fazerin sininen suklaanpala?
Fazerin suklaapala!! Hippiäinen painaa vaan 5,5 grammaa ja laivasuklaan pala painaa 7,8 g. Ei siis ihme, että tuulen yltyessä hippiäiset siirtyy majakan halkovajaan ja varastoon.

Mitä ootte syönyt?
Ihan sairaan hyvää sapuskaa!! Linssikeittoa, borssikeittoa, erilaisii salaattei, savulohta perunoilla, vegemakkaraa, leipäjuustoo hillolla jne. Aamulla syödään puuroa, leipää ja kananmunii. Aamuvuoro on ollut meillä rotaatiossa ja tänään oli Esan vuoro tehä puurot ja tuli PIKKASEN suolasta! Kysyin, että mitä se on menny tekee?
-"Ohjeen mukaan tein, 3-4 teelusikallista suolaa!"
-Ei varmasti ohjeessa lue sillain!
-(Esa hakee paketin.) "Katos ny, 3-4tl."
-Täs lukee Esa 3/4 tl.

Lasit ei kuulemma pysy vauhdissa mukana, joten niitä ei tarvi käyttää. Esa on virallisesti vapautettu nyt kaikista kokkausvuoroista.

Tässä meidän upeita safkoja!
Ja tässä Esan, koska hän ei ole umpiveke.
Meidän ihana kokki A-K


Onko Märket pienin maapläntti jossa kulkee valtioiden raja?
Ei oo pienin, mutta toisiksi pienin. Märket on kokoa 0,033 km2 ja Koiluoto missä kulkee Venäjän ja Suomen raja on vain 0,016km2.

Kerro jotain Märketin historiasta.
Tässä todella hyvä pieni historia pläjäys suoraan majakkaseuran esitteestä.

Mitäs oot tänään piirtäny?
Täällä tuulet ylty taas 10ms ja aluksi mua harmitti, että suunta ja kovuus oli sellainen, että en päässyt piirtämään majakkaa, mutta täytyy sanoa, että näiden kallioiden tutkiskelu olikin yllättävän antoisaa.

Onko majakkasaarella Geokätköä?
On täällä yks! Etin sen pari päivää sitten, sitä ennen se oli logattu 11.9. Se on kyllä semmosessa paikassa, että mua ihmetyttää, ettei se tasan vuosi sitten olleessa isossa myrskyssä huuhtoutunut mereen. Esa oli silloin täällä majakalla ja hänen ottamaa videokuvaa päätyi isoon mediaan.

Wednesday 22.9.2021/osdag 22.9.2021

We have seen a lot of birds, but we can't tell which ones they are. Except the very small Regulus regulus, which weights less than a piece of chocolate!

Vi har sett så många fåglar, men vi inte vet deras namn. Regulus regulus vi vet och det väger mindre än biten av chocolat.

Torstai 23.9.2021

Tänään sataa ja tuulee ihan hulluna ja ulkoilut jääny aika minimiin. Esa on tänään tiskannu vaan kerran (!!!) ja päiväunet on maittanu monelle.
Mikä on sun lempipuuhaa sateisella majakalla?
Kaija tykkää pelata Wingspania A-K:n kanssa tai Terraforming Marsia kännykällä.
A-K sytyttää tulia.
Esa tekee ristikoita yksin rauhassa tai muiden kanssa tapellen.
Johanna lukee kirjaa.

Voiko Majakalla shoppailla?
Joo, täällä on pieni kauppa, mistä kaikki on ostanut kortteja ja Esa kirjan. Kaupan tuloilla tuetaan majakkaseuran toimintaa.
Seuraatteko MarineTrafficia ja mikä on ollut isoin laiva mitä olette bongannut?
Esa seuraa eniten ja bongas 238m pitkän rahtialuksen matkalla Luleåån.
Ootteko uinut ja missä?
Ainoastaan Johanna on käynyt uimassa ja se on käynyt niin sanotussa Mådersmagenissa, joka on pieni sisälaguuni, jossa vesi on vähän lämpimämpää.
Tuleeko teille myrskytuuli tänään?
Meillä kävi tuulet yli 14ms ja se määritellään vasta kovaksi tuuleksi. Kävin ulkona 13ms tuulella ja aika pirun kovalt sekin tuntu, vaikka virallisesti se on vain navakkaa tuulta. Huomatkaa tsekata kuvasta myös ilmankosteus 98% parhaimmillaan!Onko Märket auki koko vuoden?
Talkoolaiskausi on toukokuusta lokakuuhun, mutta täällä innokkaimmat käy talvellakin. A-K on kuullut huhuja, että Märketille joku olisi tullut autolla jäitä pitkin.

Huomenna on meidän vika kokonainen päivä majakalla ja sitten jännitetään miten päästään täältä pois. Jos tämmöset tuulet on lauantaina, niin meidän lähtö siirtyy sunnuntaille tai sit sitä yritetään aikaistaa perjantaille. Säät siis määrittelee usein sen koska majakkaporukan vaihto tehdään.

Thursday 23.9.2021/torsdag 23.9.2021
We have the worst weather so far. It's raining and the winds are strong! We are just chilling today reading books, napping and doing crossword puzzles.

Väder är trågikt. Det blåser mycket och regner. Vi bara chillar.

Perjantai 24.9.2021

O-OU! Meille tulikin äkkilähtö! Huomenna, joka on meidän yleisin seurueen vaihtopäivä onkin niin kovat kelit, että lähdetäänkin jo tänään Sefyrillä Eckeröön ja siitä Esan autolla Maarianhaminaan. Nyt tässä ei ehdi ottamaan kuvia tai muutenkaan ihmettelemään, vaan kihvelit ja tiskiharjat heilumaan ja kamat pakettiin.

Nyt jäi osa kysymyksistä vastaamatta, mutta yhteen tärkeeseen ehdin vielä just ja just vastaamaan.

Mäkin haluan majakalle, miten sinne pääsee?
Ekaks pitää liittyä Majakkaseuran jäseneksi. Sen voi tehdä seuraamalla tätä linkkiä: https://www.majakkaseura.fi/liity-jaseneksi/

Sen jälkeen kun olet jäsen, voit hakea talkoisiin majakkaan seuraamalla tätä linkkiä: https://www.majakkaseura.fi/talkoot/

Sitten kun olet tehnyt hakemuksesi voit alkaa jännittää pääsetkö majakalle mukaan. Mä olin onnekas ja tänä vuonna pääsin sille viikolle mitä olin hakenutkin. On ollut ihan super ihanaa ja haluan kyllä tulla tänne vielä takaisin, joten ehkä mun läpyskää pääsee vielä lukemaan tulevaisuudessakin.

Siihen asti NÄKEMISIIN!!
Kaija (seikkailemassa myös A-K, Esa ja Johanna)

Friday 24.9.2021/fredag 24.9.2021
Oh-no! We got a quick depart TODAY! We usually switch crews on Saturdays, but tomorrow's weather is so bad that we need to do it ASAP. So no time to post anything, but a quick goodbye!

O-nej! Vi har ändringen i planen och vi byter gänger redan idag. Imorgon var det för mycket vind, så det var inte möjligt att vara här den hela veckan. Men jag hoppas att jag kommer här igen. Vi ses!

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content