Perjantai 16.9.2022 ja lauantai 17.9.2022
Seikkailumme kohti Märketiä alkoi odotettua aiemmin, kun ryhmämme sai tiedon, että vaihto majakalla tapahtuu keliolosuhteiden takia jo perjantai-iltana. Suuntasimme laivalta suoraan Hugon kaupalle ja sieltä satamaan, jossa venekyytimme jo odottikin. Talkoolaisporukkamme lisäksi Märketille saapui joukkoamme täydentämään myös kaksi radioamatööriä, yksi Norjasta ja yksi Ukrainasta. Venekyydin aikana ajatukset alkoivat jo siirtyä kohti tulevaa, kun aallokko pakotti pitämään tiukasti veneen reunoista kiinni ja aalloista roiskui kasvoille vettä. Vaihto saatiin hoidettua tyylikkäästi ja ilta meni paikkoihin tutustuessa ja tavaroita purkaessa. Illan viimeisteli sauna ja uskaliaimmat kävivät kastautumassa mereen.

Talkooporukkamme vasemmalta Esa, Mirja, Annika, Henri ja radioamatöörit Alex ja Stian
Siellä se Märket näkyy!
Veneen nosto

Lauantai-aamu valkeni aurinkoisena sateisen yön jälkeen. Kuinka hyvin täällä nukkuukin! Aamupalan jälkeen päivä jatkui perusaskareiden parissa ja saarta tutkiessa. Ruoka on maistunut, elämä on hyvää juuri nyt.

Hyvä ruoka, gooder life! Keittoa Intiasta ja leipää Naantalista.

Sunnuntai 18.9.2022
Syksy on saapunut Märketille. Sen tuntee konkreettisimmin lisääntyvinä vaatekerroksina ulkona, mutta myös lintujen valmistautumisena muuttomatkalle ja viimeisten kukkien sinnittelynä kallioiden koloissa. Tiettyä haikeutta on ilmassa, kun luonto valmistautuu talveen ja katse viipyilee horisontissa. Hylkeitä emme ole havainneet ainakaan toistaiseksi, ehkä myöhemmin viikolla, jos onni suopi.

Maanantai 19.9.2022
Tänään on tuulta riittänyt! Aamulla herätessämme tuulta oli 15,1 m/s ja puuskissa 17,7 m/s ja nyt illalla puuskat ovat jo 20,6 m/s. Eiliset kävelyreitit ovat suurelta osin veden valtaamia, kun vesi on muodostanut altaita ympäri luotoa.

Radioamatöörimme Alex ja Stian ovat ottaneet yhteyksiä vuorokauden ympäri ja asentaneet päivittäin ulos uusia antenneja parantamaan yhteyksiä maailman eri kolkkiin. Meille muille harrastus näyttäytyy erikoisena koodikielenä, kun jokaisella harrastajalla on oma henkilökohtainen numeroista ja kirjaimista koostuva tunnus. Yhteyksiä on ollut tuhansia ja Märket on ilmeisen haluttu yhteys harrastajien keskuudessa. Huikeaa, että kaunis pieni luotomme on niin suosittu!

Tiistai 20.9.2022
Navakka tuuli pitää pintansa myös tänään ja olemme ikuistaneet toinen toistaan upeampia vesipatsaita päivän mittaan. Vaatteet ovat osin kastuneet ja yksi pipokin lensi päästä tuulen voimasta veteen koleaan. Luontohavaintona yllätti Risto rupikonna, joka on tavattu majakalta aina aika ajoin. Eilisiltana Risto oli kömpinyt kolostaan ja tuli näkyviin veneemme vieressä. Yllättävän tapaamisen aikaan ei kameraa ollut lähettyvillä, mutta tunnistus tehtiin kuvauksen perusteella.

Päiviämme on viihdyttänyt kokki, josta iltaisin kuoriutuu loistava kitaristi. Olemme nauttineet klassikoista ja uudemmista kappaleista illan pimetessä.

Keskiviikko 21.9.2022
Hyvää yötä ja huomenta!
Talkooviikko koostuu erilaisista tehtävistä ja tänään oli vuorossa viikon yksi ehdottomista kohokohdista -kumiveneen käyttökoulutus. Mukana koulutuksessa oli sekä ensikertalainen että konkareita ja kaikki läpäisivät ajotestin poijulle ja takaisin. Muutama ylimääräinen kiemura matkalla osoitti, että veneen ohjaus ei aina ole niin helppoa kuin miltä näyttää.

Päivittäiset rutiinit rytmittävät talkoolaisen päivää ja tänään suoritettiin myös viikottainen majakan lyhtyhuoneen kondenssivesiröörien rassaus ja saunan peruspuunaus. Eilisen kaukaa tehdyn hyljehavainnon innoittamana tiirailimme pää pyörien ympäri saarta josko hylje ilmestyisi näköpiiriin, mutta ei.

Torstai 22.9.2022
Märketillä on upeita luonnon toteuttamia taideteoksia kaikissa eri väreissä. Nyt kun luoto on taas käveltävissä kokonaisuudessaan, löytyy joka päivä uusia hienoja yksityiskohtia kallion koloista. Lintukirjojen perusteella päivän lintuhavainto tunnistettiin mahdollisesti suokukoksi.

Iltapäivällä ostimme matkamuistoja puodistamme ja muutama talkoolainen harjoitteli itsepuolustustaitoja rantakalliolla. Tärkeintä on tekniikka ja ajoitus! Talkooviikko alkaa vääjäämättä lähestyä loppuaan, mutta nautimme vielä viimeisistä päivistä.

Perjantai 23.9.2022
Työviikkomme majakka-askareet osaltamme alkavat loppua
ja kot’matka meitä oottaa
Ahkeran solidaarisesti olemme touhuhenneet
Siinä lomassa kokin herkkuja nauttineet
Ehtoisin paranneltu maailmaa
Illan pimetessä
Tillin tuoksuessa
Valon loistaessa

Unknown, Märket, 23.9.2022

-We will meet again-

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content