Talkooviikkomme alkoi jännittävissä tunnelmissa. Me neljä ensikertalaista (V-P, Janne, Leena ja Anni) lähdimme Turusta aamulaivalla perjantaina 13.9.2019 kohti Maarianhaminaa tarkoituksenamme yöpyä siellä ja siirtyä Märketille tänään lauantaina. Tuuli ja aallot muuttivat suunnitelmia niin, että tulimme ruokakaupan ja rautakaupan kautta suoraan Eckeröhön. Sieltä  siirryimme suoraan Märketille (oli erittäin töyssinen matka), jossa viikon 37 talkoolaiset odottivat meitä. He lähtivät, lukuunottamatta Peteä, joka jäi konkarina toiseksi viikoksi meitä opastamaan. Meille oli leivottu ihanaa omenapiirakkaa tervetuliaisiksi. Illalla oli upea auringonlasku.
Lauantai 14.9.2019

Tutustuimme luotoon ja toisiimme paremmin. Tuuli yltyi iltapäivää kohden. Aaltoja olisi voinut katsella ikuisesti. Täällä on niin kaunista. Vuorokauden kokemuksella voisin jo sanoa, että täällä voisi viihtyä pitkään.

Pete ja Janne hioivat turva-aidan tolppia
Tolppien tuleva paikka on alla olevassa kuvassa kallion reunassa
Sauna on jo lämpenemässä, sieltä on upeat maisemat, kuten kuvasta näkyy!
Aallot vyöryivät paikoitellen luodon yli. Sunnuntai 15.9.2019

Yöllä satoi vettä ja tuuli yltyi 16 m/s ja puuskissa jopa 18 m/s. Sunnuntain kunniaksi saimme nukkua tunnin myöhempään. Aamu valkeni synkempänä ja pilvisempänä kuin eilen.
Aamupalan jälkeen hajaanuimme omiin puhiimme. Pete ja Janne jatkoivat tolppaprojektia ja tolpat saivatkin tänään pohjamaalin.
Täällä Märketillä on tarkat jätteiden kierrätysohjeet. Jätevesi kerätään ja suodatetaan, ennen kuin se lasketaan mereen. Täällä syntynyt jäte viedään pois Ahvenanmaalle tai mantereelle. Myös kaikkeen tekemiseen löytyy selkeät ohjeet. Tässä V-P vie keittiön laskivesiä Willa-suodattimeen.
Jätteiden lajittelupiste ja käsienpesupaikka
Anni hakemassa tiskivettä
V-P ja Leena kokkaavat. Märketillä syödään kaksi lämmintä ateriaa päivässä ja keittiössä saakin puuhata melkein koko päivän. Kaikki osallistuvat taitojensa mukaan hommiin, eikä kukaan joudu yksin tekemään. Mukavaa on talkoilla hyvässä seurassa!
Maanantai 16.9.2019

Täällä Märketillä on ihanaa, ja uskon, että moni täällä käynyt tietää mitä tarkoitan. Tänne on päästävä uudestaan, nyt jo harmittaa kun aika menee niin nopeasti. Upean luonnon tarkkailun ja historiallisessa majakassa puuhastelun lisäksi täällä tutustuu uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin. Ruokailuhetket ovat hauskoja, ja välillä keskustelu on kovinkin innostunutta ja kiivasta. Sään ja Märketin historian lisäksi olemme keskustelleet mm. kissoista, siileistä, papukaijoista, hevosista, ruoanlaiton saloista, politiikasta, uskonnoista, musiikista, Trumpista, terveydenhuollon tilasta Suomessa, muista majakoista, merestä, aalloista ja vanhemmuudesta.
Vieraita tai turisteja tänne ei ole eksynyt, eikä tänne olisi kyllä päässytkään. Tuuli on puhaltanut luoteesta, aamulla taas yli 18 m/s puuskissa.
Märketillä ei ole veneille laituria, on vain luonnon satama luodon pohjoispuolella, jonne hyvällä säällä pystyy rantautumaan. Tänään sinne ei ollut mitään asiaa:
Luodon eteläpuolella satama on sellainen, jonne pääsee kumiveneellä, jos sää sallii. Tänään ei olisi sieltäkään rantautuminen onnistunut.
Olen tänään ehtinyt ihailla maisemia ja kaikkia kauniita vanhoja esineitä, joita täältä majakasta löytyy.
Majakan toisessa kerroksessa on museohuone, joka on säilytetty sellaisena kuin se oli majakkamestarin aikana. Suomen Majakkaseura aloitti vuonna 2007 Märketin majakan kunnostustyöt ja museohuoneeseen on koottu majakalta löydettyjä esineitä ja huonekaluja.

On täällä tänään töitäkin tehty. Tolpat saivat toisen pohjavärin, tällä kertaa harmaata maalia.
Leena on rakastunut Märketin keittiöön ja tänään olemme saaneet maistella tiikerikakkua ja nyt on pullataikina nousemassa.
V-P ihailee aaltoja:
Janne pienentää halkoja saunan lämmitystä aloittaessaan
Tiistai 17.9.2019

Aamulla tuuli oli selvästi tyyntynyt ja aamupalan jälkeen oli vuorossa kumiveneen käyttökoulutus. Peten hyvässä ohjauksessa saimme jokainen harjoitella poijulle navigointia. Minulle, aloittelijalle, se oli yllättävän vaikeaa. Mutta onneksi Pete oli kannustava ja rohkaiseva!
Anni, V-P ja Janne valmiina oppimaan
Anni pumppaa veneeseen lisää ilmaa

Pete näyttää minne mennään
Tiskipaikasta taitaa olla jokaisen viikon talkoopäiväkirjassa kuva, mutta pakkohan siitä on kuva ottaa ja tänne laittaa. Harvoin saa näin ihanissa maisemissa tiskata!

tiskauspaikan näkymät

Viime viikon (viikko 37) talkoopäiväkirjassa kerrottiin Märketin myrskyistä ja mainittiin, että pohjoistuulella aallot lyövät koko luodon ylitse. Märketistä kertovassa kirjassa (“Märket, Majakkasaari kahden maan rajalla”, Jan Andersson) kerrotaan, miten hirmumyrskyssä marraskuussa 1897 aallot löivät sisään ensimmäisen kerroksen keittiön ikkunasta ja melkein hukuttivat majakassa olleet. Myrskyvesien lisäksi pohjoisesta vyöryy jäätä: sitä on tullut niin paljon, että jää on rikkonut majakan toisen kerroksen ikkunat. Kirjassa mainitaan ruotsalaisen saaristolaiskipparin kokemuksista Märketistä talvella 1890-luvulla. ” Törmäsimme ajojäähän, jossa oli mahdotonta edetä, ja niin meidän oli hakeuduttava Märketille. Meitä oli Märketillä vankina kahdeksan miestä neljäntoista päivän ajan, ja se oli elämää se, sen voit arvata. Koko ajan paukahteli ja ryskyi kuin kanuunanlaukauksia, kun jää tunki aallonmurtajan yli. Emme astuneet ulos koko aikana, sillä jää nousi toiseen kerrokseen asti, ja liikkui koko ajan.Totisesti, mieluummin minä istuisin köyhäintalossa kuin Märketillä majakanvartijana.”
Jäiden vuoksi ensimmäisen ja toisen kerroksen puiset ikkunapuitteet on jouduttu vaihtamaan rautaisiksi.

Tässä näkyy aallonmurtaja ja pohjoisenpuoleiset ikkunat,
Toisen kerroksen ikkuna

 

 

Keittiön ikkuna

Hienon päivän kruunasi illalla omakustanteinen juustojen maisteluhetki ja taivaallisen kaunis auringonlasku.

Peten ikuistama auringonlasku

Hyvää yötä Märketin onnellisilta majakanvartijoilta.

Keskiviikko 18.9.2019

Moderni majakanvartija tarkkailee tuulta, aaltoja, maininkeja, laivoja, lintuja. Hän tietää tarkalleen mistä päin tuulee (tällä hetkellä pohjoisesta 13,4 m/s ja puuskissa 15,9 m/s) ja mitä tuuliennusteet kertovat. Usein hän uskaltautuu aamu-uinnille ja kiipeää majakan torniin tekemään havaintoja. Hän käy tarkastamassa Ruotsin ja Suomen raja-alueen ja suorittaa epävirallista rajavalvontaa. Märketillähän sijaitsee yksi maailman erikoisimmista rajalinjoista.

Märketillä voi katsella Suomesta itään ja nähdä Ruotsin!
Aamulla oli upeat maisemat
Aamun tunnelmia
Aallot nousivat aamulla aallonmurtajalle asti.

Majakanvartijan päivärutiineihin kuuluu mm. ruoanlaitto, siisteyden ylläpito, päiväkirjan pito, pisuaarien pesu, huussien seuranta ja ylläpito, pönttöuunien lämmitys tarvittaessa, kaupan tilitys, työkirjan täyttö, opastus ja vierailijoiden kirjaus, tiskiveden lämmitys, tiskaus, pesuveden haku merestä. Kerran viikossa hän on yhteydessä seuraavan viikon ruokavastaavaan ja tekee ruokatilauksen Hugon kaupalle Eckeröhön.  Lisäksi majakanvartija inventoi keittiön perusvaraston ja majakan perustarvikevaraston.

V-P laatii ensi viikon kauppalistaa
Janne pumppaa merivettä pesuvedeksi saunaan.
Pete jatkoi tolppien maalausta. Tänään tolpat saivat valkoisen pintamaalin.
Leena kokkaa Märketin ihanassa keittiössä maailman parhaita lihapullia

Leenan terveiset:
“Rakastuin Märketin keittiöön ensisilmäyksellä. Kaasuliesi kaikilla herkuilla ja täydellinen luetteloitu varustus olivat onneni.  Kattilat ja paistinpannut olivat viimeisen päälle. Raesokeria, korppujauhoja, jopa fariinisokeria löytyi ja kaikki mahdollinen tykötarve on käytettävissä. Valtavan kaasu-uunin sieluun tutustuminen otti aikansa. Uunia kannatta pitää lukemalla 10 viitisentoista minuuttia. Rapeuttava, herkullinen paistos syntyy lukemilla 5-6. Fariini- ja raesokerilla päällystetyt korvapuustit katosivat kiitollisten syöjien kähyisiin uumeniin. Ikkunasta avautuu upea näkymä merelle, joka näytti meille muutamaan otteeseen voimansa. Minun ei pitänyt olla kokki, mutta sain väkevän inspiraation keittiöstä. Voisin muuttaa tänne! Leena”

Tänään majakanvartija teki defibrillaattorin eli sydäniskurin käyttöohjeet perinteisellä ”leikkaa-teippaa” –menetelmällä. Täällä on hyvä defibrillaattori, joka neuvoo ja kertoo kyllä mitä pitää tehdä. Kirjalliset ohjeet on kuitenkin hyvä olla myös saatavilla.

Tässä valmistuu defibrillaattorin käyttöohje
Täällä on turvallista. Toivottavasti tätä ei kuitenkaan koskaan tarvita.

Tänään majakanvartija Janne ehdotti, että Märketin nimi voitaisiin muuttaa kuvaamaan paremmin tätä paikkaa. Ruotsinkielinen sana “utmärkt” kuvaa Märketiä niin hyvin, että uusi nimiehdotuksemme onkin “Ut-Märket“.

Det är utmärkt här
Ihanaa, ihanaa

Torstai 19.9.2019

Märketin majakan valo sytytettiin marraskuussa vuonna 1885 ja vuoden 1976 lopussa majakka automatisoitiin ja viimeiset majakanvartijat poistuivat. Majakka alkoi rappeutua nopeasti tämän jälkeen. Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura vuokrasi majakkarakennuksen valtiolta ajatuksena kunnostaa majakka vapaaehtoisvoimin. Tällä hetkellä kaikki suuret korjaustyöt on tehty ja nykyisten majakanvartiojoiden tehtävänä on ylläpitää majakan saavuttamaa hyvää kuntoa.
Märketillä on oma pieni kauppa, jossa myydään matkamuistoja. Kaikki tuotteista kertyvät varat käytetään Majakkaseuran toimintaan.

Märketin majakan kauppa ja posti
Kaupan kirjavalikoima
Märket T-paitoja

Jos et pääse Märketille kauppoja tekemään, ei hätää! Majakkaseuran syksyn 2019 elokuva- ja myyjäiskiertue käynnistyy 27.9.2019 ja kiertueelta on mahdollista ostaa näitä tuotteita. Ja lisäksi pääsee näkemään mahtavan uutuuselokuvan Märketin haaksirikoista.

Tänään täällä Märketillä on tuullut kovempaa kuin koko viikkona, ja aallot ovat olleet todella korkeita. Sekä itäinen että läntinen luodon puoli on peittynyt tänään useita kertoja aaltojen vyöryessä yli. Tänään olemmekin katselleet ja kunnioittaen ihailleet meren voimaa tavallistakin pidempään ja antaumuksella.

Peten ottama kuva. Kuva on otettu turvalliselta etäisyydeltä.
Peten ottama kuva. Kuva on otettu turvalliselta etäisyydeltä


Pojat saivat tänään tolppien maalausprojektin päätökseen. Tolpista tuli kyllä niin kiiltävät ja hohtavat, voitte Pete ja Janne olla kyllä todella ylpeitä kättenne jäljestä! Tolppaprojektiin kuului tällä viikolla laikkakoneella ruosteiden poistohionta, kaksi kertaa pohjamaali ja kaksi kertaa pintamaali. Tolpat maalattiin siis yhteensä neljä kertaa.

Tässä lopputulos!
Eikö olekin kauniita?

Tässä tämän päivän muita tunnelmia kuvien välityksellä.

Jos Leena ei ole keittiössä, on Leena vakipaikallaan lukemassa
Majakan kauniita vanhoja pulloja
Märketin kauniin kallioperän kivilaji on oliviinidiabaasi ja sitä löytyy Märketin lisäksi pienellä alueella Pohjanmaalla.Kivilaji on sama, jota käytettään kiuaskivinä.
Anni uimassa

Perjantai 20.9.2019

Perjantai on Märketillä perinteinen siivouspäivä. Viikko majakanvartijana alkaa olla takana ja seuraavan viikon majakanvartijat tulevat huomenna. Aina on kuitenkin olemassa säävaraus ja vahvistus vaihtohetkestä saadaankin vasta huomenna aamulla klo 7.

Pete ja Janne saivat laitettua tolpat tänään paikalleen ja tolppaprojekti saatiin päätökseen.

Tänään olikin puuhakas päivä. Aamun aloitimme Leenan leipomilla sämpylöillä. Onko mitään yhtä ihanaa kuin lämmin leipä aamulla?

Leenan aamupalasämpylät

Päivittäisten askareiden lisäksi tänään mm. imuroitiin, lakaistiin ja pestiin lattiat, pyyhittiin pölyt, pestiin sauna, jokainen siivosi oman huoneensa ja tuuletti vuodevaatteet, kannettiin useita ämpärillisiä merivettä, lämmitettiin pesuvettä, tuhkat otettiin talteen jätesäkkiin pönttöuunien pesästä ja juomavesikanisteri pestiin. Lisäksi poltettiin polttokelpoinen jäte ja tyhjennettiin täynnä ollutta kompostia.

Janne kompostin kimpussa
Juomavesikanisterin pesu

Konehuoneessa tarkistettiin, että dieseliä on tarpeeksi generaattoria varten. Tällä viikolla olemme pärjänneet aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä, ja varageneraattorii meni päälle hetkellisesti vain kerran.

Uusi generaattori

Upeista vanhoista generaattoreista yksi on kunnostettu toimivaksi.

Majakan vanhoja generaattoreita

V-P kokkaa lounasta.

Tässä valmistuu lounasta

Märketiltä on Suomen läntisin geokätkö. Pienen etsinnän jälkeen sekin löytyi tänään.

Löytyi!

Meillä on ollut ihana ja unohtumaton viikko täällä Märketillä. Kiitos Märket ja Majakkaseura kun annoitte meille tämän mahdollisuuden. Kuulemma täällä kerran majakavartijana olleet tulevat lähes aina uudelleen. Ja kyllähän tätä paikkaa tulee ikävä, ja toivottavasti pääsemme tänne uudestaan!

Hei hei, rakas Märket!

Lauantai 21.9.2019
Olemme vielä täällä Märketillä. Yöunet eivät olleet kauhean hyvät, kun jännitimme poislähtöä. Aamulla näytti jo siltä, ettei täältä ainakaan aamulla pois pääse. Klo 7 tuli soitto, että tuuli on liian kova ja katsomme iltapäivään. Nyt kello on 13.30 ja tuulen nopeus on 15,2 m/s ja puuskissa 17,4 m/s. Viikon 39 talkoolaiset odottelevat Eckerössä, että pääsisivät tänne. Olemme lämmitäneet pönttöuuneja ja laittaneet kaiken valmiiksi. Ja odottelemme.

Aamu Märketillä

Täällä olemme sään armoilla!

Aurinko nousemassa Märketillä

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content