24.9.2018

Kovan aallokon takia lähtömme majakalle viivästyi. Pääsimme lähtemään Eckeröstä sunnuntai iltapäivällä noin yhden aikaan. Vaihto tapahtui nopeasti. Sisällä odotti herkullinen omenapiirakka sekä kahvi. Illalla laitoimme tulet uuneihin, sillä sisällä huoneissa lämpötila oli vain seitsemäntoista astetta. Söimme Sofian valmistaman illallisen, uunilohta sekä muskottipähkinällä maustettua perunasosetta. Sitten tiskiveden lämmitys kellarin padassa ja tiskaus luodolla auringon laskiessa. Kuu nousee horisontin takaa nopeasti. Understenin majakan valo välähti merellä neljä kertaa, piti sitten taukoa ja aloitti taas. Sen vieressä tuulimyllyjen kylmän vihreiden valojen epäsäännöllisesti välkkyvä rivi.

Nyt maanantaiaamuna meri kuohuu, tuuli on yön aikana yltynyt ja puhaltaa nyt 16 metriä sekunnissa. Taivas on melkein pilvetön ja lämpötila 7,6 astetta kahdeksan aikaan aamulla. Toisinaan nousee aalloista norpan pää, luodolle ne eivät tällaisessa aallokossa nouse. Sisällä majakassa on vielä viileää. Eilisiltaisesta lämmityksestä huolimatta ei lämpötila ole noussu 17 astetta korkeammalle. Aamupäivällä yhdentoista aikaan palavat pönttöuuneissa jälleen tulet. Kaukana horisontissa kulkevat laivat.

Aallot lyövät vasten kalliota ja nousevat tyrskyinä metrien korkeuteen. Aurinko paistaa. Viima tunkeutuu ikkunan raoista sisälle huoneeseen jota tuli uunissa hiljalleen lämmittää. Kurpitsakeiton jälkeen irtoavan rappauksen poisto keittiön oven vierustalta sekä uusi rappaus. Nyt aallot lyövät jo kallioiden yli Lilla Märketin takaa. Tuulen nopeus 17,7m/s, puuskissa 21,3m/s. Kello on 18.20.

 

Kun vanha irtoava rappaus on poistettu, Päivikki imuroi pölyt pois huolella.


 

Katja levittää laastin...


 

Radioamatööri Pasi fiksaa liittimiä.


 

25.9.2018

Aamu valkeni aurinkoisena ja tuulisena. Kahdeksan jälkeen soittaa Sofia triangelia sen merkiksi, että puuro on valmista. Tuuli on yön aikana tyyntynyt 12m/s.

Eilisiltana kiipesimme majakkatorniin katsomaan merta, miten aallot voivat lyödä luodolle joka suunnasta. Tuulen nopeus 18m/sekunnissa, puuskissa 21m/s, majakkatorni vavahtelee tuulessa, kaikkialla ympärillä kuohuva meri. Aallot ovat valtavia, kuu nousi horisontin takaa.

Päivän työt alkoivat aamutiskauksella. Aloitettiin rikkoutuneen ikkunan kunnostus, vanhan kitin poisto, karmien hionta ja maalaus. Pasi puhdisti ja oikaisi ikkunan vanhan kulmaraudan. Tämä työ jatkuu huomenna. Päivikki aloitti kaupan inventaarion, vaikkakin hän epäili, että kovin vilkasta kauppaviikkoa ei ole tuloissa. Asiakkaita ei tällä tuulisella luodolla ole toistaiseksi näkynyt.

Sofia kokkaa. Kaikki on huolella suunniteltu niin, ettei mitään mene hukkaan, edellispäivän päivällisen tähteet muuttuvat seuraavana päivänä osaksi uutta herkullista vegaaniruokaa. Meri on eilisen juhlansa jälkeen tänään melkein rauhallinen. Aallot lyövät laiskasti vasten kalliota, harva jaksaa nousta enää yli luodon.

Aamutiskillä Sofia, Päivikki ja Markus


 

Sofia kokkaa.


 

Markus tietää tuulten suunnat ja aaltojen korkeudet.


 

26.9.2018

Yön aikana on taas tuuli yltynyt ja puhaltaa kahdeksan aikaan aamulla 18m/s lounaasta, puuskissa 23m/s. Aamutiskillä meinaavat lautaset lähteä tuulen mukaan. Sataa, taivas on tasaisen harmaa ja Pasi toteaa, että tänään ei tehdä ulkotöitä. Keittiön seinän kanssa riittää vielä puuhaa, samoin kuin ikkunan korjaamisen.

Pasi on raivannut vilvoittelutilan saunan läheisyyteen halkopinojen viereen. Eilen illalla saunoimme ja vilvoittelimme tähtitaivaan alla.

Mainion vegaanilounaan jälkeen sade hiljalleen lakkaa ja iltapäivällä paistaa aurinko. Tuuli tyyntyy 11 metriin sekunnissa ja lounaistuulen aallokko on niin lauhkea, että pääsemme kävelemään luodolla myös siellä mikä toissapäivänä oli kokonaan aaltojen alla.

Puoli kuuden aikaan illalla sataa taas, sade lakkaa ja meri rauhoittuu. Tuulen nopeus 6m/s. Illalla kudotaan villasukkaa ja kuunnellaan metsäradiota.

 

Sofia ja Markus tutustuvat ympäristöön.


 

Vanha maali hiotaan pois.


 

Saunan jälkeen vielä pientä viimeistelyä.


 

Liittimet on kunnossa.


 

Ikkunankarmin maalaus.


 

Tässä vilvoitellaan saunan jälkeen.


 

Katja, Päivikki ja villasukan kantapää.


 

27.9.2017

Aamulla tuuli puhaltaa taas 18m/s luoteesta, mutta tyyntyy iltapäivään mennessä 6m/s.  Aamupuuron jälkeen kiikaroimme ikkunasta lintuja, jotka sukeltelevat pienen matkan päässä. Lintukirjaa ja internettiä tutkimalla päädymme siihen, että kyseessä on isokoskelo. Aamulla ruokatavaroita makasiinista sisään kannettaessa lähtee koriin jäänyt ostoskuitti tuulen mukaan ja päätyy mereen. Onneksi ei kuitenkaan kovin kauas. Harava, harjaterästanko ja purjelaudan masto työkaluinamme, saamme sen puolen tunnin yrittämisen jälkeen ongittua talteen hyväkuntoisena.

Horisontissa kulkee laiva.


 

Aika kuluu täällä huomaamatta, aaltoja katsellen, ikkunan edessä, majakkatornissa, kallioilla. Meren pauhu on jatkuvasti läsnä. Arvuuttelemme mitä ohi kulkevat rahtilaivat rahtaavat, niiden etäisyyksiä meihin ja toisiinsa nähden. Tiskiveden lämmitystä, puiden kantoa, ruoan laittoa, päiväkirjan kirjoittamista, valokuvia, radioamatöörihommia, luodolla kävelyä, tornissa istumista. Maalattu ikkuna kannetaan sisään kuivumaan, seinän rappausta tarkkaillaan, joko päästään maalaamaan. Tuulen voimakkuus ja suunta sekä aallon korkeus ovat jatkuvan mielenkiinnon kohteena.

Tänään päivälliseksi nuudeleita ja kasviksia.

Majakkatornissa.


 

Katja kirjoittaa.


 

Sofia, Markus, Päivikki, Katja ja Pasi.


 

28.9.2018

Aamiaisen jälkeen tiskiveden kanto merestä, tuli padan alle, tiskaus. Lasin kiinnitys maalattuun kehykseen. Kittaus. Seinän maalaus.

Yhdessä saamme keittiön työtason siirrettyä takaisin paikoilleen.

Tuulta taas 18m/s. Aaltojen pauhua. Aamu on harmaa, mutta iltapäivällä paistaa aurinko. Päivällisellä Pasi kehottaa syömään kunnolla, että aamulla jaksaa nukkua pitkään. Noutaja ei siis ole tulossa aamulla. Seuraamme sääolosuhteiden kehittymistä.

Pasi on lämmittänyt saunan. Päivikki on lupauksistaan huolimatta kuvannut taas aaltoja herättyään  kahden tunnin päiväunilta. Sofia kokoaa palapeliä, yksi paloista paljastuu porkkananpalaksi. Illalla katselemme auringonlaskua ja neljän laivan hidasta kulkua merellä, yhden laivoista arvelemme olevan matkustajalaivan. Tuuli on tyyntynyt. Kuu viipyy pilvien takana, planeetta Mars näyttää yksinäiseltä taivaalla.Tiskiveden lämmitys.


 

Työn touhussa.


 

Katja maalaa seinää.


 

Pasi katsoo merelle.


 

Päivikki on vanginnut tyrskyn.


 

Aurinko laskee.


 

29.9.2018

Ikkunan kiinnitys


Aamu valkeni kauniina ja rauhallisena. Tuulen voimakkuus alle 10m/s. Aamupuuron jälkeen soitto Viking Linelle ja matkalippujen peruutus. Hetki sen jälkeen soi majakan puhelin ja Mats kehoittaa meitä olemaan lähtövalmiina, hän yrittää päästä Märketille. Tiskiveden lämmitys, ikkunan kiinnitys, tiskaus, imuronti, siivous ja pakkaus ja olemme valmiita tähyilemään horisonttiin joko vene näkyy.

Vene näkyy jo!

Kiitos Suomen Majakkaseura, kiitos Märket!

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content