Päivä1.

Vko 40 talkooporukka saapui Märketin kallioille jo perjantaina, koska tuuli sekä sen suunta oli vaihdolle erityisen suotuisa.  Helsingistä tulijat olivat lähteneet aikaisin aamulla ja pitkän matkapäivän jäljiltä voimat loppuivat kesken ja päiväkirja jäi eka illallta kirjoittamatta.  Frederik ajoi porukan tavaroineen turvallisesti pohjoissatamaan, jossa lasti vaihtui vikkelään. Tavaroiden roudaamisen jälkeen oli aika ihmetellä ympäristöä johon oli saavuttu, osa ensimmäistä, osa viidettätoista kertaa. Ensikertalaisen yllätti majakan pienuus ja luodon suuruus kun kuvien sijaan sai jalkapohjat Märketin diaspaasikallioille.

”Diabaaseille tyypillisiä rakenteita ovat ofiittinen ja diabaasinen rakenne. Rakenne on ofiittinen, jos suurten pyrokseenikiteiden sisässä on pieniä levymäisiä plagioklaasikiteitä ja diabaasinen, jos plagioklaasikiteet ovat suuria ja niiden välissä on pyrokseenikiteitä.www.geologia.fi

Saapumisen mittatappiona jauhopussi


Annen turvallisuuskierroksen jälkeen alkoi saunanlämmitys pimenevässä illassa. Saunanlämmitys kävi kepoisasti, koska edeltävä ryhmä oli ihanasti täyttänyt kiukaan- ja padanpesät valmiiksi. Kiitos heille siitä!

Satu meni saunaan.


Aurinko laski nopeasti ja sitten olikin pilkkopimeää.

Valot pimeyksien reunoilla.


Yötä kohti tuuli nousi ja saatiin sadetta.

Tämän viikon tyypit:

Hannu: Märketin ensikertalainen. Koronan ansiosta täällä, koska muuten olisi nyt Etelä-Amerikassa. Hannu on tämän viikon kauppamies ja vastaa museomyynnistä.

Satu: Märket ensikertalainen. Täällä ystävän ansiosta, joka viime vuonna päivitti someen niin upeaa majakkatunnelmaa, että tänne oli päästävä. Päiväkirjavastaava.

Leena: Märket toiskertalainen. Viime vuoden jälkeen oli tultava uudestaan. Alun perin piti olla kongressissa Prahassa, mutta parempi täällä. Keittiöapulainen.

Paula: Märket kolmaskertalainen. Korona muutti ensin kevään reissusuunnitelman Utön reissuksi ja nyt syksyn lomaviikko toteutuu täällä. Vuorovastaava.

Anne: Märket viistoistakertalainen. Tämän vuoden kolmas kerta ja neljäs vielä tulossa. Keittiövastaava.

2. Päivä

Päivä kaksi valkeni klo 7 vaaleanpunaisella auringonnousulla. Aamu alkoi luotopromenadilla, joka ylettyi Ruotsinkin puolelle, jopa useita kertoja.

Aamun aurinkoa


Sää on ollut tänään syksyisen lämmin tuulahdus 6-9m/s, mutta suuntana sellainen, että pohjois- ja eteläsatamaan ei ole ollut mitään asiaa. Loistavaa siis, että vaihto oli eilen.

Eteläsataman tyrskyjä


Hannu on tehnyt tänään halkohommia siten, että etukenoon kallellaan olevat halot Ylämakasiinissa on nyt siirretty, pinon takaa paljastui lasitiili-ikkuna ja luonnonvalo lisääntyi huomattavasti. Pisuaarillakaan kasa ei kaadu niskaan. Pissaamisturvallisuus parani siis huomattavasti näinkin pienellä teolla!

Ennen.....


Ja jälkeen...


Satu on kuumentanut tiskivesiä, huoltanut huusin kuivikkeita, tiskannut ja raapinut päätään tämän päiväkirjan kuvien siirrossa.

Satun ja Hannun päätä raavitutti myös tämä laitos. Mitä sillä tehdään.


Leena aloitti aamun  Märket perinteensä mukaan ja pulppasi sukat märäksi heti aamutuimaan. Luovuus on lähtenyt myös lentoon ja uusiokäyttökamaa syntyy käden käänteessä kuten ikkunatähdet vanhoista merikartoista sekä keittiövälinepidikkeet.

Yhteistyön tuloksena, kierrätystä parhaimmillaan.


In the making


Paula ja Anne ovat valmistaneet päivän runsaat ja herkulliset ruuat. Jälkkäriksi Anne paisteli letut aamun kaurapuurosta  Naiset ovat  kuvanneet tyrskyjä joita tänään löytyi ympäri luotoa.

Letunpaistaja Anne


Tänään päästiin saunomaan valoisalla ja uintiputki alkoi Leenalla, Paulalla ja Annella Modersmagella. Satu kastoi varpaat. Tästä on hyvä jatkaa…

Huomenna on tulossa kiva päivä silloin nimittäin alkaa Märket Race! Kuulette ja näette siitä lisää :D

Vaan nyt on vuorossa illallinen, tänään tarjolla pizzaa kotiinkuljetuksella. Anne kertoi juuri, että viimeisestä Märket kotiinkuljetuksesta olevan päivälleen neljä vuotta.

Pizzaa kotiinkuljetuksella


 

Päivä 3.

Aamupalan jälkeen maininkibongailua kameroilla. Onpa upeita tyrskyjä.

Tyrskyjen tarkkailijat.


Kuvaajasta kuva. Anne tyrskyjen kuvaaja.


Luodollemme saapui myös tikka. Hieman räjähtäneen näköinen reppana. Etsii seinistä ruokaa, lämmittelee pannuhuoneen savupiipussa ja yrittää päästä sisälle. Miltäköhän reitiltä sekin on eksynyt? Ei täällä hänelle paljon tarjottavaa ole. Edes sitä kelopuuta.

Tänään meille yritti saapua vieraita Ruotsista. Mainingit olivat kuitenkin niin korkeat etteivät päässeet rantautumaan ja hetken luotoa kierrettyään luovuttivat ja lähtivät pois.

Saimme melkein vierailijoita Ruotsista.


Ja sekös sai meihin vauhtia. Rantautuminen oli tänään mahdotonta joten vieraat kääntyivät takaisinpäin


Hannu aloitti kaupan inventoinnin tältä kaudelta.

Aila-myrskyssä epäkuntoon mennyt vinssi on otettu talviteloille.

Vinssi on irti ja kohta kannettu varastoon.


Lyhdyn ikkunat on pesty ulkopuolelta.

Käsipyyhkeet, pannulaput/patakintaan pyykätty.

Lounaaksi herkullista perunamuusia ja paneroitua seitiä.

Nam.


Illansuussa alkoi Märket internationalrace, jossa kolme kisarataa sekä neljä osallistuvaa alusta.

Kilpailutilanne.
Hannu oli päivän ylivoimainen voittaja voittamalla kaikki osuudet ja sai yhden kisapisteen.

Voittajaveneen omistaja Hannu.


Tänään veneiden kehittelytyötä, strategian hiontaa ja huomenna uuteen kisaan huippuunsa hiotuilla kalustoilla. Kyllä oli hauskaa ja teki hyvää nauraa ihan kisahepuleissa!

Märket 1885 valmiina lähtöön.


 

Päivä 4.

Tuuli on tyyntynyt päivän mittaan. Eteläpoijulle pääsisi nyt kiinnittymään ja EHKÄ kumiveneellä ristiaallokosta oikea-aikaisesti ajoitettuna jopa rantaan. Pohjoisranta edelleen mahdoton. Yrittäjiä ei onneksi ole ollut ja ihan kiva niin. Uusimmat koronarajoitukset astuivat tänään voimaan, mutta eivät koske huviveneilijöitä. Kauppaliikenne kulkee ja pisin ohikulkeva tankkeri tänään 217 m. Liberian lipun alla ja matkalla Sundsvalliin.

Luodolle on löytynyt uusia mittasuhteita ja ulottovuuksia. Paikkoja, joihin ei ennen päässyt, mutta jotka nyt ovat jalankululle mahdolliset. Samalla, ikävä kyllä, myös Märket international regattan olosuhteet ovat käyneet niin tyyneksi, että jäämme odottamaan purjehduskelpoisia kelejä.

Lyhdyn ikkunoiden pesu saatiin valmiiksi.

Konehuoneen dieseltankki on täytetty.

Inventaario etenee.

Sauna pesty ja lauteet käsitelty SaunaSasulla.

Saunanpesijä Anne.


Ikkkunat puts plank.


Ja saunasuojaa perään.


Hippiäiset haluaisivat sisään. Tai ainakin niillä olisi jotain asiaa. Ihan kuin niitä olisi nyt enemmän kuin alkuviikosta (?) Onkohan täällä jotkin hippiäisten kokoontumisajot ennen kuin lähtevät talven alta? Tikka (se punkkari mallinen) on kadonnut maisemista. Toivotan kaikkea hyvää hänelle, vaikka pelkään pahinta. Merikotka kävi saalistamassa Märketin ja luode karikon välisellä merialueella. Se laskeutui seuraavalle luodolle ruokailemaan siten, että valtava lintuparvi päätti siirtyä sen tieltä.

Täydellinen terassilounas luonnon kalliolla. Uunikasviksia, piffejä, Koskenlaskijaa lisämausteena.

Kattaus odottaa ruokaa ja ruokailijoita.


Piffit tirisee.


Täydellistä.


Yksi Hippiäisistäkin oli kalliolounaalla mukana.


Lämpötila vähintään 15. Paljain varpain, auringossa, vedenalaista Märket videota kuvaten.

Sisällöntuottaminen on totista hommaa.


Tämän päivän nämä hetket olen tallentanut aivojeni kovalevylle hyvien muistojen ja ikuisesti kauniiden hetkien lokeroon. Sieltä nappaan ne käyttöön oman tarpeeni mukaan.

Satu

Päivän päätteeksi Paula ja Leena pulahtivat veteen, ILMAN saunaa.

Uimarit


Iltapalan jälkeen kuuuuuuuuta katselemaan...Päivä 5

Tänään tunnelma majakalla on ollut pysähtynyt. On oltu sumun ja harmaan keskellä, jossa ei kuulu oikein mitään. Paitsi sumutorvet. Mainingit ovat lähes kokonaan kaikonneet ja kaikkiin satamiin pääsisi rantautumaan. Tuuli 2.9m/s SSE. Vähän ikävä fiilis tuli siitä, että Märketskalleniin rantautui oletettuja hylkeenpyytäjiä, jotka virittivät aseensa luodolle ja jäivät sitten odottamaan sumun saapumista ja saalista. Toivon kovasti, etteivät saa. Myös merikotka asettui asemiin Märketshällariin.

Jotain tapahtuu tuolla luodolla.


Iltapäivällä harjoiteltiin kumiveneen nostamista ja laskemista nostimella ja pumpattiin paattiin lisää ilmaa mahdollista huomista hyljesafaria varten.

Kumiveneen lasku- ja nosto harjoitus


Saunan lauteille leviteltiin loput öljyt ja homma saatiin päätökseen.

Tänään on lämmitelty majakkaa ja kaikissa uuneissa on ollut tulet museota myöden.

Hannu lämmittää museota.


Kaupan tavaroita on pakattu valmiiksi ja inventaario valmistunee piakkoin.

Paula the pakkaaja.


International Märket race on ollut telakalla vahvan sumun vuoksi. Kisa-aluksia on siirtynyt uuden lipun alle ja kölejä paranneltu. Sen sijaan miehistö on treenannut tulevaa kisapäivää varten.

Laivat suojassa sumulta, osa telakalla.


Pumppaa pumppaa. Käsiin tarvitaan voimaa, jotta jaksaa purjehduskisailla.


Päivälliseksi oli tänään 52 Kurkijokelaisen reseptin mukaan valmistettua riisi- ja perunapiirakkaa. Paula leipoi elämänsä ensimmäiset karjalanpiirakat ja osoittautui melkoiseksi tekijäksi!

Piirakkatalkoot.


Uuniin menossa.


Asetellut herkut hetki ennen suihin siirtymistä.


Ruoan jälkeen lähdettiin koko porukka länsipuolen kallioille ihmettelemään sumua ja tyynen kelin myötä esiin tulleita uusia kallioita. Sumutorvet soivat ja näkemättä jäi Suezin kanavalle menossa ollut 236m bulkkialuskin.

Majakkakin on tuolla takana.


Päivä 6

Aamulla kosteus oli vallannut koko saaren eilisen sumun jäljiltä. Aurinko pilkahti noustessaa, mutta jäi pilven taakse heti sen jälkeen. Runsaan aamiaisen jälkeen kukin siirtyi päivän töihin.

Hannu on rälläköinyt tänään myrskyssä vaurioituneen tynnyrin ”luodolta lähtö siivuihin”.

Vanhan polttotynnyrin palastelua mantereelle vietävään kuntoon.


Viidennen päivän kymmenennet tiskaukset alkavat tuntua kropassa. Toimintaterapeuttinen näkökulma ja tiskaus ergonomian fiilaus äärimmilleen ja nyt on tiskipöytä kymmenisen senttiä korkeammalla. Jopa Paula tiskasi! (Annea ei ole vielä näkynyt) 😉

Tiskiä tiskiä. Tänään vuorossa Paula.


Menneenä päivänä, silloin kun aurinko vielä paistoi, järjestettiin Märket aarteenetsintä. Kallioiden välistä löytyneet aarteet on koottu talteen. Nauloja, pultteja, muita merenkulku rautoja.

Aarteenetsijät


Aarteet


Hämmästykseksemme olemme huomanneet, että alamme jo olla samaa rytmiä. Kun ihminen saapuu vieraaseen ympäristöön alkaa se melko nopeasti luomaan itselleen uusia rutiineja. Rutiinit luovat päivään rytmiä ja tuovat myös turvallisuuden tunnetta. Tälle ryhmälle tunnusomaista toimintaa on päiväpromenadit ruokailujen jälkeen. Jokainen lähtee haahuilemaan omiin suuntiinsa ja hetken kuluttua olemme taas kaikki yhdessä samassa luodon nurkkauksessa. Mukavaa ja turvallista.

Lounaalla oli ruoka jälleen taivaallista ja tänään mikä ihaninta tosi värikästä.

Päivä harmaa ruoka värikäs.


Tänään on oltu yhteyksissä ensi viikon tulijoiden kanssa, kuivavarastoa inventoitu ja kotiinpaluun kyydeistäkin päätetty.

Anne hommissa. Tehokasta on, tänäänkin.


Päiväpromenaadeilla on myös otettu erihienoja taidekuvia. Panorama taidekuvien harjoittelu jatkuu edelleen, erinäisiä ruumiinosia on kuviin kuitenkin saatu.

Paula pitelemässä Märketiä paikoillaan.


Artsy


Illalliseksi valmistui ihan alusta asti tehdyt hampurilaiset. Niitä valmistettiin yhdessä. Valmistumisen varmistivat kylmäkkö ja kuumakko, jotka tottuneesti hoitivat omia hommiaan.Jälkiruuaksi tehtiin omenakaurapaistosta. Ruotsiksi se on äppelhavre.

Anne, Kylmäkkö ja Kuumakko


Burgeribaari.


Äppelhavre asettelussaan.


Erikoisuutinen: Taivaalla tapahtunutta.

Merikotka lensi tänään lännestä itään ja helikopteri idästä länteen.

Kumpikaan ei pysähtynyt. :D :D

Hippiäisetkin oli tänään punk-asussaan

Punkkari


 

Päivä 7

Lähtöä edeltävä päivä. Aamupäivällä näkyvyys on paras koko viikolla ja taas uusia saaria on ilmestynyt horisonttiin. Tuuli nousee. 7.8m/s ja puuskassa 9.1. Pohjoissatama meni jo kiinni.

Tiskatessa löysimme venevajan edustalta siispiään räpsyttelevän perhosen. Sen jalat olivat jääneet jumiin tai hämähäkki oli yrittänyt sitoa niitä. Pikku pikku tikun kanssa putsasimme jalat ja hetken huilin jälkeen perhonen jatkoi matkaansa.

Perhosenpelastusoperaatio.


Hannu mittasi saaren kävellen tämän päivän vesirajan mukaisesti. Mittaustulos oli 1,35 km.

Ympärikävelytulokset


Lisäksi rälläkkähommat jatkuivat Hannun toimesta. Niin vain on nyt vanha kiuas paloiteltu mantereelle sopivaan muotoon.International Märket race päivä 2:

Alusesittely:

Turun telakalta Kvaerner MasaYards

Ahvenanmaan varustamon edustaja Märket 1885

Espoosta Canoa I

Ugin telakalta MS Ugi

Kilpaveneet.


Kuinka ollakkaan Espoon Canoa I otti välittömästi tuulta purjeisiin ja saapui maaliin kaksi kertaa siinä ajassa kuin Kvaerner MasaYards ja Märket kerran. MS Ugi oli edelleen vaikeuksissa hyvästä tuulesta huolimatta. Vaikuttaisi siltä, että pitkään kehitelty karvapohja ei sittenkään ole ratkaisu modernin kilpapurjehduksen saralla.

Lähtövalmisteluja


Kilpailutilanne.
Palkinnoksi Espoolle Skibbo peli MasaYardin telakan väen kanssa.

Kisa-alukset lahjoitetaan Suomen majakkaseuralle puheenjohtajan vastaanottaessa ne. Majakkaseura sitoutuu pitämään aluksista huolta ja jatkamaan International Märket racea jatkossakin. Toivomme edelleen innovatiivista tuotekehittelyä ja uusia kisoja vielä tämän kauden aikana.

 

 

Päivä 8.

Lähtöpäivä. Aurinkoinen päivä aamusta asti. Tuulta parhaillaan 4.3. M/S E. Lämpötilaa 12,7. Aamupalapöydässä meidät säikäytti poijua kohti ajava vene. Nytkö niitä vieraita vihdoin saadaan? Vene kuitenkin koukkasi poijulta eteenpäin pysähtymättä.

Lähdön puuhia, siivoamista, kantamista, puiden pilkkomista ja viimeisiä vilkaisuja joka suuntaan saarta. Vaihtokamut ovat lähdössä Käringsundista neljältä ja silloin pitää olla tikkana valmiina vaihtoon. Viimeistään nyt olisi talletettava kovalevylle jokainen näkymä ja jokainen pärske, auringonnousu ja auringonlasku, hippiäisten hyppelyt ja laivojen majesteetilliset silhuetit. Josko niiden kuvien avulla alkava lokakuu ja sitä seuraava pimeys olisi helpompaa kestää. Ja jotta odotus ensi vuoden Märket-viikolle ei olisi niin pitkä.

Mutta nyt fiilistelyt sikseen, jälleen on eteläsataman poijua kohti tulossa vene!

Vieraita.


Veneen nimi on Eva ja rantauduttuaan tulijat kertoivat veneen olevan Brändön alueen vanha maitovene. Nyt sillä veneilivät sukeltajat Calypso sukellusseurasta Kirkkonummelta. Anne hoiti esittelykierroksen rutiinilla ja Hannukin pääsi vihdoin kaupanpito hommiin. Sukeltajat olivat tänään sukeltaneet Beliver-hylyllä ja ovat menossa Gävle hylylle. Näkyvyyttä veden alla on kuulemma n. 10 m. ja veden lämpötila 35m syvyydessä on tänään 12 astetta.

Koko joukko kiinnostuneita vierailijoita.


Sukeltajille muistettiin myös näyttää uutta sukelluslippua, joka tuotiin tullessamme. Hyväksyntä tuli myös lipun kovikkeelle jonka kierrätystarvikkeista olimme tehneet 😊.

Uusi sukelluslippu


Nyt viimeiset kalliopromenaadit ja sitten tervetuloa uudet porukat.

Farewell, goodbye auf wiedersehen, goodnight!!!

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content