Sunnuntai 6.10

Hieman odottelua ja lopulta se palkittiin. Saavuimme Maarianhaminaan perjantaina tai aikaisin lauantaiaamuna. Etukäteen oli tiedossa, ettei majakalle pääse normaaliin tapaan tuuliolosuhteiden vuoksi. Pasi jäi yöksi lähelle Långnäsiä, koska hän tuli aiemmin,  ja MInna, Raimo sekä Ari ajoivat pimeän Ahvenanmaan halki Holmströmien mökille. Sijainti ei ollut ihan tarkkaan tiedossa, mutta löysimme tosi hyvin perille pimeästä huolimatta ja siellä odotti oikein mukava ja lämmin mökki. Pikku torkut olivat paikallaan, joten seuraava rasti oli aamupäivällä Hugon kauppa, josta haimme koko porukan voimin ruokatilauksen ja vähän täydennystä mökkielämää varten. Lauantaina kävimme Geta vuorella ulkoilemassa ja tutustuimme mökin ympäristöön. Isäntä kävi meitä myös tervehtimässä ja kertoi, että rantasauna on vapaasti käytössä. Sitä hyödynnettiin illalla ja olikin hyvä löylyt!

Mukava majapaikkamme Eckerössä
Hieno maisema Geta vuorelta

Sunnuntaiaamuna olimme lähtövalmiina jo aikaisin, mutta sitten tuli soitto, joka muutti suunnitelmat. Ei asiaa Märketille, liian tuulista. Pienen pettymyksen jälkeen pohdimme miten sunnuntaipäivää vietettäisiin ja kaikki ottivat vähän omia juttuja käyttöön. Minna nakutteli majakkaseuran kirjaprojektiin materiaalia, Raimo katseli urheilua, Ari lähti kävelylle ja Pasi tutkiskeli säätietoja ja radiokelejä VOACAP-ohjelmistolla. Mietimme myös porukalla mihin menisimme sunnuntain kunniaksi lounaalle. Hommat keskeytyivät äkisti Fredrikin puheluun ja kehoitukseen olla puolen tunnin kulutta laiturilla, sillä lähtisimme Märketille! Olimme ripeitä, mutta lähtö viivästyi melko klassiseen ongelmaan, venekuskilla ei ollutkaan paatin avaimia… Etsiskelyn aikana kävimme Bettys-ravintolassa, jossa oli tosi kiva palvelu ja hyvät tarjoilut.

Lähtökuopissa vasemmalta Raimo, MInna ja Pasi, kameran takana Ari

Matka märketille oli hieman “möykkyinen”, mutta kumivenevaihto sujui tosi mallikkaasti kokeneen merikarhumme Raimon kuljetuksella ja oli iloinen yllätys majakalla odottamassa, kun edellinen vuoro oli tehnyt myös erikoisruokavalioihin soveltuvaa pannukakkua! Iso kiitos!

Veneessä oli keinuntaa ja kumiveneily hieman jännittävää, ainakin joidenkin mielestä
Lähtijät olivat tyytyväisiä viikkoonsa ja tulijat innostuneita saapumisestaan

Saavuimme iltapäivällä, joten loppupäivä kului asettuessa ja tutustuessa paikkoihin. Tosin paikat sinänsä ovat tosi tuttuja kaikille, koko porukka on käynyt täällä vuosien mittaan useasti. Joka vuosi on kuitenkin jotain uusia juttuja, Minnan mielestä keittön tarvikkeet ainakin vaihtavat paikkaa vuosittain 🙂 Illan kruunasi perinteinen kaunis auringonlasku, onpa ihanaa olla Märketillä!

Maanantai 7.10

Kaunis päivä ja vietimme pääosin aikaa ulkona. Tosin Minna vietti pääosin aikaa sisällä, koska hän teki palkkatöitään etänä Märketiltä. Toimiston ikkunasta oli hieno näköala, aika paljon parempi kuin yleensä. Päivä koostui lähinnä perushommista, lämmitystä, ruuanlaittoa, tiskausta ja kaikenlaista pientä.

Ari viritteli Märketin ovien löysiä ovenkahvoja.

Pasi viritteli radioantenneja, yhteyksiä on ollut taas paljon Märketiltä.

Minna laittoi ruokaa töiden ohella.
Raimo tiskasi ja lämmitti, mutta kuvaa ei tänään saatu. Kuulemma on mahdollista kuvata niissä hommissa vielä monta kertaa viikon aikana. Lisäksi Ari ja Raimo puhdistivat saunan padan ja vaihtoivat vedet suolaisesta sadeveteen. Olikin mukavaa kylpeä illalla makealla vedellä, tuli oikein raikas olo!

Sää oli vaihteleva, aurinkoa ja sadetta. Sadepilvien lähestyessä mukana näyttäytyi aina ilahduttava luonnonilmiö eli sateenkaari. Aarre olisi tietty ollut saatavilla jos olisi lähtenyt veneilemään. Tai sitten se olisi ollut siellä toisessa päässä. Myös merisirrit tykkäsivät viettää aikaa saarella, edellisen vuoron lintukuvat saavat näin jatkumon.

Tiistai 7.10

Heräsimme vesisateeseen tai ainakin majakanvartijan yläkerroksen kopissa herättiin. Muu rytmiryhmä nukkuikin tänä aamuna reilun siivun, mikä on tosi hyvä, nukkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin! Hyvien yöunien lisäksi syömme täällä hyvin. Ensinnäkin ruokaa on tosi paljon, vaikka emme sitä juuri tuonet mukanamme ja toisaalta Minna tykkää tehdä ruokaa ja se maistuu kaikille.

Tämän päivän radikaalein temppu oli huusin tyhjennys. Lähestyvä kasa huoletti ja arveltiin, että on mukavampi tyhjentää valmiiksi muhineesta puolesta reilusti kuin tarkkailla tilannetta käytössä olevasta päivittäin. Ari ja Raimo ottivat tehtävän hoitaakseen.

Eilen putsattiin saunan pata ja vesisaavi, sekä laitettiin niihin sadevesi. Tänään vuorossa oli tiskipadan vastaava huolto, sadevedellä astiatkin tulevat kirkkaammiksi.

Vene päätettiin nostaa huomiselle povatun sadepäivän vuoksi, jotta se ei täyty vedellä. Mukavampi sitten käyttää jos tulee vaihdon yhteydessä tarvetta.

Etualalla Pasi punaisissa ja taaempana Ari keltaisissa.

Luonto on tarjoillut meille tänään erilaisia pilviä, lintuja, vettä ja aurinkoakin. Tuulta ei ole tarjolla, mukavan tyyni ja leppoisa ilma. Perushommien lisäksi karun luonnon tarkkailu on siitä mukavaa, että ärsykkeitä on vähän ja näin ollen yksityiskohtiin kiinnittää enemmän huomiota. Nykyihminen lepää yksinkertaisuuden äärellä.

Understenin valo vilkkuu Märketin kaverina
Alasinpilvi oli tosi hieno

Illalla on hauskaa pelata, vaikkapa majakkamuistipeliä. Minna on siinä melkoinen muistaja, pareja löytyy hyvällä tahdilla. Salaisuus on keskittyminen ja tuttuihin majakoihin liitetyt muistot vierailuista, jolloin kortin paikan muistaa paremmin. Tämä on nyt paljastus teille rakkaat lukijat, älkää kertoko Raimolle tai Arille…

Keskiviikko 9.10

Odottelimme sadepäivää, mutta sitä ei tullut. Harmaata oli kyllä ja pilvistä, mutta kuitenkin kuivaa. Leppoisa tuuli ja päiväkin kaikenkaikkiaan. Minna teki vielä tänään palkkatöitä, mutta huominen ja perjantai ovatkin sitten lomaa! Hieno paikka työskennellä ja lomailla.

Taustajoukkoni kertoivat, että pitäisi mainostaa Märketin erinomaista ruokalistaa, ei kuulemma linjat kestä, jos viikko syödään näin hyvin. No ruokaa on kyllä riittävästi ja syöminen on mukava harrastus, joten miksipä ei sitten ottaisi siitä iloa irti maukkailla kokkailuilla.

Keskiviikko on vanhan kummelivitsin mukaan niin sanottu nollapäivä, kun se ei kuulu alku- eikä loppuviikkoon. Meidän nollapäivä on ollut aika lailla nimensä mukainen, josta ei ole mitään erikoisempaa raportoitavaa. On laskettu laivoja ja hylkeitä, kuvista voitte päätellä montako oli mitäkin lajia. Tähän aikaan illasta hyvin syöneenä (jälkkäriäkin oli) on lähinnä valmis nukkumaan lämpöisessä majakassa. Kiitos lämmittäjälle ja kokille!

Tiedustelija
Kurssit kohdallaan?

Torstai 10.10

Vanhan sanonnan mukaan torstai on toivoa täynnä. Me toivoimme merikotkaa ja hylkeitä, molemmat nähtiin kaukana Märkethällor-luodolla. Kiikareilla oli kiva seurata tapahtumia, ainakin hylkeet tykkäsivät kokoontua sinne isolla porukalla.

Pasilla on tähän mennessä ollut noin 1500 yhteyttä ympäri maailmaa ja radioamatöörien Märket-juhlavuoden kunniaksi tehdyllä postimerkillä olemme lähettäneet kortteja luodolta. Tai no, emme vielä ole lähettäneet, kun postikuori on tietysti täällä kanssamme siihen saakka kunnes vaihto tapahtuu.


Minna teki inventaarion keittiön muonavarastoista, aika paljon on ruokaa. Seuraavaksi tulossa on sulkuporukka, heillä on sitten urakkaa tiedossa varastojen pienentämisessä.

Avustimme majakan talviteloille laittamista sen verran, että Pasi ja Ari keräsivät pihan tolpat ja köydet talteen makasiiniin.

Tiskipöytä on tuulensuojassa, näköala ei ole viehättävä, mutta pysyy tiskari ja vesi lämpimämpänä tällä tavalla. Tyylinäytteen antaa Raimo, joka tosin tiskaa suurimman osan ajasta. On kuulemma mukavaa hommaa.

Lämmin majakka on myös mukava juttu ja lämmitys on aika paljon Raimon hommia, tosin siinä muutkin kantavat välillä klapit kekoon ja raapaisevat tikun.

Perjantai 11.10

Arkiviikon viimeinen päivä ja samalla meidän vuoromme viimeinen ilta Märketillä. Huomenna luodolle saapuu Majakkaseuran edustajisto sulkemaan kauden ja majakan vuodelta 2019. Hieno viikko meidän porukalla, mukavat säät ja leppoisa meininki.

Tänään imuroimme majakan ja puuhastelimme muutoinkin huomista lähtöä varten. Säätietona kerrottakoon, että reipas etelätuuli vauhditti päivää.

Ari oli huippuimuroija, perusteellisuus ihan omaa luokkaansa!
Etelän surffiaaltoja

Illallinen oli juhlava, laitoimme oikein kynttilät ja joimme viiniä. Aloitimme tämän illan lämpimällä saunalla, joka oli oikein virkistävä ja puhdistava kokemus. Näköalat saunasta ovat kyllä huikeat, lieneekö parhaimmat koko Suomessa? Ainakin läntisimmät.

Illallisen kuva ei onnistunut vaikka sitä hiottiin. Sen sijaan sitten tämä, jossa miehet jo odottavat ruokaa, mutta Minna vielä nakuttaa päiväkirjaa…

Jos ulkomeri on sielunmaisema, on ajan viettäminen täällä syrjäisellä luodolla sama kuin tulisi kotiin.

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content