Lauantai 13.7.

Saavuimme Fredrikin veneellä aivan tyynessä säässä. Muutama hylje otti meidät iloisesti vastaan juuri ennen poijuun kiinnitymistä. Meitä on joukossamme neljä ensikertalaista ja pääsimme kaikki heti tosi toimiin. Päivän aikana täällä vieraili 26 turistia joita opastimme, kahvitimme ja kuljetimme kumiveneellä. T-paidat kävivät hyvin kaupaksi.

Neljä radioamatööriä aloittivat yhteyksien pitämisen kutsumerkillä OJ0C, ja ensimmäisen päivän aikana yhteyksiä kertyi 420, pääasiassa Eurooppaan. Myöhään illalla 20 metrin taajuusalue avautui Etelä-Amerikkaan, joten muutamia yhteyksiä pidettiin muun muassa Argentiinaan, Brasiliaan, Uruguayhin ja Venezuelaan.

Hyvää yötä Märketistä

Sunnuntai 14.7.

Aamuvoimistelua terassin kaiteella

Hylkeet herättivät aamulla huudoillaan (vai oliko se sittenkin hukkuneiden merimiesten huutoa)? Niitä oli kerääntynyt parikymmentä lähiluodolle köllöttelemään.

Saimme vieraiksimme 8 turistia kolmesta eri veneseurueesta.

Auringonottoa Länsikalliolla

Suomalaisia veneilijöitä

Iltapäivällä kävimme kumiveneajelulla hyljeluodolla mutta sielläpä ei ollutkaan yhtään hyljettä. Myös Märketin oma pikku-hylje ja viereisen luodon hylkeet olivat lähteneet paremmille apajille.

Maanantai 15.7

Aamu alkoi tyynenä ja puolipilvisenä. Iltapäivällä tuuli yltyi 11 metriin sekunnissa ja alkoi sataa vettä. Ennnen sadetta saimme vieraiksemme 5 aikuista ja kolme lasta jotka Bengt toi veneellään Pohjois-satamaan. Bengt on kuljettanut muutamia vuosia sitten majakkaseuralaisia Märketille vuosien ajan.Hylkeet olivat palanneet hyljeluodolle. Bengtin venevieraat olivat nähneet niitä satoja.

Tampereen, Nokian ja Rantasalmen turistit lähtötouhuissaan

Iltapäivä ja ilta menivät enimmäkseen sisäaskareita puuhaillessa.
Tyllipariskunnalla on neljä munaa majakan seinustan lähellä. Täällä asustaa kymmenkunta riskilää ja lukematon määrä lapintiiroja. Tiiroilla on muutamia pallero-poikasia makasiinin takana. Saamme myös seurata pääskyjen  ja västäräkkien touhuja. Pääskyillä on pesä muun muassa venevajassa parrun kolossa. Risto-sammakkoa ei ole vielä näkynyt,  vaikka sekin asustelee venevajassa.

Tiistai 16.7.

Aamulla odotimme Fredrikin venettä ja vieraita mutta  kovan merenkäynnin vuoksi he peruivat  matkansa ja tulevat luultavasti huomenna. Odotimme myös kaljaasti Albanuksen saapumista, mutta saimme viestin etteivät tule pohjoistuulen takia. Torstaina paluumatkallaan he toivottavasti tulevat majakallemme.

Illalla söimme Mikaelin, Artun ja Nuutin kokkaaman maukkaan grilli-aterian.

Aallot olivat koko päivän mahtavat lyödessään rantaan. Ne vyöryivät luodon yli ja  välillä jopa helikopterin laskeutumispaikalle asti. Tämä oli ensikertalaisille ihmeellistä ja hienoa.
Kuunpimennystä emme nähneet pilvisen sään takia.

Aallokkoa pohjoiskallioilla

Keskiviikko 17.7.

Aamu oli kauniin aurinkoinen ja tyrskyt ovat laantuneet melkoisesti.

Kymmenen maissa Fredrik toi kymmenen turistia, joista kaksi oli  Espoosta, kuusi Ahvenanmaalta ja kaksi Ruotsista. Juuri kun ensimmäiset heistä astuivat kumiveneeseen nousi sakea sumu Märketin ylle. Se meni tunnissa ohi ja taas paistoi aurinko.

Keskiviikon turistiryhmä

Venevajassa pesineen pääskypesän alta löytyi kuollut poikanen. Yksi hylje köllöttelee itärannalla ja kaksi uiskenteli länsirannalla.

Kokkaamista kivassa ja hyvässä keittiössä

Torstai 18.7.

Aikainen aamu alkoi auringonpaisteella ja sen jälkeen sakea sumu ympäröi meidät, mutta neljän tunnin kuluttua aurinko porotti taas pilvettömältä taivaalta.  Mitä parhain sää lähteä Märketshällanille (jota kutsumme hyljesaareksi) katsomaan hylkeitä. Ne ottivat meidät hyvin vastaan ja näyttivät uima- ja porskuttelutaitojaan. Kun lähdimme poispäin, hylkeet saattelivat meidät onnellisen näköisinä poispäin ja ihan kuin ne olisivat sanoneet : "Tervetuloa uudelleen".

Tiskivuorossa Nuutti, Mikael ja Arttu

Iltapäivällä saimme 7 vierasta Helsingistä

Illansuussa majakkasaarellemme saapui kaksi miestä kajakeilla Saksasta Ruotsin kautta Märketille ja jatkavat täältä Ahvenanmaalle ja Turkuun.

Yöllä sää oli selkeä ja vesi lähes peilityyni. Kuva: Mikael Erkkilä

Perjantai 19.7.

Lämpimin aamu tähän mennessä, 15,6 astetta celsiusta.

Iltapäivällä Märketille saapuivat Ingvald ja Arthur syntymäpäiväreissulle. Arthur täyttää 9 vuotta ja Ingvaldin isä ja isoisä ovat olleet majakanvartijoina täällä.

Ingvald ja Arthur

Seuraavat vieraamme seilasivat Ruotsista takaisin Suomeen Märketin kautta. He yöpyivät Pohjois-satamassa omassa veneessään. Ja mikä oli hauskaa; Leo ja Ville ovat Nuutin partiotuttuja mutta eivät tienneet Nuutin olevan täällä!

Leo ja Ville

Päivän ja viikkomme viimeiset vieraat tulivat Ruotsista

Radioamatööriyhteyksien pitoa jatkettiin yöhön saakka viimeisenäkin päivänä. Viikon aikana yhteyksiä kertyi noin 4500 kappaletta kuuteen eri maanosaan. Harvinaisimpia maita, joihin yhteyksiä pidettiin, olivat muun muassa Bonaire, Costa Rica, Curacao, Dominikaanin tasavalta, Eteläiset Cookin saaret, Gabon, Hawaiji, Indonesia, Samoa sekä Trinidad ja Tobago.

Kiitos Märket! Tapaamme ensi kesänä!