Saturni, Augusti 29.

”Sternokleidomastoideus de facto accentus est”

Uuden talkooryhmän saapuminen Märketille oli täpärällä, koska itätuuli nosti aallokkoa aiheuttaen vuoristorataefektin. Sateenkaaren loisteessa saavuimme Suomen läntisimmille vesille, ja nopealla toiminnalla kaksi isoa ryhmää sai vaihdon sujumaan. Kalliot olivat liukkaat, mutta ei mitään eikä ketään pudonnut mereen.

 

Tiimin johdossa on lukemattomien Märketin talkoovuorojen maineikas monialaosaaja Minna, keittiön säädöt on jätetty Mikko-Oskarin persoonalliseen haltuun, ja tiski- ja aamupalavalmisteluvuorot on jaettu oikeudenmukaisesti. Keijo on virittänyt radioamatööriantennit uusille, entistä ehommille taajuuksille ja Gabriele ja Merja ovat ensikertalaisina erityisen vaikuttuneita paikan ainutlaatuisuudesta. Jussi puolestaan jatkaa meren ääressä olemistaan jo toisen viikon peräjälkeen muuraustöiden johtajana.

Muinaistulien yö, venetsialaiset, tai miksi niitä ikinä halutaankaan kutsua, jäivät Märketillä viettämättä, koska rankka, vaativa mutta antoisa päivä vaati ajoissa yöpuulle vetäytymistä itse kultakin.

Majakan kirjavalikoima sai lopulta luvatun täydennyksen, kun jo kolmisen vuotta sitten ilmestynyt ja merenkulkuluvunkin sisältävä opaskirja lopulta tekijän omistuksin pääsi hyllyyn.

Solis, Augusti 30

Ante circumspiciendum est, cum quibus edas et bibas, quam quid edas et bibas.”

Maukkaan aamiaisen jälkeen innostui tiimimme jatkamaan Jussin johdolla makasiinin seinän oikaisurappausta.

Päivän Helsingin Sanomat oli kertonut Märketistä sekä sanallisesti että kuvin ylistävään sävyyn, mutta saari on kuitenkin liian kaukana, jotta kukaan ex tempore olisi tänne vierailulle lähtenyt. Maarianhaminasta sen sijaan saapui kaksikin venekuntaa nauttimaan kauniista merimaisemista ja majakan jännittävistä yksityiskohdista.

Ålands Sjöfart-julkaisun Facebook-sivulta löytyy Jörgen Petterssonin toimittama mainio kuvakollaasi vierailulta.

Märketin saunatila sai täydennyksekseen suihkun. Joka oikeasti alkoi myös säästää vettä, kun sen letkuun huomattiin asentaa tiivisteet.

Dies Lunae, Augusti 31

“Ad impossibilia nemo tenetur”

Odottelimme innolla saarelle vierailijaryhmää, mutta sään herrat päättivät toisin. Pohjoisenpuoleisen, keskimäärin jopa viidentoista metrin sekuntituulen nostattama aallokko piti tehokkaasti Märketin autiona saarena, jossa talkootiimi sai keskenään ihailla luonnon monimuotoisuutta niin ulko- kuin sisätöiden ohessa.

Jälkiruuaksi saatiin mustikkapiirakkaa, polkupyörällä saariston läpi länteen ajanut kokki kun oli pysähtynyt Kumlingessa marjametsälle.

Ilta-aurinko tarjosi uusia värisävyjä alati muuttuvaan maisemaan.

Kuvan mahdollinen sisältö: taivas, pilvi ja ulkoilma

Martis, September 1

“Ex oriente lux!”

Aamuisen auringon kimalluksessa majakkavahtien päivä alkoi joogahetkellä Merjan johdolla.

Päivän ikävä työ oli huussin tyhjennys -ja toisin kuin tällaisissa systeemeissä yleensä, nyt jouduttiin tekemisiin ihan “sen ittensä” kanssa. Pytyt ovat siis olleet kantavuuteensa nähden liian ahkerassa käytössä. Urakka selvitettiin kuitenkin kunnialla.

Minna valmisti pinaattilettuja, joien raaka-aineksen sulattaminen tapahtui luonnonmukaisessa “mikrossa”, auringon sätein. Tässä vaiheessa aurinko oli jo muuttanut asemansa itäiseltä taivaalta etelän puolelle…

…josta se illaksi siirtyi länsitaivaalle painuakseen uutta kierrosta varten mereen.

Mutta iltasella itätaivaalle kohosi jokseenkin täysi kuu.

Mercurii, September 2

“Aiunt enim multum legendum esse, non multa”

“Nää, oi mun sieluni, auringon korkea nousu!” V.A.Koskenniemen lyriikka auttoi varhaisessa herätyksessä, ennen piristävää aamu-uintia.

Rappaus edistyy tahtia, jonka perusteella voimme olettaa sen valmistuvan vuoromme aikana.

Mutta yksi on, joka ei lopu. Tiskaaminen. Onneksi senkin saa Märketillä tehdä parhaissa mahdollisissa maisemissa.

Vaikka kännykkäyhteydet Märketillä saattavat ajoittain pätkiä, on Keijolla ollut koko ajan yhteysliikenne priimakunnossa. Keijon oma kutsu aalloilla on OH2BOZ, ja hän viettää nyt oman Märket-yhteysuransa 40-vuotisjuhlia -olihan hän täällä ensimmäisen kerran jo kesällä 1980, ja pian sen jälkeen kahdesti uudestikin Järvenpään Radioamatöörikerhon ja ruotsalaisen ystävyyskunnan Täbyn vastaavan kerhon tapaamisen merkeissä.

Hyvää naapuria Understenia ohittaa ruotsalainen rorolautta SCA Obbola.

Myös musiikkiaktiviteetit ovat etäyhteyksin hoidossa. Mikko-Oskari osallistui Kilven Kuoron etätreeniin tiistaina ja Gabrielen joukkue Suomen Laulu treenasi keskiviikkona. Yhteydet kantoivat kauas meren ääriin niin KK:n treeniversion Matsushitan Jubilate Deosta kuin SL:n vastaavan Händlin Messiaasta.

Lovis, september 3

“In bonis rebus”

Päivä alkoi iloisesti palohälyttimien yhteissoitolla.

Rappaus saatiin valmiiksi, erityisesti Jussin ja Päivin runsaan työpanoksen ansiosta. Urakan päättymisen kunniaksi maistuivat makoisat löylyt Suomen tunnetusti läntisimmässä saunassa.

Märketillä on jo useiden vuosien ajan tehty säännölisesti lintuhavaintoja. Tänä vuonna sellaisia on 32, ja olisimmekin kiinnostuneita vertailusta aiempiin vuosiin. Aiempia listoja kun emme ole löytäneet.

Veneris, September 4 

“In unum omnes”

Viimeinen kokonainen päivämme Märketillä oli täynnä järjestelyä. Rappaustellingit purettiin, kompostia hämmennettiin, patjat tampattiin ja ruuaksikin nautittiin aiempien päivien listoilta yli jääneitä herkkuja.

Vanhojen vaakunoiden ja muiden kallioihin ikuistettujen kirjoitusten etsintätyökin saatiin loppuun. Joanna on kuvassa juuri tehnyt aiheeseen liittyvän löydön.

Iltojen ilo on aina yhtä vaikuttava auringon lasku.

Saturni, September 5

“Navigare necesse est!”

Koronajärjestelyjen takia normaalisti Helsinkiin liikennöivä Silja Symphony suuntasikin ruskaristeilylle Korkealle Rannikolle. Harvinaislaatuinen ison matkustajalaivan passeeraus havaittiin Märketiltä yhden aikoihin yöllä.

Aamusella oli etelälounaanpuoleinen tuuli noussut sen verran, että paluumatkamme siirtyi iltapäivään. Pohjoiseen satamapaikkaan rantautuminen ei sinällään tällaisessa kelissä ole ongelma.

Viikon 36 ryhmä Märketillä kuittaa!

 

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content