Sunnuntai

Markku, Johannes ja Erkki lähtivät Käringsundista Märketille sunnuntaina 29.4.2018. Leuto lounatuuli puhalteli, kun Mats ajoi Sankanin luotojen kautta. Hylkeitä oli paikalla useita kymmeniä. Mukana oli myös nuori merenkulun opiskeilja Rasmus, joka tuli Märketille pikavisiitille.

Ryhmään lisäksi kuuluvat Pasi ja Kimmo olivat tulleet Katjan ja muutaman muun kanssa Märketille edellisenä päivänä, joten lämmitys oli jo aloitettu ja ruokatavarat sekä vesi olivat tuotuina. Mats vei rakennussuunnitteluryhmän jäsenet Pasia ja Kimmo lukuun ottamatta mennessään, ja majakalle jäi vain viiden miehen viikkoporukka.

Pasi piti opastuskierroksen Johannekselle ja Markulle ja Kimmo selosti saaren materiaalinkierrätysjärjestelmän toiminnan. Kumivene valmisteltiin käyttökuntoon ja Kimmo ja Johannes tekivät koeajon ja löysivät uusia kiviä. Vesikin oli noin 15 cm alle normaalin, joten ajaminen vaati tarkkuutta.

Molemmat vierasvenepoijut olivat onneksi talven jäljiltä paikoillaan. Katja jätti kuitenkin viikkoryhmälle käsivarren mittaisen työlistan, joten töitä oli poiju-urakan peruunnuttuakin luvassa - Johanneksella oli jo yhden päivän jälkeenkin saman mittainen lista bongatuista lintulajeista. Oletamme, että saamme ensin mainittua lyhennettyä ja viimeksi mainittua pidennettyä.

Markku ja Erkki ottivat esimakua turva-aidan pylväiden ruosteenpoistosta. Erkillä oli jo kokemusta nuoruuden hurjilta merimiesajoilta ruosteen hakkaamisesta ja päällemaalaamisesta.

Päivä päättyi aurinkoiseen ja tyveneen iltaan.

Maanantai

Vappuaaton arkiosuus aloitettiin Johanneksen keittämällä aamupuurolla. Aamu oli tyyni ja aurinkoinen. Markku ja Erkki käyttivät tuulettoman ilman hyväkseen ja ottivat ilmakuvia majakasta. Koska kumpikaan ei ole teräsmies muuten kuin unelmissaan, Markku eikä Erkki kuitenkaan lentänyt Märketin taivaalle henkilökohtaisesti.


Vierasvenepoijut käytiin tänään tarkastamassa vielä uudelleen, ja pikkupoijun yksi sakkeli varmistettiin kesää varten, joten molemmat poijut ovat käyttökunnossa.
 

Rannalle jääneet tekivät tuttavuutta merisirrin kanssa. Noin kolmenkymmenen sirrin parvi pyöri saaren ympärillä Johanneksen iloksi. Merisirristä Johannes sai "eliksen".

Kimmo ja Markku taiteilivat sähkövinssin paikalleen.


Erkki lämmitti vappusaunaa.
 

Chef cuisinier Johannes valmisteli vapun päivällistä. Vappumenu sisälsi kahta lajia nakkeja, kolmea lajia perunasalaattia ja tomaatti-sipulisalaattia.


Päivä päätettiin täysin vatsoin yltyvässä koillistuulessa ja pilvistyvässä säässä.


Tiistai, vappupäivä

Työn päivä alkoi sateessa ja 14 m/s koillistuulessa.

Aallokko pohjoisrannalla oli yön aikana kasvanut sellaiseksi, että se antoi jo esimakua luonnon voimasta.Öisen vesisateen hyvä puoli oli, että saimme sadevettä porrastasanteiden sankoruiskuihin ja löylyvedeksi saunaan.Vessat huollettiin talven jäljiltä ja käytävän lattiaritilät pestiin vesisateen avustuksella.

Johannes ansioitui jälleen keittiössä sämpylän leivonnassa...

...ja Vappuhengen kohottajana!

Sade loppui puolen päivän jälkeen, tuuli heikkeni ja alkoi kääntyä etelään. Oli aikaa kävellä rannalla. Aurinkokin pilkahti silloin tällöin. Johannes bongasi hippiäisen, vappupäivän ainoan uuden lajin.

Kimmon projekti savupiipun korjaamiseksi alkoi poistamalla vanhan ylärakenteen jäänteet.

Markku valikoi ja lunasti itselleen Märket crew -paidan museota järjestelleeltä Kimmolta.

Illalla tuuli enää 7 m/s kaakosta ja saatoimme aloittaa uudelleen uunien lämmityksen.

Keskiviikko


Saimme yön aikana lisää sadevettä tynnyreihin, generaattorikin käynnistyi aamuyöstä ja jyskytti pitkälle päivään. Päivä oli sään ja tuulen suuntien puolesta vaihteleva, myös aurinko näytti aika ajoin kasvonsa.Aurinko nosti höyryä kallioista Johanneksen aamuisen bongauskävelyn aikana. Lista pidentyi laulurastaalla, kuikalla ja kaakkurilla.Lilla Märketin siivoojat Erkki ja Pasi työn touhussa vaaran vyöhykkeelläMiljoonalaatikkojen koluamista, porausta, niittausta - näitäkin tehtiin...... ja ruuvausta, niin huimapää-Kimmo sai piipunhattuprojektin valmiiksi.Johannes hoiteli vuodevaatteiden tuuletuksen talven jälkeen.
Erkki teki sukellusretken ja kävi kuvaamassa Märketin rantavedessä Ruotsin aluevesillä lojuvan Hesperius-aluksen hylyn päiväkirjaa varten. Sukeltajien hyvin tuntema, aaltojen voimasta hajonnut hylky sijaitsee vain muutaman metrin etäisyydellä Märketin kallioista.


Onko se kala? Onko se hylje? Ei, se on Hesperiuksesta palannut Erkki!Illansuussa lokkipari kävi pesänperustamisneuvotteluja muurin katveessa.


 

 

Torstai

Kylmä aamu, mutta lämmin aamupala. Erkin keittämä puuro ja kahvi maistuivat kaikille.Tarkoitus oli tänään pohjamaalata puhdistetut turva-aidan tolpat - työkalutkin tuotiin odottamaan. Lämpötila ei kuitenkaan koko päivänä noussut yli viiden asteen eikä kosteus painunut alle 100%:n. Maalipurkin olosuhdevaatimukset jäivät kaukaisiksi.Päivällä tuuli kääntyi kaakkoon ja yltyi kymmeneen metriin sekunnissa. Virkavallan kaksi laakerivikaista tuuligeneraattoria pitivät makasiinin yläkerrassa aikamoista jyrinää.Päivän toisesta loppuunsaatetusta työtehtävästä vastasi aina niin energinen Kimmo. Hän sommitteli kellarin tuuletusaukkoihin koillistuulella käytettävät luukut. Niillä pyritään estämään uunien savun työntyminen asuintiloihin. Erkki puolestaan tuuletti päivystävän majakanvartijan huoneen patjat ja liinavaatteet.
Erkki myös bongasi kauden ensimmäisen purjeveneen, joka purjehti Märketin pohjoispuolelta tiukalla kryssillä kohti Högsteniä. Johannes vastaavasti bongasi 25 yövieraana ollutta naakkaa sekä korpin ja niittykirvisen.


Märket toivottaa hyvää yötä kaikille.


Perjantai

Viikko läheni loppuaan ja työlistasta otettiin niskalenkki. Sääkin antoi periksi ja maalausvälineet kaivettiin paremmalla onnella uudestaan esiin venevajasta.Yksi poikki ruostunut tolpanjalka korjattiin hitsaamalla.Sillä välin kun maali kuivui ja hitsisauma jäähtyi, Erkki houkutteli Kimmon ja Markun mukaansa Märketshällar-luodolle.Markku löysi tämänkeväisen kuolleen kuutin. Yksinäinen aikuinen hylje kurkisteli merestä koko vierailun ajan.Tiirat valmistautuivat pesimäpuuhiin ja siirtyivät iltapäivällä Märketille. Johanneksen lintulista piteni sepelkyyhkyllä ja haarapääskyllä.Tolpat aseteltiin takaisin reikiinsä ja kaideköydet viriteltiin paikoilleen.
Illansuussa saunaa lämmitettäessä nähtiin ruuhkaa Södra Kvarkenissa, kahdeksan rahtilaivaa menossa selkämerelle tai palaamassa sieltä.


Kaunis päivä päättyi tyveneen iltaan. Huomenna vaihdossa tulevat saapuvat hyväkuntoiselle ja siistille Märketille!


Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content