Lauantai, vaihtopäivä
Vähän tuulinen,  kaakosta 9 m/s, mutta mahtavan aurinkoinen sää salli tänään normaalin vaihdon ja rantautumisen pohjoissatamaan. Se oli luojan lykky, mukana oli mm. sen verran kiuaskiviä, aggregaatti ynnä muuta pientä, että poijuvaihto olisi ollut jos ei mahdoton, niin ainakin hikinen urakka. Hauskaa muuten, että kerrankin kaikki meni just niinkuin piti, Hugosta saatiin ruuat tosi aikaisin, Mats oli valmiina, joten Märketille päästiin lähtemään jo kahdeksalta.

Vastassa oli iloinen kolmikko, Pasi, joka jäi vielä toiseksi viikoksi, ja Pete ja Hannele, jotka lähtivät Matsin mukaan. Oli hauska tutustua, edes nyt sitten näin pikaisesti uusiin majakkalaisiin.

Keijo löysi suht tuulettoman nurkan, missä oli kiva auringossa istua ja korjata jatkojohto, sopivaa pikkupuuhaa sähkömiehelle.Kauan kaivatut uudet kiuaskivet saatiin nyt tuotua, Pasi pesi ne ja laittoi taidolla paikoilleen, kohta päästään testaamaan, miten vaikuttaa lämpiämiseen.
Miehet keskittyi miesten töihin, Mari lähinnä pyyhki ympäriinsä, ja oli onnellinen uusista kauniin kiiltävistä pumpputermareista 😋

SUNNUNTAI

Äitienpäivä valkeni kauniina, tuulettomana ja aurinkoisena. Päivän ylin lämpötila oli 13 asteen paikkeilla, mikä täällä vastaa lempeässä tuulessa jo lähes hellekeliä 😋

Herrat aloitti päivän ratkomalla tietokonepulmaa, ei oikein sujunut, joten lähdettiin ulos Pasin johdolla jälleen opiskelemaan venetaitoja.

Ensin Pasi opetti Keijoa, mikä sujuikin oikein hyvin, sitten Keijo Maria, ja sekin sujui hyvin, kunnes ...

...piti palata takaisin ja olla osumatta matalikkoon. Ei onnistunut.

Pasi ja Keijo nostelivat kiviä ylös pari tuntia, aikamoinen määrä niitä nousikin. Taas on veneellä vähän helpompi lähteä tuosta.

Äitienpäivän kunniaksi Mari ei siivonnut, vaan ainoastaan keitti, leipoi, tiskasi ja pyykkäsi. Huomiselle uudet kujeet!

MAANANTAI

Kaunis aurinkoinen aamu tämäkin, tosin öinen etelätuuli 2 m/s vaihtui aamusta ensin pohjois- sitten koillistuuleen. Leppeä tuuli ei töitä haitannut, herrat jatkoivat sataman ruoppaamista, Mari kiittää ja ylistää etikkaa ja kidesoodaa, kaikki rosterit, astiat ja aterimet kiiltää taas vapaana ruosteesta ja rasvasta. Siinähän sitä aamu sitten mukavasti sujuikin. Lounaaksi perinteinen potut ja makkarasoosi, eilisen kaalilaatikon jälkeen maistui isännille kummasti 😋

Kivikuormat kulkivat kevyesti kun toinen veti ja toinen lykkäsi. Ensin Pasi ja Keijo siirsi eiliset kivet, loppupäivä sujui sitten taas vedestä uusia nostaen. Vedenpinta on nyt tosi matalalla, -22 cm, ei ihme, että meidän venesatamassa alkaa olemaan syvyys todella kortilla, on nyt sitten ainakin näiden irtokivien osalta vähän turvallisempaa.

Venevajan kesävuokralaiset jälleen saapuivat. Eilen juuri mietittiin että ei ole vielä haarapääskysiä pesällään, no tänään tulivat.

Mari sai valmiiksi myös keittiön varastojen ja hyllyjen puhdistuksen ja järjestelyn, hyllyt ei ole onneksi noin täynnä miltä näyttää, tavarat on vain kaikki edessä jotta tälläinen lyhyempikin tätönen yltää.

Illansuussa ruotsalainen kalamies rantautui ihmettelemään meidän touhuja, lupasi palata uudelleen perheen kanssa ostoksille, oli oikein innoissaan työstä jota teemme Märketin hyväksi.

Nyt lämmin sauna odottaa kylpijöitään ja meri uimareita, hyvät yöt ja kauniit unet kaikille 😊

TIISTAIAamupuuron jälkeen Pasi ja Keijo alkoi harjoittaa ”korkeampaa mekaniikkaa”, kolmipukkinosturi purettiin ja koottiin uuteen paikkaan. Mari yritti kovasti auttaa, mutta turvallisuussyistä ja lihasten vähäisyyden vuoksi tarjous ystävällisesti torjuttiin 😋

Pasi kävi rappinkeja läpi harjanvarrella koputellen, tulos oli ilmiselvästi otsaa rypisyttävä. Pöydällä laatikollinen metallijätettä, jotka lähtevät seuraavassa vaihdossa maihin, mikäli nyt tuulten herra suo normivaihdon eikä poijuhommaa.

Tiskikone käynnissä, mallia Mar-1 tällä viikolla. Siinä kylmät sormet lämpiää kun saa kuumassa vedessä pestä astioita. Hävikki ollut tällä reissulla kiitettävän pientä, ei vielä yhtäkään kiville pudonnutta astiaa, yritetään pitää saldo samana lopputuuri.

Mari siivosi kaupan ja museohuoneen, lähinnä nyt pölyjä pois. Kaupassa ensin inventaari ja sitten myytävät kauniisti esille. On meillä upeita kortteja myynnissä! Osaa korteista saa kaupanpäälle Märket-kirjan ja Majakkatarinoita- dvd:n kanssa. Tulkaa ihmiset ostoksille!

Merivartiosto kävi moikkaamassa tuuttauksilla, eivät he maihin ehtineet vaikka aivan rantaan ajoivatkin, äikkistä, eivätpä tienneet että meillä olisi ollut vielä kakkua jäljellä 😋
Tuuli on edelleen koillisesta, samaa kuin eilen noin 6 m/s, aurinko on paistanut eikä ennustettuja pilviäkään ilmestynyt meidän taivaalle, katsotaan nyt miten huomenna käypi.

KESKIVIIKKOKivimiehistä tulikin tänään puumiehiä, näiden pitää näköjään joka päivä saada siirtää jotakin, nyt oli vuorossa terassilla kuivuneet klapit. Vielä kerran halkaistiin ja sitten suojaan katon alle. Ylläri ylläri, löysimme samalla kauan kadoksissa olleen merinäköalan!Mari palasi uusien ohjeiden kanssa kauppaan, ja päivän siirtoteeman mukaisesti siirsi tavaroita uusiin paikkoihin, nyt eivät ole enää vitriinien tiellä, yms. Samalla tuli pestyä kaikki kakkosen lattiat, portaikko ylhäältä alas ja muuten vain huviteltua rätin ja kuuman veden kanssa. Radioamatöörihuone on nyt kunnossa vieraita varten, tjaa, no niin kunnossa kuin näillä eväillä saa, mutta kelpaa se!

Ihan turhaan Märketiä sanotaan harmaaksi kiviluodoksi, keltainen täällä on lähes pääväri 😋

Laitettiin nyt kyltti valmiiksi, mutta lähinnä näillä tiiroilla on vasta kosiomenot käynnissä, kovaäänisiä ne ovat kyllä, mutta eivät lainkaan niin hyökkääviä kuin sitten todella pesiessään.

TORSTAI

Liekö sitten eilinen upea auringonlasku ollut enteellinen vai mitä, mutta yöllä tuuli voimistui melko kovaksi, ja tänään ollaankin saatu keksiä enimmäkseen sisähommia, no ei pelkoa, hyvin ollaan työllistytty.Näillä tuulilla saadaan jo vähän pärskeitäkin, ja ainakin saatiin uima-altaaseen vesi vaihdettua vähällä vaivalla 😋

Ihan sama vaikka olisi tuullut kuinka, herrat olivat päättäneet korjata ikkunan, ja ikkuna korjattiin.

Tämä se on kestänyt yli sadan vuoden tuulet ja myrskyt, ei se nytkään ole pikkupuhurista moksiskaan. Lippu piti laskea salosta ja tiskivesi kantaa todella kaukaa, mutta sehän ei majakkaa hetkauta, se on nähnyt niin paljon pahempaa olemassaolonsa aikana ettei mitään rajaa.

PERJANTAI

Perjantaiaamu pohjoistaivas, vielä tuulee mutta ei mitään eiliseen verrattuna, tänään olisi jopa poijuvaihto onnistunut. Nyt illalla ei tuule enää kuin hätinä 6 m/s, ja heti tuntuu lämpötilassa, hyvin tarkeni tiskata vielä illalla, vaikka päivällä tuulessa tuntui kuin olisi ollut pakkasasteita.

Pasi rasvasi kellotaljan ja Mari oppi ihan uuden sanan sekä vaijerin että kettingin eron 😋

Kyllä täältä sentään salaativärkit löytyy, vaikka muuten tuota vihreää hiukan niukanlaisesti kasvaakin, parissa paikassa kasvaa myös vankkaa ruohosipulia.

Pasi vaihtoi toisen sadevesitynnyrin kannelliseen, nyt pystyy molemmat pesemään hyvin. Sadevesi on meille tärkeää esim. löylyvedeksi. Tällä viikolla ei ole juuri satanut, mutta vielä sadevettä riittää.

Nautimme kovasti auringosta, kaikki hommat sujuu sen kanssa niin kivasti, lämpötilasta viis. Itseasiassa nämä herrat lähinnä valittaa, kun on yli 10 astetta lämmintä 😋

Marilla ollut tiivis siivous - ja keittiöpäivä, mutta pitihän sitä lounaan jälkeen vähän ehtiä päätä tuulettamaan, kirjaimellisesti!

Ei näy pilvenhattaraakaan, mutta jospa huomenna näkyisi Matsin vene, ei tosin tuolla rannalla... Pasi on lähdössä vaihdossa kotiin, ja Mats tulee vieraiden kanssa, kyllä heitä varten nyt on leivottukin, joten toivotaan ettei tarvitse itse kaikkea syödä 😋

Ai niin, tuoreimmat lintu-uutiset vielä, eilen illalla meillä vieraili komea kyhmyjoutsen, tänään kolme valkoposkihanhea ja tiiroilla on ensimmäiset munat. Ettäs tiedätte.

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content