LAUANTAIVaihto viivästyi vähän, joten jälleen Pasi ja Keijo jatkoivat kivihommaa, nyt vedenottamon kohdalta.Uusi viikko, vanha vahti, mutta ihan omanlaisensa systeemit, nyt täällä vasta kummia kuuluu. 😊 Vaihto tapahtui illalla, Pasi pääsi iltalaivaan, mutta Mats jätti tänne veneellisen kummaa sakkia. 😋 Ei vaiskaan, ihanaa reipasta porukkaa, YLE kuvaa nyt täällä Egenland-ohjelmaa ja kirsikkana kakun päällä heidän mukanaan tuli Kee Eriksson, Märketin viimeinen majakanvartija. Kaikki kahdeksan yöpyvät meillä yhden yön, ja nyt onkin sitten tupa aikalailla täynnä.Matsia ei päästetty pois ennenkuin oli haastateltu, hyvinhän tuo näytti sujuvan, vaikka ensin tuntuikin vähän jännittävän. Tosi hauskaa on ollut seurata ammattilaisia työssään.Matsin veneessä taitaa olla joustavat laidat, kun siihen mahtui kaikki kahdeksan ja nämä tavarat plus paljon muuta. Kaiken lisäksi nämä ihanat ihmiset hakivat Hugosta meidän ruokatilauksen ja sekä toivat vielä Marille Pepsi Max- täydennyksen, jos mikä, niin se kruunasi päivän.Kee oli heti kuin kotonaan hänelle niin tutussa majakassa. Aivan mahtavaa on ollut jutella hänen kanssaan ja voi miten mahtavia tarinoita! Tunnemme itsemme niin etuoikeutetuiksi kun saamme viettää täällä nyt kaksi päivää hänen kanssaan. Meillä on kisa Keen kanssa, kumpi ennemmin selvittää tuon lautapasianssin, todennäköisesti Kee koska minä en kertakaikkiaan nyt ehdi edes yrittämään.Meidän sauna oli tänään kovassa käytössä, ensin vieraat lämmitti sen ja sitten saunoivat, olivat tyytyväisiä. Saunan lämmitys myös kuvattiin, ensi kesänä nähdään lopputulos.Kauniiseen auringonlaskuun päättyi tämäkin päivä, pikkuhiljaa tupa on hiljentynyt ja ihmiset valuneet nukkumaan. Hyvää yötä myös sinulle, ystävä.

SUNNUNTAIAamukuudelta alkoi tämä työpäivä, meidän Märket-uran erikoisin. Egenland-tiimin tytöt heräsi aika aikaisin, mutta miesväki nukkui pommiin, herättäjänä toiminut puhelin oli siirtynyt Ruotsin aikaan, niinkin täällä voi käydä, enkä muistanut tietenkään varoittaa 😋 Mutta saihan ne miehet puurolle kun kävin laulamassa Jaakko kultaa oven takana 😂 Keitin aamulla porukalle riisipuuroa, piti saada pohjaa Ahvenanmaan pannukakkuun 😋 Kyllä kaasuliedelläkin riisipuuro onnistuu, kattilan äärestä ei vain lähdetä yhtään mihinkään ja käsi ei saa väsyä sekoittamiseen.

Aika määrä oli akkuja yön latauksessa, generaattori pyöri 3,5 h. Nyt meidänkin akku onkin sitten taas täynnä, ja näillä keleillä varmaan täytenä pysyykin jonkin aikaa.Tässä odotellaan muistaakseni perunoiden kuorimista 😋 Eli yksi juttu, mitä he kuvasivat oli se, kun Mari ja Keijo kuorivat päivän aterioiden vihannekset terassilla juontajien kanssa, samalla haastateltiin. Enpä ole ennen pottuja kuorinut TV- tähtien kanssa, hyvin sujui.Tässä toinen näistä perunankuorijoista, anteeksi, Egenlandin juontajista 😋 Ihania tyyppejä kertakaikkiaan, kuten koko kuvaustiimi. Tiesivät mitä tekivät ja tahtoivat, mikäs sen helpompaa meille huushollerskoille.Toinen kuvaajista, Magnus, kuvaa sitten kahdessa maassa yhtä aikaa, toisille ei näköjään vähä riitäkään 😋 Onneksi kelit suosi, tuuli kyllä 10 m/s, mutta melkein etelästä, ja mikä tärkeintä, aurinko paistoi.Eva otti paljon valokuvia, potretteihin ja paljon muuhun, mistä minä en ymmärtänyt paljonkaan, mutta onneksi nämä rautaiset ammattilaiset ymmärtävät senkin edestä!Omien töidensä ohessa Eva ehti vielä auttamaan tiskeissäkin, ja niitähän riitti, eka tiski kuudelta aamulta, silloin tosin ei ollut hereillä kuin naapuriluodon hylje, tiirat ja Mari, ja viimeinen tiski jäi itseasiassa tiskaamatta kun tiskarit nukahti kuin lekalla päähän lyötynä, jäi päiväkirjankin kirjoittaminen aamuun samasta syystä.Keijo keskittyy säätietoihin ja Kee lautapasianssiin, missä meidän keskinäinen kisa päätyi loppujen lopuksi tasapeliin, kumpikaan ei saanut jäämään kahta vähempää 😋 Täytyy toivoa, että saadaan vielä tilaisuus uuteen matsiin. YLEläiset oli muuten haltioissaan Keen haastattelusta, hänellä riitti juttua ja huumoria. Kun Eva oli soittanut Keelle, hän oli reippaasti ilmoittanut, että sopii kyllä haastattelu ja hän tulee sitten mukaan ja on kanssa yötä. Tuossa alakerran huoneessa kuusi miestä sitten nukkui sulassa sovussa, tai niin ainakin oletan kun ihan hiljaiselta kuulosti.Sunnuntain ruuat olivat kovin kalavoittoisia, lohisoppaa ja Janssonin kiusausta, läksiäisjälkkäriksi Ahvenanmaan pannukakkua, jonka maun Mats totesi moitteettomaksi, mutta olisi pitänyt olla paljon paksumpi, eihän tämä pohjalainen kropsunpaistaja sellaista tajunnut, kun ekaa kertaa tätä teki, mutta nyt kyllä muistaa 😋 Kuvaaja Rasmus tässä omaa annostaan esittelee.Parasta poseerausta Egenlandin ohjaajalta, kiitos Jocke mienkiintoisesta keskiyön keskustelusta päiväkirjoista!Nopeasti meni aika, ja niinhän tuli sitten se hetki kun Matsin vene jälleen lastattiin ja karavaani lähti kulkemaan vetten yli kohti seuraavaa kuvauskohdetta. Mitäs tähän sanoisi, oli ilo tutustua jokaiseen teistä, Egenlandin ihanaiset, jos tuulet suo, tapaamme taas! KIITOS Kee, Hanna-Mari, Rasmus, Jocke, Nicke, Richard, Eva ja Magnus!! Kyllä meillä on nyt hiljaista 😂

MAANANTAI ja paluu arkeen 😊Viime yönä puolilta öin oli mittarissa tälläiset kummalliset lämpötilat, sen verran kummastutti, että piti mennä ulos mittaamaan irtomittarilla, eikä se ollut kuin 12 astetta... Outoa.

Kaksi ruotsalaispariskuntaa rantautui tutustumaan Märkettiin. Halusivat opastuksen ja banaanikakku kelpasi.Eilisen loput tiskit saatiin myös hoidettua, nyt ei tarvitse enää loppuviikolla tällä viisiin tiskaillakaan.Vähän pyykinpesua, ja siinähän se lepopäivä sitten menikin 😋 Kohta saunaan ja sitten nukkumaan, huomenna varsinkin jos tuuli vähänkään asettuu päästään maalaushommiin, yritetään ehtiä huomenna myös pienimään vähän lisää terassilla olevia puita että saataisiin terassi tyhjäksi öljyämiskuntoon.

TIISTAIJäi sitten jälleen päiväkirjan päivitys seuraavaan aamuun, tällä kertaa syystä ettei netti kertakaikkiaan pelittänyt illalla. Siinä ei auta itku eikä rukous, kun ei toimi niin ei. Tuulinen ja viileä päivä jälleen, mutta pystyipä tekemään hommia aamusta iltaan. Ja ihailtiin Märketin juuri ajautunutta kukkaloistoa, on täällä siis muutakin kuin voikukkia!Kimmon lähettämää työlistaa ollaan nyt koitettu urakalla purkaa, kahdestaan kun ollaan niin saa siinä urakoidakin 😋 Yksi pieni homma oli kierrätysastioiden pesu, samalla tuli pussitettua kaikki muu maihin roskiin menevä lajinsa mukaan paitsi kuivuneet maalit.

Keskiviikkona yritetään saada terassi öljyttyä, joten Keijo siirsi puita pois, pieni niitä samantien ennenkuin siirsi varastoon. Lintuja tulee tietysti tarkkailtua joka päivä. Kolme merikotkaa vieraili yhtenä päivänä, ei ole enää näkynyt.

Kompassi ja vähän muutakin maalattiin kesäkuntoon, mietin vain siinä maalatessa, että millainen homma senkin kallioon hakkaaminen on aikoinaan ollut... Tuo kompassin maalaaminen on ikäänkuin eräänlainen kunnianosoitus entisajan työnsankareille, eihän se ilman maalia näkyisi siitä juurikaan.Myös turvarajat maalattiin. Ja kuten joskus käy, tuli sitten maalattua sellaistakin mitä ei olisi pitänyt. Ensin harmitti ja sitten ketutti, sillä tarmolla sitten teräsharjan ja kuuman veden kanssa vaaran kimppuun, suunnilleen entiseen kuntoon se sitten tuli.Roskien poltto on jotenkin vain niin hauskaa hommaa, varsinkin kun palaessa ei  juuri ihmeempää savua synny, siitä tietää ettei mukaan vahingossakaan eksynyt sellaista mitä ei polttaa pitäisi, ainakaan näissä oloissa.

KESKIVIIKKOTänään on tyrskynnyt vähän joka ranta, ei olisi onnistunut vaihto eikä turistien maihinnousu tänään. Riskilöitä lepäili aamulla tuossa rantakalliolla, ei kai tuonne pärskeisiin tee nyt kenenkään mieli. Pohjoistuuli 10 m/s ja lämpöä  +7 astetta, siinä tämän päivän luvut.Työlistaa ollaan koitettu järjestyksessä pienentää, Keijo inventoi tänään maalit ja laastisäkit. Aika homma tuossakin kun kaikki purkit pitää avata ja arvioida kunto. Melko monta noita sitten poisvietävien kasaan kertyikin.Keittiössä jatkui siivoushommat, nyt ruokatavaralaatikoiden kanssa.Jos aamulla riskilät etsi vähän suojaa kalliolta, niin illalla yksinäinen kyhmyjoutsen kyyrötteli eteläpäässä. Ei vain taida kuvassa erottua, kun ei padin kanssa viitsi lähelle edes yrittää 😋 

TORSTAIKaunis aurinkoinen aamu, ja vihdoinkin vähän vähemmän tuulta, Eipä se nyt tosin ole kovin paljon töitä estänyt tähänkään asti, mutta onhan tämä mukavaa vaihtelua. Vihdoinkin on terassi vapaa puista, jokainen halko on nyt pienitty ja siirretty joko saunan terassille varastoon tai majakkaan. Ei tarvitse seuraavan vuoron aloittaa hommia puunkannolla 😋Mari jatkoi toissapäivänä aloittamaansa kaiteen ruosteenpoisto/paikkomaalausta. Pisin kaide on nyt hoidettu niiltä osin, mihin sillalta päin näkee. Alhaalta kun katsoo, näkee vielä joitakin ruostekohtia, mutta kun yksi ihminen ei voi olla kahdessa paikassa, niin jatko jää nyt hieman useampihenkiselle miehistölle.Meripelastuksen Svante G jäi toviksi kellumaan poijulle, varmaankin kahvittelivat, siirtyivät sitten länsipuolelle sukeltelemaan. Näyttäydyttiin sen verran rannassa, että tiesivät että täällä ollaan paikalla, mutta eipä heillä meille ollut mitään asiaa tällä kertaa.Tiira on kaunis lintu, mutta on niillä ruma ääni! Älykkyyttäänkin tulee välillä vähän epäiltyä, mitä järkeä on edes yrittää pesiä noin tavattoman matalalla?Toiseksi viimeinen ilta tällä erää tällä kauniilla luodolla, kauniilla majakalla... Tulkaa ihmiset talkoisiin, tämä se on vasta elämysmatkailua parhaimmillaan, kiinnostavaa työtä, terveellistä ruokaa, upea luonto, henkeäsalpaavat maisemat, kaikki samassa paketissa!

PERJANTAIKahden viikon pestin viimeinen kokonainen työpäivä valkeni kauniina, kauniina mutta tuulisena. Tuulta yli 10 metriä, mutta sentään etelästä, ei haitanne huomista vaihtoa, sujunee normisti pohjoissatamasta.Tänään tehty sitten viimeisiä hommia, mm. saunan ikkunoiden pesu. Olisi saanut kyllä tulla tehtyä vähän aikaisemmin, näkyyhän tuo upea maisema noiden läpi nyt niin valtavan paljon paremmin.Liesituulettimen pesun jätin tarkoituksella ihan viimeiseksi, se rasvoittuu nimittäin uudestaan suunnilleen samalla hetkellä kuin jotain aikookin paistaa, ja toisekseen, ei ihan lempityöasento tuo pankolla varvistelu.Kivat viikot takana, mutta kyllä mielellään jo huomenna kotiinkin päin lähtee. Viestikapula hommien suhteen jätetään seuraavalle miehistölle. Meidän Märket- kirjassa tuskin vielä kansia suljetaan, nyt siihen tulee vain välillä toiset kirjoittajat, lempeitä tuulia teille kaikille, ystävät.

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content