Laiva on lastattu!

 

 

 

 

Vihdoinkin Märket-viikko! Pitkän talven jälkeen lähtö majakalle kutkutti mukavasti ja mieli oli odotuksen tunnetta täynnä. Toukokuinen sää lupasi meille parastaan: aurinko paistoi jo varhain täydeltä terältä ja vesi Käringsundissa oli peilityyni. Venettä lastatessa tuli taas ihmeteltyä, kuinka paljon ruokaa viikolla tarvitaan. Meri-ilma ja majakan askareet vaativat veronsa, niinpä pakkasimme Matsin veneeseen matkatavaroidemme lisäksi kahdeksan laatikollista ruokaa! Eiköhän nilä pärjäillä tuleva viikko. 

Venevajojen kuvajaiset vedessä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuoronvaihtokin sujui harvinaisen sutjkkaasti säästä johtuen. Lähes olemattomasta merenkäynnistä johtuen Mats pystyi rantautumaan pohjoissatamaan, Edellisen viikon porukka oli tehnyt keittiöön valmiiksi aamiaisen sandwicheineen kaikkineen, joten tavaroiden roudaamisen jälkeen oli mukava istua valmiiseen pöytään. 

Mats, luotettava venekuskimme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllätykseksemme saimme melkein heti vieraita: ruotsalainen sukellusseurue rantautui luodolle puolenpäivän maissa. Veneessä oli vajaat kymmenen sukelluksen harrastajaa, ja Bjarne esitteli heille ympäristöä. Kahville vieraat eivät jääneet vaan siirtyivät luodon lännen puolisille vesille sukeltelemaan. 

Sukellusporukka saapuu.

 

 

 

 

 

 

Toki meille työlistakin oli jätetty. Tulopäivänä otimme kuitenkin rauhallisesti ja miltei helteisen päivän tärkein ohjemanumero oli asettautuminen saarelle: kiertelimme kivillä ja kallioilla, makasimme auringossa, Minna kävi uimassakin. Varsinaiset talkoohommat päätimme alkoittaa huomenna, mutta Riikka ja Bjarne aloittivat kuitenkin ankaran suunnittelutyön (ks. kuva). 

Keskittynyttä suunnttelua.

 

 

 

 

 

 

 

Illan tullen lämmitettiin tulosauna ja grillattiin makkarat. Melko pian sen jälkeen Nukku-Matti alkoi kuitenkin jo kutsua, paitsi Bjarnea, joka jäi terassille seuraamaan jalkapallon Champions Liigan loppuottelua. 

Kumpi voittaa, Real Madrid vai Liverpool?

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai 27.5.2018

Sunnuntaiaamu valkeni lauantaita viileämpänä. Myös tuuli nousi ja pohjoisrantaan vyöryi komeita pärskeitä. 

 

Sunnuntaina nousi tuuli.

 

 

 

 

 

Aamiaisella kävimme läpi viikon työlistaa, mutta kaipasimme niihin vähän lisäohjeita. Bjarne kävi kuitenkin käytävän kaiteiden kimppuun ja ahkeroi niden parissa. 

 

 

 

 

 

 

 

Minna tarjosi sunnuntailounaaksi superherkullista kalakeittoa sekä kanakeittoa kala-allergiselle. Iltapäivällä nautimme vielä köyhillä ritareilla joten illalliselle ei ollut enää tarvetta. Ainakin saamme syödä täällä paremmin kuin hyvin! Iltapuhteet meni kivasti majakka-aiheista muistipeliä pelaten, ja Champions Liigan päätyttyä Bjarne pääsi keskittymään tennikseen ja Ranskan avoimiin. Päivä kääntyi iltaa kohti ja talkooporukka kömpi ajoissa unten maille. Märket vaikenee huomiseen! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai 28.5.2018

Maanantai ja työpäivä! Viikon tehtävälista oli lyhyt ja ytimekäs: maalaus- ja muita puunkäsittelyhommia sekä muutama muu askare. Ihan jokaiseen meille kirjattuun tehtävään ei majakalta löytynytkään tarvikkeita, ja koska rautakauppaan on täältä hieman matkaa, päätimme tyytyä tekemään sen minkä pystymme niillä aineilla ja tarvikkeilla, joita varastossa oli valmiina. 

Lilla Märketin punaiset posket saivat pirteän kesäehostuksen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilla Märketin punaiset raidat saivat uutta hehkua. Valkoiset osiot jäivät toistaiseksi käsittelemättä, mutta täytyyhän muillekin talkooporukoile jättää askarreltavaa! 

Riittääkö se vai tarvitaanko lisää pituutta?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiskivesipadan hormien uusinta vaatii paljon suunnittelua. Riikka mittailee katseellaan, ovatko uudet palat riittäviä vai tarvitaanko niitäkin lisää. Ja kyllähän niitä tarvittiin! 

Terassikalusteetkin tarvitsevat suojakertoimia.

 

 

 

 

 

Terassin kalusteet saivat uuden öljypinnan. 

Tulossa ja menossa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iltapäivällä pidimme siestaa. Merelle katsomisessa on aina jotain rauhoittavaa, ja täällä on erityisen hohdokasta seurata suurten rahtilaivojen hidasta etenemistä Pohjanlahdelle vievällä väylällä. Mistä ne tulevat ja minne ne menevät - sitä tulee pohdittua joka kerta noita uhkeita merten kulkijoita seuratessa.

Työpäivän jälkeen lämmitimme saunan ja poltimme tulta myös tuvan pystyuunissa. Suomalaisen sielu ja ruumis nauttivat saunanjälkeisestä hyvänolontunteesta ja liekkien leikistä tulipesässä. Elämässä on hetkiä, jolloin kaikki on kohdallaan.

 

Tiistai 29.5.2018

Poikkeuksellisen lämmin toukokuu hemmottelee meitä, kuten kaikkia muitakin suomalaisia tänä keväänä. Märketillä kuumin porotus tosin taittuu jatkuvan merituulen takia, mutta suojaisissa paikoissa saamme silti nauttia täysillä tästä erikoisesta keväästä. Tiistaiaamu valkeni yhtä aurinkoisena kuin sitä edeltävätkin päivät.

Hiljaiselo majakalla jatkui. Teimme erilaisia kunnossapitotehtäviä, mutta päivän teemaksi muodostui kuitenkin yllätysvieraat sekä herkuttelu. Ensimmäinen vieras, ruotsalainen Mikael, pääsi yllättämään meidät jo varhain aamupäivällä. Hän oli kenenkään huomaamatta rantautunut kajakillaan luodon lounaisnurkkaan. Mikael kävi kuitenkin vain hieman levähtämässä ja jatkoi pian matkaansa kohti Eckerötä. Hetken päästä pihaan tupsahti seuraava vieras, ahvenanmaalainen Martin, joka oli tulossa Sälskäriltä ja päätti poiketa Märketillä koska tämä majakka oli jo vuosia ollut hänen "bucket list" -kohteena. Hän työskentelee ruotsalaisella Birka-varustamolla ja kertoi työpaikkansa järjestämistä jokavuotisista majakkakierroksista. 

Martin Ahvenanmaan Finströmistä vieraili majakalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majakalla vieraille tarjotaan aina kahvit, mutta tämänkertaiset kävijämme halusivat jatkaa matkaansa. Ja senhän ymmärtää tällaisella säällä!

Mutta töitäkin täällä tehdään, ja mikäs niitä tehdessä näissä maisemissa. Venevajan ns. "Strömsö-ovi" sai uuden, pinnan pellavaöljyllä ja terassikalusteiden öljyäminen vietiin päätökseen. Myös kaiteiden maalaaminen jatkui. 

 

 

 

 

 

 

 

Armeija marssii vatsallaan ja merituulten tuivertama majakan väkikin tarvitsee kunnon evästä. Ja tänään sitä totisesti oli tarjolla! Minna hyödynsi auringonpaisteen kuorimalla perunamuusiin tarvitsemansa perunat terassin lämmössä. Lounaaksi saimme herkutella Minnan taatusti kotitekoisella muusilla sekä possunfileillä herkkusieni-kermakastikkeessa. Mutta Bjarne teki varsinaisen yllätyksen päivälliseksi valmistamalla suussasulavaa parsarisottoa. 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Illansuussa sytytimme taas tulet tuvan pystyuuniin luomaan tunnelmaa. Tiistai on näillä talkooviikoilla usein se päivä jolloin ajantaju alkaa kadota, ja jäljelläolevia päiviä täytyy laskea lähes sormin. Meidän vuoromme on nyt jo puolivälissä, mutta ei anneta sen häiritä. Huomenna on taas uusi aamu. 

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 30.5.2018

Hieno päivä taas tänään.Töitä tehtiin, mutta siestallekin ehdittiin.

Terassikalusteiden käsittely saatiin päätökseen, samaten siltakäytävän kaiteiden maalaus. Lilla Märket sai uuden kyltin ovensa yläpuolelle ja saunan lauteet käsiteltiin saunasuojalla. 

 

 

Tässä työympäristössä ei ole valittamista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Lilla Märket uudessa kesäasussaan ja uudelleen kyltitettynä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruokavastaavamme Minna hemmotteli meitä taas ylenpalttisesti: lounaaksi meille oli tarjolla jättimäinen vuoka ihanaa lasagnea ja jälkiruoaksi raparperipiirakkaa. Niistä riitti vielä iltapalallekin. 

Mjam! Maistuis varmaan sullekki?

 

 

 

 

 

 

Hieno sää jatkuu Forecan mukaan koko tämän viikon. Kaikki ennusteet viikonlopun epävakaisuudesta on tänään peruttu ja säät jatkuvat samanlaisina kuin tähänkin asti, ellei jopa vielä parempina. Siitä kiittävät varmasti yhtä lailla kaikki koulunsa päättävät kuten myös majakan väki! 

Varjojen leikkiä kallioilla.

 

 

 

 

 

Torstai 31.5.2018

Toukokuun viimeistä viedään, ja huomenna on sitten virallinen kesä. Täällä on eletty jo täysissä kesätunnelmissa: Riikka ja Minna siirsivät petinsä ulkoterassille jossa on suloista nukkua, katsella lähes täyttä kuuta ja seurailla hitaasti ohi lipuvia rahtilaivoja. 

Viiden tähden näköala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iltapäivällä yllätyimme iloisesti, kun viime viikonloppuna täällä Märketillä poikennut tukholmalainen Mikael hihkaisi tervehdyksen meille ylhäältä siltakäytävältä. Emme lainkaan huomanneet hänen tuloaan, mutta siellä hän vain yhtäkkiä seisoi. Viikonloppuna hän meloi Ruotsista Ahvenanmaalle poiketen matkan varrella täällä Märketillä, ja tänään hän teki matkaa toisinpäin kotia kohti. Mikael tunnusti olevansa samanlainen majakoiden ihailija kuin jokainen meistä täällä. Juttelimme jonkin aikaa, mutta pian hän jatkoi matkaansa kohti Understenin majakkaa jossa hän suunnitteli viettävänsä seuraavan yön ennen kotimatkaa Tukholmaan. 

Mikael lähdössä kohti Understeniä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illemmalla rannoilla oli taas liikettä, kun Eckerön suunnasta meitä lähestyi punaoranssi luotsiveneen näköinen alus. Se kierteli jonkin aikaa ympäriinsä kunnes rantautui, ja kalliolle purkautui neljä oranssihaalarista miestä: meripelastusseuran jäseniä Eckeröstä. Bjarne esitteli heille luotoa ja majakkaa, ja lopulta joimme terasslla korppukahvit. Räystäiden alla pesivät pääskyset säikähtivät oranssinväristä vieraspaljoutta, tekivät hätääntyneitä syöksyjä ja päästivät kimeitä varoitushuutoja, mutta kaipa he lopulta havaitsivat että vierailu tehtiin täysin rauhanomaisissa aikeissa. 

 

Tiirat hämmästelevät rantautuvia meripelastajia.

 

 

 

 

  

Eckerön meripelastajat kertoivat, että jo 15 minuutissa hätäpuhelusta miehistön on oltava veneessä säällä kuin säällä, vuorokaudenajasta riippumatta.

 

 

 

 

 

Tämä oli myös se päivä, kun sulkasääsket tulivat. Kesäaikaan majakan etelänpuoleinen seinä ja etenkin lyhtytorni saattaa olla aivan mustanaan pienistä sulkasääskistä, mutta tänä keväänä niitä ei vielä ollut näkynyt - paitsi tänään, jolloin ensimmäiset tiedustelujoukot saapuivat etelästä. Lehdistä saamme lukea lähes viikoittain jonkin hyönteissuvun sukupuutosta, mutta sulkasääskien suhteen ei vielä tarvitse stressata. Niitä täällä tulee riittämään, ainakin vielä tämän kesän ajan! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perjantai 1.6.2018

Se on sitten kesä. Ihan virallisestikin! Ja tottavie, kyllä se siltä näyttikin vielä pitkälle iltapäivän puolelle. Oli tämänkertaisen visiittimme viimeinen päivä, joten tunnit kuluivat viimeisissä fiilistelyissä kallioilla sekä majakkaviikon lopputöissä, siivomisessa, pakkaamisessa, roskien lajittelussa jne. 

Auringon kimmellystä aalloilla.

 

 

 

 

 

Jääkappi piti saada niin tyjäksi kuin mahdollista, joten söimme tänään kerta kaikkiaan juhlavasti. Bjarne taikoi suussasulavat alkupalat näkkileivästä, sillistä, lohipastramista, keitetystä kananmunasta ja tillistä. Minna paistoi pääruoaksi mehevät kanafileet aurajuuston kera, lisukkeena oli viikon varrella syömättä jääneet vihannekset uunissa kypsennettyinä. Yksi jos toinenkin jupisi jotain huomenna alkavasta laihdutuskuurista poistussaan ruokapöydästä taas kerran masu pullollaan. 

 

Bjarnen alkupalat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Viimeinen ehtoollinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viimeisenä päivänä sitä tekee mieli vielä kerran kiertää rakkaaksi tulleet kolkat. Istahtaa hetki auringossa, antaa katseen vaeltaa kallioilla, seurata tiirojen lentoa, kuunnella meren kohinaa. 

Ruoholaukka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sään haltija taisi olla sitä mieltä, että meitä on hellitty liian hyvillä säillä. Illansuussa läntiselle taivaalle kerääntyi harmaita pilviä, ja kohta näkyi jossakin Ruotsin rannikolla salamoiden välähtelyä. Hipsimme vuorollamme saunaan lämpimässä kesäsateessa, saunan jälkeen pidimme vielä tulta tuvan pystyuunissa ja paistoimme makkarat. Nukkumaan meniin varhain, silä Mats saapuisi meitä noutamaan jo aikaisin huomisaamuna. Kiitos Märketille tästä upeasta viikosta! 

Ukkosta Ruotsin rannikolla.

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content