Ensimmäinen kirja Porkkalan merellisestä historiasta juhlistamaan majakoiden merkkipäiviä

Suomen Majakkaseura julkaisee 14. elokuuta lajissaan ensimmäisen kirjan Kirkkonummen Porkkalan merellisestä historiasta. Kirja Majakoiden ja luotsien Porkkala ulottuu 1200-luvulta nykypäivään. Painopiste on majakoiden ja luotsauksen kultakaudella eli suunnilleen ajassa jolloin Rönnskärin majakka toimi eli 1800-luvun alusta 1920-luvulle.

Kirjan keskeistä antia ovat tarkat selvitykset Suomen vanhimman säilyneen majakkarakennelman, Rönnskärin majakan vaiherikkaasta historiasta sekä Kallbådan majakan vaiheista niiden sadan vuoden aikana, jotka 1920 valmistunut majakka on ollut olemassa.

1800-luvulla majakat ja luotsaus toimivat tiiviissä symbioosissa. Sen takia Porkkalan majakkahistoriaa ei voisi kertoa kertomatta alueen luotseista. Porkkalassa on ollut 300 vuoden aikana neljä eri luotsien toimipistettä. Niistä keskeisin sijaitsi Rönnskärin majakka- ja luotsisaarella vuosina 1874-1978.

Majakoiden ja luotsien Porkkala kertoo laajasti majakanvartija- ja luotsiperheiden arjesta ja elämästä luonnon armoilla ja vuorovaikutuksessa sen kanssa. Se kertoo myös aiempaa tarkemmin viidestä sodasta ja yhdestä miehityksestä, jotka Porkkalaa ovat koetelleet 300 vuoden aikana. Myös alueen dramaattisimmat haaksirikot on selostettu perusteellisesti.

Kirja osoittaa myös sen, kuinka suora jatke Kallbådan majakka on Rönnskärin majakalle ja kuinka Kallbådan majakka oli elintärkeä Helsingin talviliikenteelle. Kirjassa eletään luotsien ja majakanvartijoiden kanssa läpi sota ajat nykyaikaan saakka.

Kirjan keskeistä antia:
- Tarkka selvitys Rönnskärin ja Kallbådan majakoiden rakentamisesta ja kehityksestä
- Porkkalan luotsauksen historia
- Lisäksi luvut eri sota-ajoista Porkkalassa, laajimmin käsitelty Krimin sotaa ja toista maailmansotaa Porkkalan suurilla saarilla, unohtamatta Suomen sotaa 1808-09 ja vuoden 1789 meritaisteluita.
- Porkkalan väylien kehitys, vuokra-ajan merellinen historia, lintuaseman historia, Porkkalan suurten saarten historia
- Luku Porkkalan nykyajasta
- Erillinen luku ja luettelo Porkkalan hylyistä ja haaksirikoista (yli 50 haaksirikkoa, kirjoittajana Ari Kapanen)
- Luettelot Porkkalan majakanvartijoista ja luotseista erityisesti vuosina 1800-1939

Kirjassa on erittäin runsas kuvitus (n. 260 kuvaa, karttaa ja piirrosta) ja 304 sivua. Kirja julkaistaan erikseen suomeksi ja ruotsiksi.

Kirjan kokosi kymmenen Suomen Majakkaseuran aktiivin ryhmä, toimittajana Pekka Väisänen. Kirjassa on käytetty runsaasti arkistojen alkuperäislähteitä, osin ennen julkaisemattomia.

”Suomen Majakkaseura jatkaa tällä teoksella ansiokkasta työtään Suomen majakoihin liittyvän tiedon kokoajana ja julkaisijana. Näiden kansien välistä löytyy monipuolinen tietopaketti Porkkalan majakoista ja niitä ympäröivän saariston kohtaloista yli 200 vuoden ajalta. Eri aikakausilta olevat kartat ja valokuvat sekä taiteilijoiden ikuistamat maisemat tekevät teoksesta erityisen nautittavan.” (Kulttuurijohtaja Maaret Eloranta, Kirkkonummen kunta)

”Kallbådan majakan 100-vuotissyntymäpäivän ja Rönnskärin majakan 220-vuotispäivän kunniaksi Suomen majakkaseura on julkaissut jatkoa korkeatasoisten ja kiitettyjen majakkakirjojensa sarjaan. ”Majakoiden ja luotsien Porkkala” on maamme ensimmäinen kokonaisesitys Porkkalan majakoista tutustuttaen lukijan majakoiden kiehtovaan historiaan luotsiyhteisön elämää unohtamatta. Porkkalan majakoiden loistavan menneisyyden rinnalla tekijät pohtivat myös käytöstä poistettujen majakoiden tulevaisuutta. Teoksessa on runsaasti kuvia ja piirroksia, joista osa julkaistaan ensimmäistä kertaa. ”Majakoiden ja luotsien Porkkala” on antoisa lukukokemus kaikille majakoista ja merenkulun historiasta kiinnostuneille.” (Erikoistutkija Hannu Matikka, Museovirasto)

Majakoiden ja luotsien Porkkala on Suomen Majakkaseuran kustantama. Sitä saa vain seuran tapahtumista ja tilaamalla postitse osoitteesta: julkaisut@majakkaseura.fi

Lisätietoja:
Pekka Väisänen, kirjan toimittaja, Suomen Majakkaseura p. 0445566707