Sijainti: Lemlandin kunta, Ahvenanmaa. 59° 50,5′ N 19° 55,0′ E.

Rakennusvuosi 1920

 

Lågskärin majakka kartalla

Ahvenanmaan majakat

Majakkaseuran retki Lågskäriin 20.-21.5.2017

 

Korkeus 33 m. Sirosti kaartuva tiili-harmaakivitorni, joka on katkaistun pyramidin muotoinen. Majakkasaaren muut vanhat rakennukset ovat lintuharrastajien käytössä.

 

 

Lågskärin matala kalliosaari sijaitsee 15 meripeninkulmaa Maarianhaminasta etelään. Tärkeänä maamerkkinä se oli merenkävijöille jo keskiajalla, jolloin majakan paikalla oli kivinen kummeli. Vihdoin vuonna 1794 Lågskäriin rakennettiin puinen 23 metriä korkea tunnusmajakka, joka kuitenkin tuhoutui 1808-1809 sodassa.

Vuonna 1814 maamerkki pystytettiin taas uudelleen – ja Ruotsin meriviranomaisten pyynnöstä se muutettiin valomajakaksi rakentamaslla vanhan puupookin päälle lyhtykoju.

Valomajakka osoittautui pettymykseksi – se vuoti kuin seula ja huonolla kelillä sen valokin oli altis sammumaan. Vuonna 1856 päätettiin vihdoin rakentaa kivimajakka vanhan puutornin viereen.

 

Tiesitkö, että

  • Lågskärin saari on muuttolintujen reitin varrella
  • Saaren majakkavartija osoittautui lintujen ylimmäksi ystäväksi ja majakan henkilökunta muurasikin tornin kivijalkaan pieniä suojakarsinoita hautoville haahkaemoille kivijalan
  • Ensimmäisen maailmansodan aikana Lågskärin majakkarakennus räjäytettiin käyttökelvottomaksi
  • Vuonna 1918 merenkulkuhallitus otti Lågskärin kiireisimpien uusimiskohteiden joukkoon, ja nykyinen majakka valmistui pikaisesti

Kuljetukset: Matka Maarianhaminasta kestää n. 30 min nopealla avoveneellä. Matkan varrella ohitetaan myös Nyhamnin luotsiasema.

 

 

 

 

 

 

Ahvenanmaan majakat

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content