(Read English version here)

Viikolla 30 Märketillä vierailee viisi radioamatööriä eli hamssia. Radioamatööri on siis radio- ja sähköteknisistä asioista kiinnostunut harrastaja, jolla on viranomaisen myöntämä pätevyystodistus.

Mukana on myös kolme nuorta radioamatööria, joille tarjoutui tilaisuus Suomen Radioamatööriliiton ja Suomen Majakkaseuran yhteistyöprojektina päästä kokemaan erityisen radioamatööriaseman suomia mahdollisuuksia yhteydenpitoon sekä kehittämään taitojaan asiantuntevassa opastuksessa.

Radioamatöörit pitävät siis keskenään yhteyksiä eli “kusoja” (sana tulee vanhasta sähkötyslyhenteestä QSO = radioyhteys) eri radioamatöörien käyttöön varatuilla taajuuksilla. Märketillä työskennellään pääasiassa HF-taajuusaluella (3-30 MHz), sekä VHF-taajuuksilla 50 MHz alueella jolloin radioaallot heijastuvat auringon aktivoimasta ionosfääristä 50-400 km korkeudelta mahdollisten näin pitkät yhteydet ympäri maapalloa. Myös korkeampia taajuusalueita radioamatööreillä on käytettävissä, mutta silloin yhteysetäisyydet ovat huomattavasti lyhyempiä. Yhteydenpito hoituu perinteistä sähkötystä ja puhelähetystä käyttämällä sekä nykyisin usein myös digitaalisia lähetteillä, jolloin operaattori käyttää yhteydenpidssa lähetinvastaanotinta tietokoneohjelmilla.

HF-taajuusalue on jaettu eri “bandeihin”(HF-taajuusalueen radioamatööritoimintaan varattuja kaistoja) joilla “workitaan”, eli työskennellään toisia radioamatööriasemia. Vuorokauden ajasta riippuen eri bandit ovat auki eri suunnille ja etäisyyksille maailmaa, joten yölläkin hyvien radiokelien vallitessa innokas harrastaja on päivystämässä taajuuksia.

Maailmassa on 340 eri radioamatöörimaata, kun taas valtioita on alle 200. Märketillä on radioamatöörien keskuudessa erityinen asema, koska sillä on oma maatunnus OJ0. Tämän erityisen statuksen lisäksi Märket on huomattavan haluttu kohde, sillä se on muiden harvinaisten -usein asumattomien radioamatöörimaiden tapaan työskenneltävissä vain niinä aikoina, kun radioamatöörit pystyttävät asemansa majakalle. Kesällä 2018 Märket oli maailman 168. halutuin radioamatöörimaa.

Märketin tämän viikon radioamatööritoiminnasta, eli viikon kestävästä peditiosta tiedotettiin etukäteen joten nuoret pääsivät heti lauantai-iltapäivästä aseman pystyksen jälkeen purkamaan kiivasta pile-upia, eli vastaamaan sadoille vuoroaan odottaville radioamatööreille. Vähimmillään radioamatööriyhteys sisältää molempien asemien kutsujen vaihdon sekä kuuluvuusraportin. Monesti menon ollessa rennompaa vaihdetaan myös tietoja antenni- ja radiovarustuksesta. Yhteydestä vaihdetaan usein QSL-kortti. (QSL = sanoman kuittaus). Viikon aikana ainutlaatuiselta majakkasaarelta pidetään tuhansia radioyhteyksiä eri puolille maailmaa.

 

Teksti ja kuvat: Jani Hintikka

 

Lue lisää radioamatöörien viikosta Märketin päiväkirjasta (viikko 30/2018) >>>

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content