• Perustettu 2003
  • Jäseniä vuoden 2015 alussa yli 1000 Suomessa ja ulkomailla
  • Yhteistyömppaneita mm. Merenkulkulaitos, Metsähallitus.
  • Kansainväliset yhteydet: konferenssit Pohjoismaiden ja Viron majakkaseurojen kanssa

Toimintamme kohteena ovat majakat ja merimerkit

Majakat ovat käyneet tarpeettomiksi merenkululle. Pahimmillaan näitä tarpeettomia majakoita on Suomessa sammutettu ja jätetty oman onnensa nojaan. Tälläkin hetkellä useat majakkavanhuksemme odottavat pelastajaansa.

Suomen Majakkaseuran tavoitteena on majakoiden ja niihin liittyvän kulttuuriperinnön suojeleminen. Niihin kuuluvat myös saariston ja sisävesistöjen arvokkaat pookit, kummelit ja loistot. Pyrimme tuomaan yleiseen tietoisuuteen uhattujen kohteiden tilanteen. Suojelutyötä teemme yhdessä julkisen hallinnon, museoviraston, eri alojen oppilaitosten, paikallisten yhdistysten ja sponsoriyritystemme kanssa.

Majakkaseuralla on omia konkreettisia kunnostusprojekteja majakkasaarilla Gustavsvärnissä vuodesta 2005 ja Märketin majakalla vuodesta 2007. Niiden ohella osallistumme paikallisten yhdistysten kunnostushankkeisiin, jollainen oli vanhimman suuren merimerkkimme Lyökin pookin pintarappauksen uusiminen Ulkosaariyhdistys ry:n sitkeän työn lopputuloksena.

Märketin majakkaa on kunnostettu kesäkaudesta 2007 alkaen. Kauden 2014 tavoite on uuden saunan valmistuminen

Majakkaseuran jäsenet

Jäsenemme tekevät monenlaista talkootyötä:

- rakennusten kunnostaminen ja ylläpito majakkasaarillamme Hangon Gustavsvärnissä ja Ahvenanmeren Märketillä
- Majakkasaaret - Fyröarna -panoraamakalenterin myyntiin osallistuminen. Kalenterista ja sen majakkakuvista on muodostunut arvostettu kestotuote. Kalenteria myy seuran jäsenistä organisoitu myyntiverkosto. Joka syksy kiertää Suomen kaupungeissa majakkaelokuvanäytös, jonka yhteydessä myydään kalenteria ja muita seuran tuotteita.
- yleisö- ja jäsentilaisuuksien järjestäminen
- jäsenmaksun maksaminen vuodesta toiseen

Jäsenemme ovat tottuneet saamaan "pikaviestejä", jossa paikkakunnan majakkaseuralaisia kutsutaan järjestämään tilaisuuksia tai osallistumaan tuotemyyntiimme. Pyrkimyksemme on myös pitää jäsenet ajan tasalla yhteisen työn tuloksista Majakkaseuran verkkosivuilla, talkoopäiväkirjoilla ja jäsentiedotteilla.

Majakkamatkailua

Kun arvostaa majakoita ja tekee työtä niiden säilymiseksi, haluaa myös päästä tutustumaan niihin ja muihin merimaisemamme vanhoihin väylämerkkeihin. Järjestämme kokemuksemme ja yhteistyökumppaniemme avulla jäsenille tutustumismatkoja vaikeapääsyisille majakoille kotimaassa. Teemme vuodessa ainakin yhden ulkomaan majakkaretken, joilla on nähty valtamerta ja kymmeniä majakoita Euroopan rannoilla. Retkistä voi lukea kotisivujemme Retket-sivustolta. Ja tietenkin pidämme yhteisiä juhlia ja tapaamisia vuoden mittaan.

Majakat ja ihmiset

Kiinnostus majakoihin syntyy monesta suunnasta: kiinnostuksesta arkkitehtuuriin, elämäntapaan, meren, luonnon ja ihmisen kohtaamiseen, erityiseen alueeseen suomalaisessa historiassa ja erityiseen elinpiiriin, jossa kasvaneita ja työskennelleitä on vielä tavattavissa ja jakamassa kokemuksiaan.

Majakkaharrastus on varsin sosiaalista toimintaa: tehdään talkootöitä ennalta tuntemattomien kumppanien kanssa kirjaimellisesti autiolla saarella, tai kuljetaan retkillä harvinaisissa kohteissa, joihin pääsy tapahtuu sään salliessa.

Majakkaseurassa viihtyvät ovat ihmisiä, jotka suhtautuvat avoimesti elämän arvaamattomuuteen ja osaavat ottaa siitä ne mahdollisuudet, joita ei voitu ennakoida. Sitoudumme kukin tavallamme siihen, että menneisyydestä säilytetään se mikä on vaikuttavaa ja kaunista, antamatta sen muuttua rujoksi raunioksi vailla tarinaansa ja lahjaansa.