24.6 Måndag

Klockan 14 avgick Panda från Östra hamnen i Hangö. Byte av talkoarbetare skedde undantagsvis först idag i och med att det firats midsommar. För flera av oss var det första gången man satte foten på Gustavsvärn varför stor del av dagen har gått åt till att bekanta sig med ön och byggnaderna.

25.6 Tisdag

Vi vaknade till en vindstilla morgon.


Dagens projekt har varit att putsa upp kring stigarna, ett arbete som säkert fortsätter kommande dagar. På ön finns två par vitkindade gäss och en unge så morgnarna börjar vi med att kratta rent alla stigar efter dem. Helena har påbörjat planering av en skoställning till tamburen vilken blir klar under vår vecka här på Gustu. Idag hade vi vårt första besök av tre släktforskare från Sverige.

26.6 Onsdag

Under natten regnade det en aning och vinden har vänt från väst till öst. Dagen har varit gråmulen med regnskurar lite från och till. Detta har ändå inte påverka talkoarbetarna desto mera. Helena har fortsatt med skoställningen som hon påbörjade igår och så småningom börjar den bli klar. Dennis och Aarno har i sin tur förlängt och målat serviceluckan till ute WC och om allt går som på Strömsö är arbetet färdigt i morgon.

Så som tidigare dagar har Mari skött om att vi alla får mat och så har hon även piffat upp i farstun.I dag fick vi lite annorlunda gäster. På eftermiddagen dök det upp fyra nya Vitkindade gäss utöver de två par och en unge som redan funnits här på ön. Vi får se hur länge de stannar här.

27.6 Torsdag

I natt vaknade vi till ett högt kackel utanför mistlurskötarens hus. När vi steg upp insåg vi att ungen till de vitkindade gås paret som rört sig här på Gustavsvärn inte längre syns till. Dock är det inte endast dåliga nyheter då vi fått besök av två nya vitkindade gäss och deras fyra ungar.

Skoställningen som påbörjades igår har Helena nu blivit klar med och precis som snickare förr i tiden så graverade hon sina initialer och tillverkningsår i skoställningen. Mari avslutade arbetet med att måla skoställningen. Nu har den hittat sin plats i den upp piffade farstun.

Under veckan som gått har vi med ett öga hållit koll på om vi skulle stöta på vresros. Eftersom det är en invasiv art skall den förstöras då man stöter på den. Idag hittade vi sedan de första vresrosorna.Efter att målfägen torkat under natten fortsatte arbetet med ute WC servicelucka då Aarno och Dennis förlängde luckan genom att skruva fast en tilläggs del. I samma väva passade de på att tömma ute WC.

Från igår har vinden tilltagit så mycket att livbojen vid bryggan blåste ner från sin ställning, vilket tydligen hänt förut då den var säkrad för att inte flyga i havet. Dennis och Aarno passade på att förbättra livbojens ställning så hoppeligen hålls den på plats i fortsättningen.

 

 

 

 


28.6 Fredag


Vi hade på förhand fått höra att fåglarna brukar vandra på taket och i morse väcktes vi sedan av små fotsteg på taket. I natt hörde vi igen kackel och vid det här laget har vi lärt oss vad det betyder och jo, idag har vi endast sett till tre av de vitkindade gås ungar.Dagens positiva överraskning kom när Aarno fick syn på en säl bland vågorna på sydvästra sidan om Gustavsvärn. Den kom upp till ytan flera gånger så flera av talkoarbetarna hann se den. Tyvärr hade vi ingen tilräckligt bra kamera till handa så det finns inga bilder på den.

Vi var inställda på att detta skulle bli den blåsigaste dagen på hela veckan. Morgonen var raka motsatsen vilket gjort att en del av oss till och med legat på klipporna och solat. Mot eftermiddagen blev vinden gradvis starkare och då Panda kom med de nya talkoarbetarna var vinden redan uppe i 13m/s. Eevakaisa och Päivi kom ut för veckoslutet och Mari åkte tillbaka till fastland.

29.6 Lördag

Till vår glädje vaknade vi till att det fans lika många gåsungar idag som igår, två gråa och en svart. Dennis har hela veckan inlett förmiddagen med att krattat stigarna rena efter gässen. I början av veckan fanns det fyra Vitkindade gäss och två ungar på. Nu är de redan åtta vuxna och tre ungar så vi har fått börja kratta stigarna både morgon och kväll.

Eftersom byggnadsvirket inte har levererats I tid har vi under veckan som gått hittat på egna saker vi kan göra. Aarno har idag byggt en vedkorg medan Dennis har har hjälpt till. Helena har I sin tur byggt en till skoställning som kommer i tamburen.

Eevakaisa och Päivi har sedan de kom ut igår tagit över köket och tillrädde idag en jätte god kokos-höna soppa och till middag bjöds det på grillspätt och nypotatis.

 

 

 

 

 

 

 

30.6 Söndag

Vår sista dag på Gustavsvärn startade med packning av våra saker och städning av mistlursskötarens hus.

På förmiddagen upptäckte vi att en grupp dykare kastat ankare strax norr om Gustavsvärns klippor. De berättade att de dyker efter kanonlavetter som ligger intill klipporna på åtta meters djup.

Under den gångna veckan har vi haft ett besök, följt med de vitkindade gässens liv, skött det löpande underhållet, utfört de förutbestämda uppgifterna så som byggt en skoställning och förbättrat ute WC:s servicelucka. Utöver detta har vi även förbättrat ställningen för livbojen vid bryggan, byggt en till skoställning och tillverkat en vedkorg till bastun. På fredagen åkte Mari hem medan Eevakaisa och Päivi kom ut för veckoslutet.

Upplevelserna under vår vecka här på Gustavsvärn har etsat sig in i våra minnen. Omgivningens skönhet och alla trevliga människor man lärt känna kommer att finnas i våra minnen för en lång tid framöver.

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content