17.7. Fredag

Det blev en tidig väckning i "Muminpappans" rum. Tobisgrisslorna ville ha frukost. Video här

Fågellivet på Märket har varit livat. Här häckar silvertärnor, tobisgrisslor, kärrsnäppor, större strandpipare, skärpiplärka, sädesärlor, ladusvalor och ett måspar. En ejderhona har ruvat på ägg men ruvningen misslyckades också i år. Mången fågelunge har blivit flygfärdig under denna vecka och silvertärnorna är inte längre lika beskyddande.

Vädret har varit vackert idag också men det blåser mera friskt, 10 m/s. Vi fick besök idag också. Våra gäster kom från Norge, Åland, Petalax, Jyväskylä och Kyrkslätt.
Efter att gästerna hade åkt blev det dags för första spabesöket för denna vecka.
Lunch intogs på den soliga takterassen.
Allting roligt har sitt slut, efter veckans talkojobb är det dags att ta itu med städningen. Städningen kryddades av läckage från Biolan toaletten i båtskjulet.
Efter städning och diskning var det dags för att avnjuta champange, rökta räkor med bastu.

16.7. Torsdag

Vilken underbar dag vi haft idag! Havet har varit nästan spegelblankt och det har varit varmt. Vi började dagen med havregrynsgröt. Frukosten är viktig på Märket, under fina dagar kan det dröja innan man får tid för lunch.

Det var nästan vindstilla så vi beslöt att fara på en sälsafari till den närmaste kobben. Färden till sälkolonin tar cirka 10 minuter med den lilla gummibåten. Nu gällde det att försöka smyga sig fram så inte sälarna får syn på en, i ett huj dyker de ner i vattnet när fara närmar sig. Det blev ingen närbild men nog många bilder på guppande sälhuvuden. Sälen Ville och måsen Mona från barnboken "Fyrar ohoj" fanns dock på plats.
Idag har vi haft 4 olika grupper på besök, vi har haft båtar ankrade i fyra olika "hamnar".

Först blev det introduktion till Turfning. På Märket finns 3 zoner och tre regioner och många poäng att samla. Turfarna corellian, C3PO, BB08 och Pluttisen besökte oss och till vår förtjusning fick vi en flaska Champange och choklad. Det är lycka! Nu har vi champange till sista kvällens bastutur (vår egen flaska korkade vi redan den första kvällen tillsammans med jordgubbar).
Nästa gäster var en ståtlig segelbåt anförd av 3 damer och en Spansk vattenhund. Namnet till trots så tycker inte hunden om vatten och simning.
Nästa grupp var 2 motorbåtar från nordväst. De firande en bemärkelsedag med Campange och rökta räkor och njöt av solen och den fina utsikten. Vi fick också rökta räkor av dem som gåva. Det ser ut att bli en hejdundrande fest på fredagen för detta talkogäng.
Sista gruppen på besök var dykare som hade dykt vid skeppet Belliver under dagen.
"Ångfartyget Belliver från England gick under natten mellan 9 och 10 september år 1911 under vid Norra Sankan i en orkanlik storm. Hela besättningen omkom. "  (Källa Andersson, J. 2015. Märket - Havsfyr och gränsland.)
Fartyget ligger på mellan 25 och 31 meters djup. Hon är ett av de bästa på senare tid funna vraken i den ålandska skärgården.
Våra gäster har idag simmat i Lagunen "Modermagen" och vår lilla "barnbassäng". Vi har alla haft en alldeles, alldeles underbar dag!
God natt från Märket!

15.7. Onsdag

En rallarros har hittat sin väg hit till Märket. Det är troligtvis första gången som en rallarros blommar här.
Första gästerna kom med "Sefyr-Fredrik" vid 10-tiden. Idag fick vi gäster från Joensuu, Tavastehus, Vanda, Åbo och Gustavs. Det var trevligt att få höra karelsk finsk dialekt. Några av gästerna hittade genast geocache gömman. En av gästerna sommarjobbar på ett lokalt mejeri på Åland. Vilket mejeri det är få ni lista ut själva.
En del av talkojobbarna är tokigare än andra. Här övas det på klättring med hjälp av rep. Rännorna på den tre- våningshöga fyren behöver rensas.
På eftermiddagen var det dags för ett mycket ärevördigt uppdrag. Det var dags att fylla på de målade markeringarna för riksgränsen mellan Finland och Sverige. Märket har en speciell historia, gränsen går som en rosett. Fyren står på finsk mark men två av de tre hamnarna på Märket finns i Sverige. En av gränsmarkeringarna gränsar till två kommuner och samtidigt två län i Sverige samt en kommun i Finland;  En del av den svenska sidan hör till Norrtälje kommun i Stockholms län och den andra till Östhammar kommun i Uppsala län. Den finska sidan av skäret hör till till Hammarlands kommun i Åland. Detta orsakar ibland en del adminstrativa knoppigheter.
Till vår förvåning hittade vi resterna av en förtvinad mink (?). Vi hoppas att den var död när den flöt iland. Vi vill inte ha en mink bland hermelinerna (läs fåglarna).
Kvällen avslutade med en skön bastutur. På samma gång som bastuvattnet är varmt kan man passa på att tvätta kläderna. Kläderna blir torra i ett nafs.


14.7. Tisdag

Vi började dagen med gröt vid 9-tiden. Sedan fortsatte vi med gårdagens projekt. Vad det är och hur det blir får ni veta i morgon.

En segelbåt syns i fjärran, den kommer närmare och vi får besök av 2 män och 2 pojkar. Jake hämtade dem med gummibåt från bojen till södra hamnen. Pojkarna fick i uppgift att hoppa jämnfota över gränsen mellan Sverige och Finland, det gick galant! Vi guidade dem runt på skäret och i fyren. Tänk att väggarna i magasinet är tjockare än pojkarnas armbredd. Det behövs tjocka väggar för att motstå vädrets makter. Det var riktigt trevligt att få besök och som krydda på besöket fick de också se en säl.Vi hann bara vinka farväl till segelbåten så syntes följande båt i horisonten. Det var riktigt fint främmande! 6 stiliga unga uniformsklädda män från sjöbevakningen kom på besök för att stifta bekantskap med fyren. Man blev nästan lite knäsvag. De var på en skolningstur  för kommande sjöbevakare, de kom från Kökar. Vi guidade dem runt i 2 omgångar och såg noga till att de inte i misstag beträdde svensk mark och skulle komma att hamna i en 2 veckors karantän.
Nu var vi så hungriga, gästerna gjorde att vi inte hann äta lunch. Det blev middag istället. Resten av dagen höll vi till inomhus för att det blåste och regnade lite.

13.7. Måndag

Morgonen började med Jakes rop: "Flickor kom! En säl syns på norra sidan av ön!" Och minsann, det var en säl som solbadade på klipporna. Vi försökte smyga oss fram, i lä av vinden, så att vi kunde komma nära men sälen märkte oss och dök ner i havet. Lite senare under dagen fick vi nytt besök av två sälar till på skäret.

Idag har vi underhållit gummibåten, vi tömde den på vatten, pumpade i mera luft samt fyllde på bränsle.
Sen var det dags för lunch. Idag blev det grönsaksbiffar gjord på resterna av en grönsakssoppa från i går. Veera kan! Vilken kock!Jake hade hittat ett stort fiskhuvud på sydsidan av magasinet. Vilken fisk är det? Vi vet inte vad det är. Om ni vet så vore vi jätteglad om ni kunde skicka svaret per e-post till  market.lighthouse @ majakkaseura.fi.
Vi hittade också tärnornas matmagasin! De har samlat ihop småfiskar åt sina ungar. Vi har också hittat flera döda fågelungar men också många pigga fågelungar. Livet går vidare.
Vi har idag försökt avlägsna de gamla bokstäverna som fanns bredvid lilla Märket. Vi slipade med vinkelslipmaskiner men vi är inte ännu nöjda med resultatet.
Mitt under kvällsdiskningen kom sjöbevakningen med båt nära bojen. De tog foto av fyren och fastän vi vinkande åt dem vinkade de inte tillbaka.
Nu tar vi kväll. Vi återkommer imorgon med mera rapporter.

12.7 Söndag

Det blåste igår så vi kunde åka över till Märket först på kvällen. Båtfärden över havet var en ren njutning. Att packa ur båten till en liten gummibåt var en upplevelse för en första årets talkoarbetare. Varför har man alltid så mycket packning med? Det ska ju bäras upp till fyren!

En video av färden till Märket.

Vid en liten rundtur på ön på kvällen såg jag en kvarglömd vante bland stenarna. Vid närmare titt visade det sig inte vara någon vante.På morgonen anlände de första gästerna med Sefyr vid 10-tiden.Gästerna fick en guidning på ön. De var mycket nöjda med besöket och vi fick som tack färska jordgubbar och färska ärter! Kanske vi firar första bastuturen med jordgubbar och champange ikväll?

Vid grannskäret syntes sälar så gästerna fick också en liten sälsafari på köpet på hemvägen. Vi hade också ett husdjur. Hon var lite blyg.

 

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content