17.7. 2021 Lördag

När 7 personer ska vistas en vecka på fyren behövs det mycket mat.


Äntigen var det vår talkovecka på Märkets fyr. Dagen började med lite stapatser, vår inköpslista

hade inte nått fram till affären så inga matvaror var förberedda för oss. Tack vare flexibel personal på Hugo och en tålmodig båtförare (Sefyr) kom vi iväg till Märket efter 45 minuter. Under tiden bekantade sig våra nya talkoarbetare (Ida, Saana och Celinn) med sjökartan.Våra först gäster anlände samtidigt som det var vaktombyte av talkopersonal. Det blev lite svettigt men det gick bra. Samtidigt väntade en annan segelbåt på sin tur. Ena bojen lossnade men tack och lov uppstod det inte några större skador. Detta är första gången som en boj har gått sönder. Det var en stor överraskning för oss! Som tur var våra gäster tålmodiga och väntade på sin tur att bli upphämtade med gummibåten.

Nina tar vatten från regntunnorna och för komma ihåg att binda fast skyddet för regntunnorna band hon fast snörena runt midjan.


Efterhand ökade vinden i styrka och vi insåg att nu kommer det inga mera gäster.Vi kunde nu ta itu med att introducera nya talkoarbetare i säkerhetsrutinerna på Märket, där ingår att skydda huvudet mot tärnorna.Äntligen blev det tid att göra mat och avnjuta maten i gott sällskap.

 

Söndag 18.7

Efter första natten på Märket vaknade vi till kraftiga vindar och sol. Det var fascinerade att följa med hur vågorna slog upp mot klipporna och hur liten man kände sig jämfört med havet. P.g.a vädret kunde vi utgå ifrån att det inte skulle komma besökare till fyren så vi tog det lugnt, läste, följde med vågorna och njöt av god lunch som avslutades med äppelpaj och vaniljsås. Dagen var så pass lugn att till och med Jake som inte på 15 år har tagit en tupplur kunde göra det idag. Bästa stället för det var tydligen på dom varma klipporna.Fyrsällskapet fick äran att ta emot en gåva i form av en bok, av Kaisa och Christoffer som besökt Märket tidigare i år på en stormig sommarkväll. Boken vi fick handlar om när Kaisa, Christoffer, Ea och Antti bestämde sig för att paddla från en liten stad (vid namn Kem) ända till St Petersburg. Tack för presenten!Senare på kvällen märkte vi att en båt var påväg hit, de la fast i bojen och vi åkte ut för att hämta dem till ön. Vågorna var så pass stora att vi fick en liten uppfriskande mängd vatten över oss. Det är väl något man måste bli van vid då man rör sig på en fyr såhär lång ute på havet :) Då vi kom i land föll Jakes klocka i vattnet så då fick man återigen ta sig ett litet dopp samt dyk för att få upp den. Sån tur hittades den och fungerar ännu, win for the day! Då gästerna skulle tillbaka till sin båt för att åka vidare fick vi igen njuta av uppfriskande vattenstänk från vågorna då vi körde ut dem med gummibåten.

Kvällen gick åt till att byta akkun, äta middag och gå i bastun. Bastun upskattades mycket just idag eftersom Jake och Celinn av flera orsaker (lyfta fendare/ring från berget, hämtat in gäster till fyren, dykt efter klocka, tagit bilder av vågorna etc) under dagens lopp blivit under vågor och måstat byta om till torra kläder. I samband med bastu uppvärmningen märkte vi att vattenpumpen inte längre fungerar... Bort från det har dagen gått riktigt bra här ute på fyren.
Måndag 19.07.2021


Dagen på Märket har varit lugn. Det har blåst så pass mycket att ingen har vågat sig ut till fyren, så vi har haft ön för oss själva hela dagen. Vår egen Lilla My (Iida) sitter och vaktar fyren.Vi har hittat på olika grejer att göra, både roliga (sola, simma, träna samt fixa småsaker på fyren och förbereda inför morgondagens besökare i form av att baka paj och kaka) och mindre roliga (tömma utedass). Det krävs allt möjligt för att uppehålla fyren samt dess verksamhet. Nyfikna som vi är var vi redan idag och tjuvkika på morgondagens projekt, nämligen att tömma ut gammalt skrot som finns i förrådet.

Under kvällen fick vi även ta med kikarna ut och följa med då ett av fartygen som åkte förbi fick besök av en helikopter. En person från helikoptern vinschades ner på fartyget och var där en stund före han sedan blev uppdragen till helikoptern igen.Utöver det har vi inte gjort så mycket, men en lyckad dag har vi i varje fall bakom oss.

 

Tiistai 20.07.2021

Tänään kirjoitamme suomeksi, koska tällä kertaa kirjoittajina ovat Saana ja Iida!

Aamulla oli hieman harmaata, tuulista ja kylmää. Joutsenia oli kuitenkin ilmestynyt lisää, yhdessä vaiheessa laskimme seitsemän lintua! Tiskiä oli kertynyt aika paljon eli aloitimme päivän aamupalan jälkeen tiskipuuhilla.


Tiesimme, että vieraita oli tulossa iltapäivästä, joten söimme lounasta jo vähän aikaisemmin. Ruokana oli grillattua kanaa ja meille kasvispihvejä.

Tuuli oli tyyntynyt vieraiden saapuessa poijulle, joten minä (Iida) ja Saana pääsimme harjoittelemaan veneellä ajoa ja vieraiden hakemista. Pienen alkuhaparoinnin jälkeen homma alkoi jo melkein sujua, mutta rannan mataluus tuottaa edelleen päänvaivaa! Vieraamme saapuivat kapteeni Markku Lehtisen luotsaamana Itämeren suurimmalla Lagoon-luokan katamaraanilla.Illalla kävimme vielä saunassa ja palasime kunnostustöihin. Saana liimasi Lorenzin tekemän purjelaivan muotoisen servettitelineen sekä omat kenkänsä.


Onsdag 21.7.2021

På morgonen fick vi besök av en säl som kom hit på upptäcktsfärd. Den tog sig upp på land till en av lagunerna. Carin, Miia och Jake var de enda som var vakna och fick se sälen, resten av oss fick tyvärr bara se bilder och videon. Den skygga sälen kollade alltid nu och då upp för att se om någon ännu stod och kollade och så fort C, M & J gick bort så hoppade sälen ner för klipporna och tillbaka ner i havet. Vi hoppas att sälen vågar komma på besök igen :) Här ser ni videon av dagens finbesök och här går han.
Efter morgonmålet började vi ta itu med sysslorna här på fyren. Vi har bl.a fixat vattenpumps röret, diskat, läst böcker ute i solen, övat knopar (pålstek, skotstek och sjömansknop) , ätit god mat och det viktigaste av allt: tagit det lugnt. Dagens väder har bestått av kraftiga vindar och sol. Tills imorgon hoppas vi att vinden hinner lägga sig så att vi får besökare ut till fyren.

Torsdag 23.7.2021

Dagen började med rätt fint väder.  Vi hade alla gått till sängs i tid föregående kväll så nu kunde vi ta itu med mera krävande uppgifter. Vi började med den sedvanliga disken samt köksinventering.

Vid bojen, vars kedja gick av på lördagen, fanns kvar ett rep som eventuellt kunde fastna i motorbåtars propellrar.  Celinn och Carin erbjöd sig att försöka åtgärda problemet. Med Iida som båtförare begav sig de duktig, dyk-vana simmarna Carin och Celinn till bojen och undersökte repet.

Jake och Miia ställer i ordning båten.


Iida, Carin och Celinn på väg att fixa repet.


Celinn och Iida på väg tillbaka, Carin simmar istället runt Märket.


I väntan på framtida talkoarbetare med dykutrustning beslöt sig de för att den bästa åtgärden var att förlänga repet och knyta fast en röd 10 liters vattendunk för att varna båtförare. Flickorna blev beskådade av en nyfiken säl. Carin i sin tur beslöt sig att simma runt Märkets skär, det blev en sträcka på 1,2 km.

Just när vi skulle börja förbereda dagens lunch fick vi fint besök. Gränsbevakare från Mariehamn kom i sin snabba rib-båt och vi bjöd dem på kaffe och äppelkaka.

Celinn, Saana och Iida på studiebesök i gränsbevakarnas båt.


Först klockan 4 åt vi lunch, tiden går så snabbt på Märket.  Lunchen avnjöts på den soliga terrassen med sälsång som bakgrundsmusik.  På sena eftermiddagen anlände ett sällskap om 2 segelbåtar med 10 vuxna och 3 barn. De hämtades med gummibåten från bojen.Ninas experiment med rengöring av pissoar rör visade sig lyckas tämligen bra. Jakes bastu- Coca Cola (1,5 l), ättika och matsoda har effekt på beläggning av mineraler från urin. Det mindre röret blev skinande rent (på utsidan) medan det grövre röret är bortom räddning för att bli helt rengjort men dess funktion påverkas inte. Jake avböjde att få Coca Colan tillbaka.

Tässä video toimenpiteestä.Pissoar rör blev rent!

Fredag 23.7.2021

Illalla nukkumaan mennessäni tuuli oli 0,4m/s ja meri oli aivan tyyni. Aamulla se oli 10,9 m/s pohjoiskoilisesta ja aallot löivät hienosti pohjoissatamaan. Mieleen tietysti tuli heti, onko huomenna vaihtoa?

Luodon edustalla kävi tällä viikolla myös eksoottisempi merikulkuneuvo, onko jollekin tuttu?Lämpötila 14,9 on mukavaa vaihtelua helteiden jälkeen, makasiinissä ei yölläkään tullut kylmä, vaan piti päinvastoin siirtää pussilakanaa pois päältä.

Tänään olemme tehneet viimeisen päivän rutiineja; vessan tyhjennystä, siivoamista, paikkojen järjestelyä, jämäruokien valmistamista, raportointia ja niin edelleen. Eilisen mukavan ja suuren turistiryhmän jälkeen ei ole sään takia enää odotettavissa vieraita. Linnunpoikasia löytyy luodolta niin elävä kuin kuolleena. Yksi ehkä kovassa tuulessa väsynyt törmäsi sillan kaiteeseen ja hoiperteli hetken ennen kuin jatkoi matkaansa.

Turistien opastamisen yhteydessä olemme muistuttaneet, että kannattaa liittyä jäseneksi ja tulla talkoolaiseksi. Aika moni on jäänyt miettimään asiaa ja ehkäpä kuulemme heistä viimeistän ensi kesänä.

Elämä vuonna 2007 kun Majakkaseura miehitti Märketin, oli aikalailla erilaista. Saunaa ei ollut, sähköä sai A4-kokoisesta aurinkopaneelista tai jonkin verran agregaatista, ruoka tehtiin pienellä kaasuliedellä, jääkaappia ei ollut, päiväkirja tehtiin Nokian puhelimella, puhelin toimi vaan tietyssä kohtaa rakennusta tai luotoa... ja niin edelleen.

Vuosien varrella oli varsin työn- ja remonttien täytteisiä vuosia, nyt usein vain pieniä huoltotöitä ja turistien opastamista. Uskon että valtaosalle kokemus on silti hieno vuodesta riippumatta - onhan Märket ainutlaatuinen paikka! Käykääpä katsomassa päiväkirjojen arkistosta, millaisia tunnelmia on ollut vaikkapa 15 vuotta sitten... https://www.majakkaseura.fi/market/

Peseytyminen: http://www.majakkaseura.fi/wp-content/uploads/2017/07/070729_2.jpg
Kokkaus: https://www.majakkaseura.fi/wp-content/uploads/2020/05/090727_2.jpg
Päiväkirjan teko: https://www.majakkaseura.fi/wp-content/uploads/2020/05/090728_5.jpg
Elämän helpottumista: https://www.majakkaseura.fi/wp-content/uploads/2020/05/2013vk28_11.jpg
Erilaisia mielenkiintoisia töitä useamman vuoden takaa:

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content