Majakka kahden maan rajalla

Suomen runsaasta kahdestakymmenestä kansainvälisesti merkittävästä majakasta oli vuonna 2007 yksi välittömästi uhanalainen: Suomen ja Ruotsin rajan halkoma Märket Pohjanlahden suulla Ahvenanmerellä.

Märket on Bengtskärin ja Utön ohella Suomen merkittävimpiä säilyneitä majakoita. Sen tuhoutuminen olisi ollut kansallinen häpeä.

Märketillä asuttiin jatkuvasti sen rakentamisestaan alkaen, kunnes majakka automatisoitiin vuonna 1977. Siitä lähtien se oli kylmillään 30 vuotta. Vuonna 1885 huolella rakennettu majakka taisteli aikaa vastaan viime vuosiin asti.  Lopulta näytti, että kosteus, vaihtelevat lämpötilat ja tuuli veisivät sen lopullisesti korjaamattomaan kuntoon.

Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura vuokrasi Märketin valtiolta majakan kunnostustyötä vastaan. Siitä lähtien on tehty korjaus- ja uudistustyötä majakan pelastamiseksi. Pahin uhka on nyt ohitettu.  Sadat seuran jäsenet ovat palanneet yhä uudestaan upeisiin ja vaativiin oloihin majakkaluodolla.

Ankarissa olosuhteissa majakkaa on jatkuvasti ylläpidettävä mm. rappauksin ja maalauksin. Suomen Majakkaseura toivoo, että sekä Suomen valtion että Ahvenanmaan maakunnan kantaisivat oman vastuunsa tästä arvokkaasta rakennuksesta.

Märketin tulevaisuus

Matkailijat ovat jo löytäneet Märketin – omalla veneellään tai Ahvenanmaan matkailupalveluja käyttäen. Tulevaisuudessa Märketin majakka voisi olla monenlaisten toimintojen tukikohta. Arvokkaimmillaan se voisi olla Itämeren, ilmastonmuutoksen, hylkeiden ym. tutkimuspaikka, mutta samalla myös majakkaharrastajien, radioamatöörien, myrskybongereiden ym. vierailukohde ja yöpymispaikka.

Tutustu nykyajan majakanvartijoiden elämään näiltä sivuilta Majakkapäiväkirjojamme  lukemalla.

 

Märketin talkoopäiväkirja – tutustu majakanvartijoiden elämään

Majakkaseuran talkoolaiset pitävät talkookaudella päiväkirjaa, jonka avulla pääsee tutustumaan saaren elämään, työtehtäviin, rutiineihin, luontoon ja ihmisiin talkootöiden takana.

Suomen Majakkaseuran nettisivut uusittiin toukokuussa 2017. Kaikkien retkipäiväkirjojen siirtäminen uusille sivuille on iso urakka – ja etenee pienin askelin. Kiitos kärsivällisyydestäsi. Jos olet kiinnostunut auttamaan tarinoiden siirrossa uusille sivuille ota yhteyttä Majakkasihteeriin osoitteessa majakkasihteeri@majakkaseura.fi

Uusimmat talkoopäiväkirjat

Sivupalkista löydät kaikki sivuilla olevat päiväkirjat järjestyksessä ja hieman alempaa voit selata päiväkirja-arkistoa vuoden perusteella.

Talkooviikko 24: Marko, Sanna, Kati, Kati, Riikka, Reetta

Talkooviikko 24: Marko, Sanna, Kati, Kati, Riikka, Reetta

pe-la 11.-12.6.2021 Talkooviikkoetkot, ryhmäytyminen ja rantautuminen osittain myös ryömimällä. Talkooviikon alun lähestyessä ryhmämme viestittely ei juurikaan

Lue lisää >>
Talkooviikko 23: Jaska, Juuso, Mari, Sanna, Tiia

Talkooviikko 23: Jaska, Juuso, Mari, Sanna, Tiia

Vieritä alas päin seuraavaan päivään. | Bläddra ner till nästa dag.  Lauantai 5.6.2021 Heräsimme hyvissä ajoin,

Lue lisää >>
Talkooviikko 22  Outi, Eini, Ilkka, Pekka, Petra ja Reijo

Talkooviikko 22 Outi, Eini, Ilkka, Pekka, Petra ja Reijo

29.-30.5.2021 Matkamme alkoi muutoksilla jo torstaina ollessamme kukin vielä tukevasti arkisissa touhuissamme mantereella. Majakkaseuralaisia kuljettaa yleensä

Lue lisää >>
Märketin sulku Lauri, Teppo, Milana, Riku, Marcus, Outi, Tipe ja Anne

Märketin sulku Lauri, Teppo, Milana, Riku, Marcus, Outi, Tipe ja Anne

Australiaan pääsee Tampereelta hieman nopeammin kuin Märketille. Torstai on toivoa täynnä ja Tipen auton takakontti oli

Lue lisää >>

Talkoopäiväkirja-arkisto

Tästä pääset selailemaan eri vuosien talkoopäiväkirjoja. Kaikkia päiväkirjoja ei ole siirretty vanhoilta nettisivuilta, mutta niitä siirretään pikkuhiljaa.
Klikkaa vuotta niin pääset kyseisen talkookauden päiväkirjoihin.

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 (osa päiväkirjoista puuttuu toistaiseksi.) 

Märketin rakennuspiirustuksia Kansallisarkiston kokoelmista

Talkoolaisia kuljettaa: